Де живе Різдво?

0
25

Майже кожного року я (думаю, як і багато із вас) притримувалася цікавої філософії на свята – йти в гості, доки гості не прийшли до тебе. Та цього року, чи то на фоні страхітливих подій, чи то з усвідомлення значущості, я відкинула це твердження і кардинально змінила його. Тепер радість Різдвяних свят витає у повітрі по-іншому, а самі свята сприймаються на значно вищому рівні – рівні духовного єднання.

Звісно, далеко не всі радіють зимовим святам, тим більше у такий складний для нас час. Та чи варто відкидати святковість? Ту святковість, яка не має нічого спільного з масштабними феєрверками, вуличним освітленням і «бенгальськими» вогниками? Чи можливо відчути радість наближення Різдва під звук повітряної тривоги?

Кажуть, що в час Адвенту приходить диво. Та як повірити у диво в порі розпачу? Як відкрити серце чудесам і осягнути щиру радість прийдешніх свят, зрозуміти, що не все втрачено, а найголовніше завжди поруч?

Як, напевне, найвідданіша фанатка книг про Гаррі Поттера постійно згадую чудову фразу, яку сказав Албус Дамблдор (старий та розумний чоловік): «Щастя можна знайти навіть у темні часи, якщо не забувати звертатися до світла». Збагнути, що для нас є світлом, досить просто – це те, що ми любимо. Віддаватися не тільки боротьбі, але й щирій любові – це не просто вияв людської незламності, а й рушійна сила усіх перемог, бо тільки той здобуває волю, хто має за що стояти. То ж чи можемо ми дозволити, аби у нас забрали нашу віру? Наше прагнення? Наше диво? Маємо розуміти, що Різдво має наставати насамперед у наших серцях, а чудо має настати з нашим прийняттям і пізнанням простої істини: диво прийде, бо я йому дозволю. Наше прагнення осягнути свято є нашим кроком до становлення перемоги. Це аксіома, бо, дозволяючи собі щастя, забезпечуємо собі упевненість в кращий кінець, єдиний кінець для нас усіх – перемогу. Якщо дозволимо благодаті зійти у наші серця, то повіримо у тріумф нашої віри і добра. Ба більше, ми зможемо допомогти іншим повірити у це, бо ми – каталізатор для наших ближніх. 

Насправді я не перша, хто про це говорить – про віру у благодатний час Різдва та чинник теплоти людських сердець часто читаємо у книгах або чуємо у фільмах, присвячених тематиці зимових свят. А що може вплинути на нас краще, ніж добра книга чи повчальний фільм? Саме тому я зробила підбірку-огляд найкращих, на мою думку, книг та фільмів, що сприятимуть нашому святковому настрою:

  • «Різдвяна пісня в прозі», автор Чарльз Діккенс. Люди різні, злі й жорстокі чи добросердні й щирі? Чи є краплина добра в абсолютному злі, яким постає наш головний герой, та чи може добро змінювати людей? До чого приводять наші життєві вибори та чи мають над нами владу? Чи наша влада також є злом? Ця книга – про силу людської любові у часі Різдва обов’язково змінить ваше ставлення до людей, що здаються поганими, а ви знову віднайдете віру у краще…
  • «Одного разу на Різдво», Надійка Гербіш. 

«Цього року родина їжаків зустрічала Різдво далеко від дому й без подарунків одне одному. Але – і вони всі це знали – нинішнє святкування було найкращим подарунком для кожного з них» – чи не перегукується ця цитата з нинішнім становищем багатьох українців? Дитяча книга, яка порушує недитячу проблематику та навчає нас цінувати рідних. Бо чи треба щось, окрім любові, аби Ісус народився у наших серцях?

  • «Про Ґрінча, що украв Різдво», Доктор Сьюз

Можна забрати усі ялинкові прикраси та викрасти усі подарунки, але чи можна вкрасти Різдво з людських сердець? «Можливо, Різдво, – подумав він, – не приходить з крамниці… Можливо, Різдво… можливо… це дещо більше». То що ж насправді Різдво та чому якийсь Ґрінч хоче його викрасти? Який вплив на нас мають оточуючі та чи можна змінити скептиків – відповіді на ці та інші питання шукайте в книзі.

  • «Різдвяна свинка», Джоан Ролінґ

Анотація: «Джек дуже любить свою дитячу іграшку, Галну Слинку, яку він кличе ГС. Вона завжди була біля нього — у добрі й лихі часи. Але одного Святвечора сталася жахлива річ – ГС пропала. Однак у Ніч перед Різдвом відбуваються різні дива й несподіванки, і все довкола оживає, навіть іграшки…». 

Інколи книги для дітей варто читати й дорослим, адже все геніальне – просто, а істина завжди перед тобою. Ця книжка про силу людської волі та прагнень у переддень Різдва точно не залишить вас байдужими.

  • «Таке різне Різдво» – збірка короткої прози сучасних українських письменників, яка розкриває нам безліч історій, які можуть трапитися з кожним, бо життя непередбачуване, а всі життєві перипетії дані нам Богом для пошуку себе. Так, у кожного різне Різдво, але в одному воно схоже для всіх – ми всі рано чи пізно відчуємо його силу…

Та не тільки книги, але й гарні фільми також здатні створювати настрій та гуртувати сім’ї за переглядом. Бо як ще відчути наближення Різдва, якщо не поринути у змову атмосфери разом з героями?

  • «Щасливого Різдва» – фільм, який розчулить навіть найстійкішого глядача. «Минулого Різдва я віддав тобі своє серце» – слова відомої усім пісні та чи лише слова? Про пошук сенсу життя людини, зміну свідомості та способу життя та поклик серця… Чи зможе головна героїня віднайти для себе мету у житті і стати доброю? Кінострічка про те, як Різдво змінює долі людей.
  • «Любіть Куперів» – у центрі картини родина, що ніяк не може знайти спільну мову, допоки доля не вирішить це за них. Про людські почуття і силу характерів напередодні Різдва, а також про пошук взаєморозуміння і любові до найрідніших. Чи знайдете ви у стрічці себе або рідних?
  • «Сам удома» – всесвітньо відомий фільм, який бачив, мабуть, кожен. Але варто поглянути на нього не як на комедію, а як на стрічку, що вчить нас бути обережними у своїх бажаннях та цінувати рідних, вчить творити добро і дарувати дух свята оточуючим, бо Різдво настане для кожного, незалежно від статусу – варто лише захотіти.
  • «Чарлі і шоколадна фабрика» – як вигадка може перегукуватися з реальністю? Чи може світ обернутися навпаки і засяяти новими барвами для тих, хто у скруті? Кіно, яке навчає звертати увагу на тих, хто потребує, і вірити – тим, хто не має виходу. Історія про хлопчика з чистим серцем та помислами і сімейні цінності – беріть приклад.
  • «Хлопчик на ім’я Різдво” – неймовірна історія та цікавий сюжет, сплетені у чудовій картинці. Про цілеспрямованість та добро і пошук Різдва у світі. Відповідь на питання, де народжується Різдво і чи дозволимо ми існувати йому після стількох випробувань? Про дітей, що змінюють світ, та дорослих, які роблять вибір.

Тож будемо читати книги і дивитися фільми та переусвідомлювати своє ставлення до життя. Впустимо у нього казку і відчуємо трепет очікування чогось прекрасного. Бо зима, попри наші негативні асоціації, не має приносити лише смуток, адже вона також свідчить про народження Христа, а тепло людської душі зможе розтопити будь-який холод, якщо в це вірити. Бо наше добро, воно всередині нас і скільки б поганого ми не пережили, завжди можемо до нього звертатися.

Марія ІВАНЦІВ