«Все одно добро закохає зло»

0
75

Люблю писати про хороші ініціативи від волонтерських організацій нашого міста, а в останньому номері «Нової Зорі» цьогоріч хочеться розповісти про щось максимально хороше, щире та відкрите. А якщо втілювати усі три прикметники в образ живої істоти, то стає зрозуміло, що йтиметься про малечу, або ж про щось, що її стосується та сприятиме розвитку.

Сьогоднішня розповідь про «Світлицю Святого Миколая» — безпечний дитячий простір, який переїхав до Івано-Франківська зі зруйнованого російськими окупантами міста Марії — Маріуполя. 

У День Святого Миколая, 19 грудня, відбулося урочисте відкриття та освячення безпечного, творчого та (не побоюся слова) «незламного» простору для дитячої творчості — мальтійської Світлиці Святого Миколая. 

Мальтійські волонтери зазначають, що у них від 26 лютого діяв «Безпечний простір», де місцеві дітки, а також переселенці щоденно отримували психологічну допомогу, знаходили нових друзів та відвідували різноманітні заняття.

Керівниця «Безпечного простору» — Лариса Яручик, зокрема, розповіла кілька слів про те, яка була їхня діяльність:

«У нас було сімейно та комфортно, панувала підтримка та віра у світле майбутнє. У нас були різноманітні заняття й правила, які допомагали повернути дітей із війни у дитинство. Ми придумали, що кожен, хто відвідує простір, має мати «Валізу переможця» зі всіма необхідними речами. У нас кожен мав облаштований куточок і місце, де почувався в безпеці. Скажу навіть більше, ми мали свою пісню, її знав кожен наш відвідувач, разом з нею ми впевнено крокували та крокуємо і надалі до нашої перемоги».

Як зазначалося вище, простір для діток переїхав до Івано-Франківська із Маріуполя. Як розповідає керівниця проєкту Катерина Сухомлинова, у «Світлиці» займалися діти-сироти та неповносправні, малеча із багатодітних, малозабезпечених сімей, а також діти, котрі на той час переїхали з окупованих територій до українського Маріуполя.

«У нас були різноманітні гуртки, заняття, вишколи, екскурсії, табори та все, що розвивало діток і прищеплювало щиру любов до Батьківщини. Деякі з дітей отримували навіть щомісячні стипендії. Їх виплачували не лише тим, хто цього потребував, але й тим, хто мав досягнення у спорті, мистецтві, танцях та навчанні. Такою була «Світлиця» до 24 лютого», – каже керівниця проєкту. 

За словами очільниці, за час функціонування «Світлиці» у Маріуполі її відвідало понад 3000 діток.

Пізніше Катерина додала:

«Я виходила після блокади з лівого берега у Маріуполі. Це було 15 березня. На той момент тільки повипадало скло з вікон центру. А за кілька тижнів я отримала світлини спаленої, розбомбленої «Світлиці» – те, що зробили росіяни. Це було місцем світла, це — душа. Там діти не лише навчалися, а й отримували підтримку, вони формувалися як справжні патріоти, громадяни нашої країни».

Катерина розповідає, що у момент, коли в Івано-Франківську відбувалося відкриття, у Маріуполі екскаваторами руйнували будинок, де знаходилася «Світлиця». «Саме в ці години росія своїми екскаваторами руйнує будівлю, у якій знаходився наш простір. Тим самим ворог приховує свої злочини, бо під уламками ховає тіла невинно вбитих українців».

На завершення своєї промови пані Катерина щиро подякувала Фундації Святого Миколая, яка надавала кошти для розвитку й функціонування «Світлиці».

«Ми обовʼязково відновимося, бо разом ми — сила. Завдяки Фундації Святого Миколая Польща для українських дітей відкрила понад 50 «Світлиць». І навіть, скажу по секрету, вони відкладають певний відсоток пожертв для того, щоб відновити такий простір в українському Маріуполі».

Відтак слово мала керівниця Фундації Святого Миколая Йоанна Паціорек. У своїй промові вона згадала:

«Коли ми відкривали «Світлицю» в Маріуполі, то хотіли загоїти рани, завдані війною, яка почалася у 2014 році. Це було прекрасне місце. Але після 24 лютого, після початку повномасштабної війни воно було зруйноване. Ми вже тоді знали, що не зможемо вас залишити. Тому відкрили «Світлицю» знову, вже в іншому місті, і я вважаю, що це важливий символ — символ віри в те, що Україна переможе і відбудується, сповнена радості та свободи. І це лише початок майбутнього. Ми з вами!», — сказала пані Йоанна Паціорек.

Пізніше до присутніх звернувся керівник Мальтійської служби допомоги м. Івано-Франківська Роман Яручик:

«З початку війни, мабуть, кожен із нас ставив собі питання: чи правильно нам радіти й святкувати? Але я знаю, що мета наших ворогів — убити нашу душу, навести на нас страх і забрати нашу радість. А наше завдання — не допустити цього. Ми не будемо боятися, бо віримо в нашу перемогу. Адже «Світлиця Святого Миколая» створена для того, щоб ділитися радістю, наперекір тому, що відбувається навколо.

Це місце ми хотіли зробити якомога світлішим, комфортнішим, відкритішим та сучасним. Ми хочемо, щоб кожна дитинка, яка завітає сюди, почувала себе красиво, достойно, та навіть не побоюся слова «модно». Ми створили універсальний розвитковий простір, де буде малювання, столярство, кулінарія, перша домедична допомога, бібліотека та багато інших занять, які розвиватимуть малечу», — додав Роман Яручик.

На заході виступали також представники влади та духовенства, зокрема, о. Андрій Заліський — капелан Мальтійської служби допомоги, який передав вітання від Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського Владики Володимира Війтишина, а також освятив простір для малечі.

Наприкінці урочистостей до діток завітав Святий Миколай, який потішив їх подарунками. А малеча приготувала для Миколая віршики, пісеньки та навіть виставу, яку вони разом із викладачем вивчили на одному із занять «Світлиці».

На завершення хочу сказати, що діти — справді наше майбутнє, і попри всі виклики, які ставить перед нами доля, ми були, є і будемо! 

Слава Україні!

Христина ГАМАНЮК