Із добром, любов’ю та вірою — до знедолених

0
58

У непростий для України час наші священники не лише служать у храмах, стають капеланами, активно волонтерять, але й проявляють себе у соціальному служінні в державних структурах. Так днями у Калуші директором новоствореного комунального закладу «Геріатричний центр Калуської міської ради» призначено отця Миколу Крушеца – настоятеля місцевої церкви св. Андрія, керівника Карітасу парафії святого Андрія Первозванного.

«Про те, що стану священником, я знав з дитинства, десь із семи років, — розповідає про своє покликання отець Микола. — Змалечку я ходив до церкви та часто думав про те, як добре було б, якби я опинився на місці священника. І як лише я заходив до храму, ця думка знову й знову в мене виникала».

Минали роки, і прагнення служити Богові не зникало. Та були й сумніви, бо тоді ще школяр вважав, що священник — серйозний та поважний чоловік з бородою, а майбутній душпастир займався спортом, був та нині є веселим і життєрадісним. Згодом, познайомившись з багатьма отцями, хлопець зрозумів, що священники дуже різні, і в тому велич Божого задуму. 

У 1999-ому році Микола Крушец поступив в Івано-Франківську духовну семінарію, закінчив її. У 2011-ому захистив ліцензіат з канонічного права в Івано-Франківській Теологічній академії Івана Золотоустого. Очолював комісію у справах мирян та відділ спорту в Івано-Франківській Архієпархії. Та й досі отець Микола займається плаванням і волейболом.

 П’ять років тому директор Івано-Франківського «Карітасу» отець Володимир Чорній запропонував отцеві Миколі працювати у проєкті, що передбачав заняття з дітьми та молоддю з інвалідністю. Священник, звісно, погодився та разом з дружиною Мар’яною радо співпрацював з колегами з обласного центру. Через рік при храмі св. Андрія Первозванного було засновано парафіяльний «Карітас». Зараз тут проходять соціальну адаптацію та відвідують різноманітні заняття 33 особи з інвалідністю. З ними працюють соціальний педагог, психолог. Із підопічними у парафіяльному «Карітасі» ходять у кафе, відвідують кінотеатри, організовують пікніки та ще багато видів дозвілля. Підтримують діяльність «Карітасу» і в міській раді.

«У грудні 2022-ого року на сесії міськради ухвалили рішення про створення геріатричного центру. І мені запропонували очолити його, — каже священник. — Я був готовий до цього, але ніщо не робиться у нас без благословення. Тому я поїхав до нашого Митрополита та Архієпископа Владики Володимира, розповів йому про створення закладу і про те, що мені запропонували. Владика побажав мені плідної праці та успіхів у новому починанні й благословив, за що я йому дуже вдячний». 

Наразі, за словами отця Крушеца, відбувається реєстрація закладу. Він розміщуватиметься на вулиці Каракая, 25, у одноповерховій будівлі, що на території калуської міської лікарні. Незабаром тут проводитимуться капітальні ремонти за допомогою одного благодійного українського фонду. Після цього наберуть персонал та розпочнеться заселення центру. Житимуть тут самотні чоловіки й жінки похилого віку та люди з інвалідністю. Їм будуть надавати опіку, при потребі – медичну допомогу, буде належний догляд і харчування. Важливо, що у центрі приймуть 25-30 людей з числа внутрішньо переміщених осіб.

 «Отця Миколу вже давно знає наша громада, бо він багато років є настоятелем церкви святого Андрія Первозванного, а водночас великим ентузіастом в організації літніх таборів для дітей та молоді, всебічної допомоги літнім та людям з інвалідністю», – каже про отця Крушеца міський голова Калуша Андрій Найда. 

Наразі всі сподіваються, що люди, які перебуватимуть в геріатричному центрі, очолюваному священником, отримають, окрім належних їм послуг, добру духовну опіку.

Сабіна РУЖИЦЬКА