МВС України скасувало гриф секретності з архівних документів про репресії та депортації українців з Івано-Франківської області у 40—50-х роках ХХ століття (фото)

0
148

Архівні документи, що зберігаються у фондах Галузевого державного архіву, будуть доступні для громадськості, в тому числі їх опублікують на офіційних сайтах.

Після окупації Західної України під час Другої світової війни радянський режим депортував до Сибіру, Поволжя, Казахстану та на північ СРСР, за різними підрахунками, від 10 до 20 відсотків населення.

Найбільш показовою стала операція «Захід» у 1947 році, коли протягом одного дня вивезли приблизно 80 тисяч людей, на виконання наказу №00430 міністра держбезпеки СРСР Віктора Абакумова (на фото).

Операція розпочалась о другій годині ночі 21 жовтня 1947 року у Львівській, Станіславській, Тернопільській та Рівненській областях. У ній задіяли майже 30 тисяч солдатів і приблизно 16 тисяч співробітників інших силових відомств. Вони оточували села, влаштовували обшуки та за списками відправляли людей вантажівками на залізничні станції. А звідти ― у вагонах до Казахстану та віддалених районів Сибіру”, – йдеться у дописі.

Переважну більшість виселених становили жінки та діти до 15 років. По тих, хто намагався вирватися з оточення, відкривали вогонь.

Джерело