Карітас Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ запрошує до діалогу «Депортація і переселення: як не загубити свою ідентичність»

0
35

У четвер, 25 червня, о 18:00 Карітас Івано-Франківськ організовує онлайн-зустріч “Хроніки депортації лемків”. Це друга зустріч у рамках серії діалогів “Депортація і переселення: як не загубити свою ідентичність”. Захід відбудеться на платформі Zoom.

У діалозі візьмуть участі Олександр Венгрінович, голова Всеукраїнського товариства “Лемківщина” та Степан Криницький, голова Івано-Франкіської організації лемків.

Історія не полишає сьогодення. Минуле ставить перед сучасним поколінням завдання – подолати психологічні наслідки тих подій, учасниками яких ми не були – репресії, депортації, переселення. Однак і зараз ми стали учасниками та свідками травмуючих подій – це війна на сході України і як наслідок – вимушене переселення, яке торкнулося більш ніж 1,1 мільйона родин.

Як не втратити себе, не загубити національну ідентичність? Розглянемо на досвіді переселенні минулих поколінь.

Щоб взяти участь у заході та отримати доступ для входу, потрібно зареєструватися: https://forms.gle/UtwGcqFjaX6opGEh9

Історична довідка: Ле́мки — етнографічна група українців, що мешкає або походить із Лемківщини (Лемковини), розташованої в карпатських Бескидах на території сучасних Польщі та Словаччини.

Внаслідок обміну населенням між комуністичною Польщею та Радянською Україною, проведеним у 1944-1946 роках 2/3 лемків (близько 95 тисяч осіб) із ПНР було переселено на територію УРСР, а решту (близько 30–40 тис.) під час операції «Вісла» (1947) — на північно-західні землі Польщі. Відтоді значна частина лемків живе в різних регіонах України, а на історичній Лемковині залишилися здебільшого лемки Словаччини та Закарпаття. Багато лемківських сіл на території Польщі залишилися покинутими.

Тема першої зустрічі – “Хроніки переселення бойків”. Говорили з Дарією Петречко, українською краєзнавицею, головою Івано-Франківського обласного суспільно-культурного товариства “Бойківщина”: https://www.facebook.com/caritas.ivanofrankivsk/posts/2681223725496622

Знаючи історію, ми будуємо своє майбутнє!

Серія діалогів організовується в рамках проекту “Долаючи розломи у громадах, що постраждали від конфлікту: від зцілення до співпраці” за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини та Карітасу Німеччини.