Разом з Україною

0
149

«Допомога для України» – таке тепле, але водночас щемливе слово. Майже кожна країна світу та кожен її громадянин старається хоч якось посприяти тому, щоб мир у світі, а зокрема в Україні настав якнайшвидше. Кожен українець, котрий з тієї чи іншої причини мігрував за кордон, зараз, як ніколи, має можливість згадати своє коріння та посприяти наближенню нашої перемоги.

Сьогоднішня розповідь – про цікавий проєкт «Разом з Україною», який є екстреною ініціативною для підтримки українського населення в Івано-Франківській, Чернівецькій та Одеській областях. Нещодавно на щомісячних зборах протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ відбулося його представлення. Очільниця проєкту п. Анна Бертазолі, зокрема, зазначила:

 «Ми хочемо розповісти про новий проєкт «Разом з Україною», який реалізовується за підтримки державного уряду Італії. Мета нашого проєкту – доповнити ту роботу, яку вже виконує Архієпархія від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Основними бенефіціарами проєкту є внутрішньо переміщені особи, а також місцеве населення, яке перебуває у скрутному економічному становищі».

Дана ініціатива фінансується Італійською агенцією з розвитку та співробітництва і підтримується FOCSIV у співпраці з ARCS та Calcutta Missio. А Івано-Франківська Архієпархія УГКЦ взяла на себе підтримку внутрішньо переміщених осіб, які опинилися у стані економічної та соціальної незахищеності через випробування, які ставить війна.

Проєкт триватиме до травня 2023 року. У рамках проєкту в Івано-Франківській області у співпраці з Архієпархією протягом 5-ти місяців планується роздавати раз на місяць 1500 продуктових наборів, щоб забезпечити харчування 4500 осіб (продуктовий набір розрахований на сім’ю з 3-х осіб). Також одночасно з продовольчою підтримкою волонтери розповсюджуватимуть кожні два місяці 1200 наборів із засобами гігієни для сімей та наборів із засобами гігієни для центрів розміщення переселенців. Також будуть роздані ваучери для людей з особливими потребами (100 домогосподарств) на засоби гігієни.

Особисті продуктові та гігієнічні пакунки будуть розповсюджуватися при парафіяльному центрі одного з храмів протопресвітеріату (його зазначатиме отець-декан).

Окрім наборів, потребуючі матимуть можливість пройти безоплатне медичне обстеження у лікувально-діагностичному центрі Святого Луки. Його зможуть отримати близько 120 жінок, 240 дітей та 120 людей похилого віку.

У рамках проєкту надаватиметься також психосоціальна підтримка при парафіях або в міських центрах. До речі, в рамках проєкту «Разом з Україною» професійні психологи працюватимуть з дітьми з особливими потребами. З особливими дітками та їхніми батьками працюватимуть професійні психологи, які підготували цікаву та насичену програму. Головний психолог даного проєкту — п. Руслан Лавлінський має досвід в організації арт-просторів через творчість для дітвори та батьків.

Так, 9 грудня в приміщенні Катехитичного центру, що при Архікатедральному і Митрополичому Соборі Святого Воскресіння м. Івано-Франківська, в рамках італійського благодійного проєкту «Разом з Україною» розпочалися зустрічі психологів з дітьми, які мають особливі потреби.

Зустріч розпочалася із вступного слова о. Івана Стефурака, керівника Департаменту інформації Івано-Франківської Архієпархії та духівника спільноти «Діти Ісуса», яка діє при Архікатедральному соборі вже декілька років.

 «Надіюся, що всі ви радієте цьому, адже ми після невеличкої паузи знову відновили наші зустрічі. Від сьогодні наша спільнота, до певної міри, виходить на новий рівень. Відтепер ми маємо дотик до міжнародного рівня, адже проєкт «Разом з Україною», який співпрацюватиме з нами, завітав до нас із сонячної Італії», — звернувся до присутніх о. Іван.

Згодом священнослужитель представив п. Руслана Лавлінського та передав йому слово.

«Дуже радий з Вами познайомитись! Маю велику надію, що будемо співпрацювати, і ця співпраця збагатить не тільки вас, але й мене, як фахівця у цій справі. Маю досвід співпраці з дітьми та батьками, тому буду радий спілкуванню з вами».

Після цього о. Іван Стефурак звернувся до присутніх, зокрема, до батьків:

«Цей проєкт важливий тим, щоб наситити програму чимось реабілітаційним для дітей. Не менш важливим є психологічна підтримка батьків, тому під час занять з дітьми психологи також працюватимуть окремо з батьками. Той весь тягар, який ви несете, є не лише вашим тягарем, але й усього суспільства, яке завжди повинне приходити на допомогу сім’ям з особливими дітками».

Відтак душпастир провів молитву батьків за дітей, а також дітей за батьків та поблагословив усіх присутніх.

Опісля п. Руслан Лавлінський представив команду психологів, до якої ввійшли п. Уляна Чепіль — аніматорка, п. Наталя Михайлів — фахівець корекційної педагогіки, п. Галина Попович — християнський психолог, а також п. Валерія Легка — психологиня, яка працює з батьками.

Продовжилась зустріч поділом на групи. У першій групі відбуватиметься арт-терапія для дітей, а також формування соціальних навичок та їх закріплення. В другій групі працюватимуть з батьками, яким також необхідне отримання ресурсу, який вичерпується.

Наступною частиною заходу стала «казкотерапія», під час якої діти представили театральну сценку для учасників події, зокрема для психологів, які надалі працюватимуть з дітьми.

Згодом для дітей провели перше заняття з арт-терапії, зокрема, з кляксографії. За допомогою цього методу у дітей відбувається вивільнення негативних емоцій та напруги на папір, знижується тривожність та імпульсивність. Кляксографія гармонізує стан дитини, розвиває образне мислення, гнучкість мислення, уяву та фантазію. Діти вчаться бачити незвичайне у звичайному.

У цьому часі для батьків провели заняття для психологічної взаємопідтримки.

Мета груп взаємопідтримки — можливість батькам у конфіденційних умовах розмовляти відкрито про бентежливі питання, бути вислуханими та отримати знання у ресурсних відповідях.

У процесі цієї розмови отець Іван відрекомендував батькам гостей з Італії — п. Анну Бертазолі та п. Сільвію Каваціні, які представили проєкт «Разом з Україною» та закликали до співпраці через заповнення спеціальної анкети задля подальшої допомоги при різних потребах.

Здавалося б, ми залишилися одні і нікого не цікавимо, а тим паче, наша війна. Але ж ні, бо якби світу було байдуже до українців, то хіба б створювалися такі міжнародні ініціативи?

Хочу також додати, що координаторки проєкту проживають в Україні вже кілька місяців. Вони разом із нами чекають на включення світла та бігають у сховище, чуючи сигнали повітряної тривоги. Тому ми не одні, з нами ввесь свідомий світ! Разом – до перемоги!

Христина ГАМАНЮК.