Глибівка — місце, про яке варто памʼятати

0
1159

Прикарпаття багате на мальовничі та працьовиті села. Місцеві мешканці завжди підтримують давні звичаї, плекають українське та, як і всі сьогодні, щиро вірять у Збройні сили України, нашу Батьківщину та якнайшвидшу перемогу над ворогом.

Сьогодні розповімо про село Глибівка Богородчанського району Івано-Франківської області. Село розташоване за 10 кілометрів від райцентру Богородчани і за 30 кілометрів від обласного центру.

На території села Глибівка видніється старовинний храм святого Миколая. За переказами, це вже третя церква, збудована мешканцями села за роки його існування. Нинішня споруда, як засвідчують дані обласної архітектури, зведена у 1842-1875 роках.

У 1953 році церкву комуністична радянська влада закрила і жителі села ходили на богослужіння в сусіднє село Саджава. Пустувала споруда до кінця 80-их років. Врешті під тиском громадськості влада змушена була церкву у Глибівці відкрити. Це сталося 19 лютого 1989 року. То була подія, яку жителі села пережили зі сльозами радості на очах. Перше Богослужіння у день відкриття церкви відправляв уже покійний отець Ярослав Оцабіна.

Під час Першої світової війни лінії оборони в селі протягом року тримав хорватський полк. Після війни у Глибівку приїжджала хорватська делегація і відбулося перепоховання біля церкви 51 вояка, могили яких були розкидані за селом. Поруч стоїть пам’ятник, який хорвати замовили у Відні й 1919 року на фірах привезли у Глибівку, встановивши у центрі церковного подвір’я. А на церковній брамі розмістили меморіальну дошку з написом, як і на пам’ятнику, що тут спочивають 25 загребських і 26 карловіцьких воїнів. Напис закінчується словами «Бог і Хорватія», хорватською мовою. Пам’ятник і брама збереглися біля церкви й донині.

Сьогодні у Глибівці парохом храму є о. Іван Гоголь. Священник щонеділі очолює богослужіння у церкві Святого Миколая. З місцевих вірян у селі створений хор, який співає на щонедільній Літургії, а також у свята.

У селі є активна молодь, щороку вони збираються, аби організувати вертеп та коляду. А цьогоріч кошти, які вдалося наколядувати, юні волонтери передадуть на потреби Збройних Сил України, бо зараз на фронті перебуває багато односельчан, які потребують допомоги.

Місцеві мешканці розповідають, що у них є джерело, у якому можна почерпнути чистої джерельної води. Тут щороку на Богоявлення відбувається урочисте освячення води.

Село Глибівка — місце памʼяті, величної історії, затишку, а ще привітних та працьовитих людей. 

Парафіяни с. Глибівка.