Через міни й окупацію. Як волонтери вивозять на Прикарпаття людей з гарячих точок

0
86

У найгарячіших точках війни все ще залишаються люди. Всупереч стереотипам, більшість людей там просто не може самостійно перебратися деінде. Таким допомагає благодійна організація «Добра справа». У співпраці з іншими благодійниками, волонтери перевозять часто стареньких чи хворих мешканців сходу та півдня на більш безпечний захід.

Один із таких волонтерів – Олег Поплавський, якого війна закинула на Прикарпаття ще у березні. Тепер він допомагає евакуюватися сюди іншим.

Олег Поплавський. Фото: Юрій Паливода

З Горлівки до Надвірної

Олег Поплавський – серед тих українців, яких називають «двічі переселеними». Чоловік родом із Горлівки, що на Донеччині. У 2014 році переїхав з сім’єю до Києва.

Для нас війна почалася ще вісім років тому. І на відміну від багатьох інших, я був впевнений, що вона продовжиться у більшому масштабі, – каже Олег Поплавський. – Тоді моя старша донька дуже важко перенесла ці події, лікувалася у психолога. Тож, коли 24 лютого все почалося знову, травматичний досвід їй відгукнувся. Середній син теж бачив війну, а молодший народився уже в Києві. Тож я не хотів, щоб діти знову це переживали“.

Тоді чоловік забрав сім’ю і повіз у Яремче до не дуже близьких друзів. Спочатку їх прихистили безкоштовно, потім попросили грошей. Якраз тоді дружина й донька захворіли, потрапили в лікарню, а сам чоловік розірвав зв’язки й не міг ходити.

Тоді я відправив сім’ю за кордон, а сам набрав перший номер допомоги і потрапив на отця Андрія (Будзака, директора «Карітас.Надвірна» – авт.) Розповів йому, в чому справа, і він сказав приїжджати, – каже Поплавський. – Тоді мене прихистили в «Карітасі», я три місяці тут жив і лікував зв’язки“.

Олег Поплавський пропрацював багато років телевізійним журналістом, тож став допомагати «Карітасу» з комунікацією: робив для сторінок у соцмережах відео та пости. Потім друзі запросили чоловіка долучитися до благодійної організації «Добра справа», офіс якої – у Дніпрі. Так він став волонтером.

Повертатися поки не можна

«Добра справа» – благодійний фонд, заснований у 2017 році. З 24 лютого тут займаються доправленням гуманітарної допомоги в гарячі точки та евакуацією звідти людей.

Ми чи не перші заїжджаємо в деокуповані міста, – розповідає Олег Поплавський. – Наприклад, заїхали на третій день в Ізюм і знайшли там щось на кшталт будинку для пристарілих. Там майже всі були хворі, лікарів майже не було, ліків теж. Знайти «важким» людям нове місце непросто, тож я згадав «Карітас», зателефонував отцю Андрію й запропонував співпрацювати. Тоді дуже хворих ми повезли у лікарню, а решту – в коломийський «Карітас».

Зараз надвірнянський «Карітас» закінчує ремонт у будинку в селі Битків неподалік райцентру. Там буде новий притулок для переселенців. Фонд «Добра справа» матиме там певну кількість місць, куди заселить людей, врятованих з-під обстрілів.

Карітас» має дуже потужну мережу, це допомагає знайти місця для евакуйованих, – говорить волонтер. – Також ми співпрацюємо з Першим патріаршим паломницьким центром УГКЦ. Зараз вивозимо людей не лише на Прикарпаття чи Львівщину, а й за кордон. Спочатку везли у Дніпро, Запоріжжя, але швидко зрозуміли, що місця скоро закінчаться. Крім того, там зараз теж небезпечно, постійні обстріли”.

Волонтери їздять на гарячі напрямки невеликими бусами на 18 пасажирів. Туди – гуманітарку, назад – людей. Мають навіть бус для перевезення людей на ношах, зі спеціальним підйомником. Недавно їхали у Слов’янськ, куди останнім часом – необачно – повернулися багато мешканців.

“Спочатку у співпраці з місцевою владою, майже всіх вивезли зі Слов’янська, а зараз у місті знову 55 тисяч мешканців, – каже Олег Поплавський. – Не знаю, чим люди керуються, коли повертаються. Бо ситуація в Бахмуті дуже загострилася – ми туди не їздимо вже десь три дні (інтерв’ю було 11 січня – авт.), а раніше їздили щодня. І тоді це був сильний ризик. Якщо буде сильніше погіршення, наступними знову будуть Краматорськ і Слов’янськ”.

«Хто, як не ми?»

Волонтери «Доброї справи» їздять переважно на Харківський, Донецький, Запорізький та Херсонський напрямок. На перших трьох основний ризик – потрапити під обстріл, на останньому – в кращому випадку, «на підвал».

На Херсонському напрямку ми вивозили саме з окупованих територій. Зв’язок був майже відсутній, лише у Telegram майже анонімно збирали заявки, – розповідає Олег Поплавський. – У Херсон водії їздили щодня і в результаті потрапили у поле зору росіян. Ми почали ховати обличчя людей, номери машин, уникали символіки. Але один водій таки потрапив до них: на щастя, вдалося втекти. Були історії й з обстрілами. Кілька тижнів тому ми їхали через Чорнобаївку, то ракета впала на дорогу перед бусом і не розірвалася. Одного разу наїхали на міну, повідривало колеса у машині. Але поранених, слава Богу, не було“.

Для водіїв у «Добрій справі» провели заняття з тактичної медицини, з екстремального водіння. Загалом евакуацією займається десь 40-50 волонтерів. Звісно, мають каски, бронежилети.

Це молоді хлопці, драйвові, для них це адреналін. На мій погляд, вони не повністю розуміють небезпеку, на яку наражаються, – каже Поплавський. – Майже вся наша команда складається з переселенців. Люди, які приходять до нас заробляти, не затримуються навіть на місяць. Залишаються ті, хто розуміє, що не може не допомагати. Бо хто, як не ми?“.

Діти з гарячих точок їдуть на захід України

Волонтери ризикують постійно

За словами Олега Поплавського, є кілька причин, чому люди не хочуть виїжджати з міст і сіл, де ведуться бойові дії. Одна з них – небажання залишати своє майно.

А коли вже прилітає і нема, чого берегти, вони погоджуються їхати, – говорить волонтер. – Інша причина – психологічна травма. У людей є ілюзія, ніби вони сховалися у своєму домі, війни не помічають і все скоро минеться. А є ті, кого лякають зміни, не розуміють, яким буде їхнє життя, якщо вони виїдуть. І краще вже там, ніж у невідомості. Але це все неправильно, особливо, якщо є діти. Недавно чув, як дівчинка запитала: «Мамо, коли мене вб’ють, це боляче чи ні?». Дітей треба рятувати у першу чергу“.

Переважно ті, хто хоче виїхати, зв’язуються з координаторами на місцях чи заповнюють анкету в Telegram. Про місце збору людям повідомляють увечері напередодні виїзду. Зайвий раз місце евакуації не оприлюднюють. За немічними чи прикутими до ліжка волонтери заїжджають самі. Але частіше виходять ні з чим.

Волонтери евакуюють людей

Є заявка, ми приїжджаємо, а людини немає або вона відмовляється. Це тому, що телефонують родичі, які вже в безпеці, й кажуть – заберіть бабцю, маму. А вона насправді не готова виїжджати, – каже Олег Поплавський. – Дуже часто волонтери їдуть за 20 людьми, а повертаються з 5-7, і це у кращому випадку. Це невиправданий ризик, але по-іншому не можна“.

Згідно з останнім звітом, волонтери «Доброї справи» евакуювали з гарячих точок понад 7700 людей. Зупинятися не збираються: поки там є люди – будуть їхати.

Джерело