Я і мій «товариш» стрес

0
57

«У мене стрес» – останнім часом ця фраза стала своєрідною мантрою, яку повторює кожен. Воно й не дивно – живемо «від світла до світла», у часі війни та ще й у незвичному ритмі.

Як впоратися з негативом у житті й знайти вихід? На ці та інші питання мені дала відповідь психологиня Вікторія Леник. То що ж варто запам’ятати?

Що ж таке стрес?

«Стрес – це неспецифічна реакція організму на будь-який подразник, тобто на все. Це звичайне явище у нашому житті. Стрес відчуває будь-яка людина, тому боятися його не варто. Він виникає кожного разу, коли ми стикаємося з чимось новим, і допомагає нам адаптуватися. До прикладу, зараз живемо у часі війни, «перебули» пандемію Covid-19, але при цьому наші адаптивні механізми працюють так, що ми чудово пристосувалися до таких подій. Стрес не такий поганий, яким ми можемо його уявляти, – запевняє психологиня.

Відпочивати – важливо

«Для того, аби зрозуміти вплив стресу на наш організм, варто виокремити його два види: еустрес та дистрес. Еустрес – це «хороший» стрес, який допомагає нам прийняти ситуацію. Дистрес – це негативна форма, наслідки якої ми відчуваємо найгостріше. Цікаво, що у стресу є стадії: перший етап – мобілізація, під час якої ми використовуємо ресурси для того, аби впоратися з ситуацією. Друга стадія – адаптація, а останній, третій етап – відпочинок. Ось тут головне: якщо ми не даємо собі відпочити після стресу, настає дистрес», – пояснює п. Вікторія.

Ми те, про що ми думаємо

«Останні дослідження вказують, що найважливішим є те, яке значення ми надаємо тим чи іншим подіям. Якщо людина думає, що стрес і виключення світла погано впливають на її психічне здоров`я, то це впливатиме на неї деструктивно. Та якщо вона вважає, що це тимчасові труднощі, які ніяк не впливають на її здоров`я, то жодного негативного впливу тут не буде. Люди, які вірять в деструктив, відчуватимуть пригнічення, агресію, погіршення апетиту, плаксивість, надмірне потовиділення чи біль, яка не пояснюється фізичним станом. Проте, та частина суспільства, яка вірить в те, що стрес гартує, а відключення світла зміцнюють нас як націю, не помітить жодного негативного впливу. Людина, яка зберігає віру в краще, зростатиме як особистість. Найбільше, що можемо зробити, – адаптуватися під умови, які у нас виникають», – каже психологиня.

Як відновити працездатність у такий час?

«Важливо поставити собі питання: на що я можу вплинути? Якщо є ситуація, в якій ми безсилі, то її варто просто відпустити – тут план дій найпростіший. Та якщо ми можемо якось вплинути, маємо це зробити. У випадку відключення світла ми не вирішуємо нічого, проте можемо скласти собі план дій. Раджу написати список місць, які працюють на альтернативних джерелах енергії, куди можна піти попрацювати чи домовитися з друзями, у яких є світло (розписати собі графік), для того, або працювати у них вдома. Для того, аби якнайшвидше знайти вихід, треба написати невеличке есе «Що зі мною буде, якщо я відмовлюсь від роботи?». Тоді ми побачимо «плачевний» кінець та знайдемо мотивацію, аби розв’язати свою проблему якнайшвидше», – радить пані Вікторія.

Як абстрагуватися від негативних думок і чи є якісь способи відволіктися?

«Якщо ми справді хочемо абстрагуватися, то завжди знайдемо спосіб, усе залежить від нашої фантазії: можна написати список позитивних активностей, які для нас цікаві та не потребують електроенергії, чи грати в настільні ігри, запалити вдома свічки й провести час з друзями, або просто лягти спати – усе індивідуально, а вибір достатньо широкий.

Якщо ж нам потрібно «очиститися» від негативних думок, то можна «матеріалізувати» їх на папері, а опісля – викинути його. Проте, ще краще буде, якщо ми почнемо сперечатися зі своїми негативними думками, спростовувати їх, приводити аргументи «за» і «проти» таких думок. Не все, про що ми думаємо, є фактом, часто це просто наші судження, які можна і треба спростувати», – запевняє психологиня.

Чи проводять десь безкоштовні консультації у психологів для людей, що знаходяться у кризовій ситуації?

«Насправді таких ініціатив зараз дуже багато, варто лише надати запит у пошукову мережу чи дізнатися у знайомих. Я також працюю на таких платформах, зокрема у хабі «СпівДія», тут є «живі» та телефонні консультації. Також є проєкт «Razom з тобою», тут є дитячий психолог, який зможе працювати з дитиною та допомогти їй пристосуватися до нової реальності. Обидва центри працюють і в Івано-Франківську», – ділиться насамкінець Вікторія Леник.

Отож, варто пам’ятати, що наші думки визначають наш настрій та формують погляд на життя. Чи зможемо ми відкинути наші «бідкання» і зробити вибір на користь позитиву? Головне при цьому знати, що зараз ми не просто люди, а мужній тил, який формує сильну націю і наш настрій сьогодні – це наше майбутнє завтра.

Марія ІВАНЦІВ.