Навчитися жити

0
102

Залежність — це навʼязлива потреба здійснювати певні дії, попри наслідки для життя, психіки, здоровʼя та соціального становища людини. Алкоголізм — проблема, яка виникає, але її бояться визнавати, а тим паче — лікувати

Як боротися та як самостійно привести себе до тями, поставити крапку й почати життя з нового аркуша, нам вдалося поспілкуватися з Уніатом Богданом Тарасовичем, лікарем психотерапевтом, адиктологом, а за сумісництвом – керівником ГО «Міжнародна Антинаркотична Асоціація Івано-Франківська». 

– Богдане Тарасовичу, скажіть, будь ласка, чи може людина, яка має ту чи іншу шкідливу звичку, самостійно зрозуміти, що вона хворіє? Які ознаки та симптоми такої хвороби?

–  Почнімо з того, що залежність буває хімічною (алкоголь, наркотики, нікотин) та поведінковою, до такого типу належить, наприклад, ігроманія».

Часто людина, яка хворіє, не визнає своєї проблеми. Тоді нам потрібно працювати з її рідними, близькими, щоб вони показали хворому, що він чи вона мають проблеми із вживанням тієї чи іншої речовини.

Як щодо симптомів?

  • Навʼязливі ідеї, непереборне бажання вживати психоактивні речовини (алкоголь та наркотики).
  • Людина перестає контролювати свою поведінку, пов’язану із прийманням тієї чи іншої речовини.
  • Поява абстинентного стану виникає тоді, коли приймання психоактивних речовин знижується або припиняється зовсім (як кажуть у народі, при вживанні алкоголю – «будун», а у людей, які залежні від наркотиків, — «ломка»).
  • Збільшення толерантності, залежний постійно збільшує дозу та кількість речовини, яку вживає.
  • Поглиненість вживання психоактивних речовин настає тоді, коли залежний постійно або частково відмовляється від альтернативних задоволень, витрачає багато часу на діяльність, необхідну для придбання й приймання речовини та для відновлення після її ефектів.
  • Людина стає асоціальною, вона не хоче спілкуватися з друзями, рідними, близькими, не має бажання працювати, навчатися та будувати звичайне життя.

– Кажуть, що колишніх залежностей не буває. Чи можна будь-яку шкідливу звичку вилікувати раз і назавжди?

– Якщо говорити про «колишню» залежність, то її насправді не існує. Проблема полягає у тому, що вона криється у підсвідомості та голові людини. Єдине, що може зробити хворий, аби подолати свою шкідливу звичку, — навчитися жити з нею, постійно працювати над собою та не допускати жодного вживання психоактивних речовин.

– Якщо звертатися у клініку, яка допомагає у реабілітації, скільки часу займає лікування? Як воно проходить?

– Як зазначив спеціаліст, лікування для кожної людини триває індивідуальний період часу, але в середньому це шість місяців. Реабілітація відбувається достатньо просто, найперше, що ми робимо, — це проводимо повну інтоксикацію організму, очищаємо його від хімічних речовин, після чого лікар починає працювати з пацієнтом.

 «Лікування — це праця одразу кількох спеціалістів, у нас працюють психологи, психотерапевти, адаптологи, консультанти залежностей, групова терапія. Важливо також дотримуватися розпорядку дня, дисципліни. Тільки так ми можемо відновити особистість у різних сферах людського життя. Ми працюємо згідно з 12-тикроковою програмою вже не один рік і впевнені, що вона є ефективною при лікуванні даної хвороби».

– Які є стадії алкоголізму?

«Алкоголізм взагалі є хронічним захворюванням, яке має три стадії», — сказав Богдан Тарасович.

Перша стадія, за словами лікаря, настає тоді, коли людина захоплюється спиртним, як кажуть: «Пити не вміє». Вона відчуває підсвідомий потяг до алкоголю, шукає друзів та компанію, де можливе розпиття алкогольних напоїв. У стані спʼяніння може «наломити дров». Зазвичай зранку, після вживання алкоголю, людині стає соромно, вона має бажання зменшити частоту вживання, але через деякий час у неї знову зʼявляється непереборне бажання випити. Лікарі називають це втратою ситуаційного та кількісного контролю. Самопочуття наступного дня задовільне, похмілля ще не настає, зʼявляються короткочасні амнезії. Перша стадія зазвичай триває кілька років, перехід у наступну практично завжди невідворотній.

 «Людина ще не професіонал, але вже аматор високого розряду», – додав лікар.

Друга стадія: «Це ввесь перелік симптом першої стадії, а також основна ознака алкоголізму — абстинентний синдром, у народі — «будун». Спочатку людина, яка має шкідливі звички, може терпіти до вечора, і аж потім «поправляє» здоровʼя, зазвичай після роботи. Пізніше залежна людина не може терпіти до вечора, тому похмеляється в обід, а далі настає останній етап даної стадії — людина не може витерпіти навіть до обіду, тому випиває зранку. Такий етап називається «запій», саме на ньому розпочинаються проблеми у родині та на роботі, життя стає неконтрольованим і людина боїться навіть сама собі у цьому зізнатися».

Третя стадія: «Це кінцева стадія, її також називають етапом деградації людини. Настає закономірний фінал багаторічного вживання алкоголю. У цей період у людини починає проявлятися печінкова недостатність, алкогольні психози, розлади памʼяті, недоумкуватість тощо».

 «Це вже не аматор, і навіть не професіонал. Це не лише безповоротно загублені найкращі роки, але й все здоровʼя та життя. Хоча, як би дивно це не звучало, але навіть у цій стадії можна позбутися шкідливої звички, якщо дійсно цього хотіти», — додав лікар.

Стосовно стереотипів, що лікувати залежність дорого, то це дійсно є нісенітниця. Адже якщо подумати логічно, то людина, яка вживає алкоголь чи наркотики, витрачає на це набагато більше грошей. Окрім цього, у людини через залежність часто виникають проблеми із правоохоронними органами, людина, яка має шкідливі звички, часто потрапляє у небезпечні ситуації, які можуть загрожувати її життю.

На завершення Богдан Тарасович для читачів часопису «Нова Зоря» дав кілька порад, як вберегтися від шкідливих звичок: «Найперший чинник, який може вберегти вас від будь-чого та навіть залежності, – це інформація, бо людина, яка володіє інформацією, зможе заволодіти й ситуацією. Наступне, що хочу сказати, це те, що людина — особистість, яка потребує постійного розвитку. Ми обовʼязково маємо мати справу, хобі, у якому повинні лише покращувати наші навички. Гарно, коли людина займається спортом. Людина повинна розвиватися у всіх сферах свого життя, бо як показує практика, залежні — це хронічно нещасливі люди».

Отож нехай шкідливі звички не роблять Вам у житті погоди. Мрійте, втілюйте свої задуми, і не піддавайтеся чужому впливу. Все буде добре!

Христина ГАМАНЮК