У Києві в ботанічному саду «ожили» фантастичні звірі з картин Марії Примаченко

0
88

12-го січня виповнилось 114 років із дня народження Марії Примаченко.

У Національному ботанічному саду імені Гришка можна подивитися на звірів із картин Марії Примаченко у доповненій реальності.

«Фантастичні звірі Марії Примаченко мешкають у Національному ботанічному саду імені Гришка НАН України. Ви можете зустріти їх на партері та взяти зі собою на прогулянку», – сказано в повідомлені.

Ще в грудні 2022-го року туристично-культурний хаб «Київ Цифровий» презентував проєкт, на якому у форматі АR (доповненої реальності) та 3D-моделей можна побачити важливих для Києва постатей.

До Дня народження народної художниці Марії Примаченко, яке відзначали 12 січня, розробники додали ще декілька 3D-моделей зі світу «Фантастичні звірі».

Зокрема, можна побачити диво-птахів, левів із синьою гривою та крилатого коня. Щоби побачити звірів, треба відсканувати QR-коди в ботсаду.

Марія Примаченко – українська народна художниця в жанрі «наївного мистецтва»; лавреатка Національної премії України імені Тараса Шевченка, народна художниця України. Авторка понад 800 картин, її ім’я внесли до Всесвітньої енциклопедії мистецтва, а ЮНЕСКО оголосило 2009-ий рік роком Марії Примаченко.

Після початку повномасштабного вторгнення наприкінці лютого Історико-краєзнавчий музей у селі Іванків Київської області згорів після бомбардування росіянами. Серед іншого в ньому зберігалася колекція картин української художниці Марії Примаченко, але частину з них вдалося врятувати працівникам музею.

Декілька картин Примаченко продали на аукціонах. Картину «Квітки виросли коло четвертого енергоблока» продали з аукціону «Фонду Сергія Притул» за 500 тисяч доларів для допомоги ЗСУ – на них придбали 125 автомобілів для фронту. Саме полотно передали до постійної експозиції Національного художнього музею.

Картину «Моя хата, моя правда» продали за 110 тисяч євро. Ці гроші перейдуть до Музейного фонду України та фонду родини Марії Примаченко.

Джерело