Зі Словом Божим до дітей та дорослих

0
102

Попри складні сучасні умови, у Коломийській єпархії активно проводять катехизацію, планують заходи на майбутнє, сподіваючись на перемогу і мир в Україні.

Про все це обговорили на засіданні єпархіальної Катехитичної комісії, що днями відбулася в Коломиї.Розпочалися збори із Божественної Літургії у храмі великомученика Пантелеймона, яку очолив отець  Роман Кіцелюк, протосинкел єпархії, у співслужінні з отцями із Катехитичної комісії. Наприкінці Божественної Літургії отець-протосинкел передав вітання від правлячого Архієрея Коломийської єпархії, Кир Василія Івасюка  та наголосив на важливості постійної праці з дітьми, молоддю та вірними.

«У нас майже всі парафії охоплені катехизацією, — розповідає отець  Ярослав Врублевський, голова катехитичної комісії Коломийської єпархії. — Зазвичай на парафіях є катехити. Там, де їх немає, то катехизацією займається парох. І на початку катехитичного року, у жовтні, кожен парох повинен мати план катехизації на парафії».

За словами отця Врублевського,  катехизація в Коломийській єпархії є постійна, що відбувається у певні визначені дні, зазвичай у вихідні, але подекуди й у будні; або принагідна, перед певними церковними святами чи подіями. Скажімо, перед відзначенням роковин Голодомору священники та катехити згадували цю трагічну сторінку історії України, бо  церква ніколи, а тим паче у наш час, коли війна, не були осторонь подій у державі. Війна, за словами священника, внесла свої корективи, бо дехто з катехитів виїхав за кордон. Так само вимушено покинули Україну й чимало матерів та дітей.

Багато катехитів є у штаті парафій. Щоправда, за розпорядженням Блаженнішого Патріарха Святослава, катехитами можуть люди, які мають відповідну освіту та благословення на цю діяльність. І таких людей в єпархії не бракує. «На багатьох парафіях у нас катехизація на дуже високому рівні, — мовить священник. — Окремо хочу відзначити коломийський катедральний Собор Пребраження, де одночасно займаються кілька вікових груп. Добра катехизація у містах Косові, Городенці, Делятині, Яремче, селі Лісна Тарновиця».

Займаються в єпархії і катехизацією дорослих. Так у Коломиї, на парафії Преображення, директор дяківсько-катехитичного коледжу отець Захар Михасюта цікаво проводить біблійні гуртки. Та й на багатьох парафіях вірні збираються і вивчають Слово Боже.

Отець Ярослав зазначає, що катехитична комісія тісно співпрацює з комісіями  у справах молоді та освіти й виховання. Так у січні наступного року в катедральному соборі планується проведення  17-ого фестивалю колядок, а в травні наступного року спільно буде проводитися проща учнів і студентів до Богородичної святині у селі Товмачик (про яку ми писали в попередніх номерах газети). На жовтень планують  з’їзд катехитичних шкіл та брейн-ринг з катехизму для молоді «Ми йдемо з Христом». Також щороку в єпархії відбувається обов’язковий семінар та реколекції для катехитів. Останнє потрібно для їхньої духовної віднови, підтримки та збагачення. В останню неділю вересня відбувається День катехита.

«Зараз у непростих для України та нашої церкви умовах війни катехизація переплітається ще і з соціальним служінням, особливо, коли це стосується допомоги внутрішньо переміщеним особам, яким на багатьох парафіях роздають гуманітарну допомогу, годують Словом, ми з Божою допомогою проповідуємо Його Слово та тримаємося, як і вся Україна», — підсумовує отець Ярослав Врублевський.

Сабіна РУЖИЦЬКА.