МОЛИТОВНА ПРОЩА МОНАШЕСТВА УГКЦ

0
93

«Ось чому, мавши це служіння, ми не втрачаємо відваги (ІІ Кор. 4, 1), щоб захищати невинних, боронити правду, обстоювати Богом священну людську гідність». Саме під таким гаслом супроводжувалася VIII Всецерковна проща монашества УГКЦ 25 лютого 2023 р.

Цього року проща проходила у двох місцях – у Ярославі (Польща) та в Новояворівську (Україна). В Україні двері храму для прощі відкрили отці Чину Найсвятішого Ізбавителя.

Програму прощі розпочали з Архиєрейської Літургії, котру очолив Голова Патріаршої комісії у справах монашества Владика Михаїл Бубній, а співслужили Владика Йосафат Говера – Екзарх Волинський, Владика Іван Кулик – єпископ Кам’янець-Подільський, та помічник Сокальської єпархії Владика Петро Лоза.

 «Сьогодні монашество нашої Церкви переймає естафету вчорашнього марафону, коли наша Церква з різних куточків світу й України молилася за мир в Україні, за завершення війни і за перемогу», – такими словами розпочав проповідь Владика Михаїл. Головний акцент проповіді відносився до гасла прощі про служіння. Владика наголосив, що першим, хто служить і служить нам, це сам Христос. Преосвященний Владика Михаїл підкреслив служіння монаших спільнот, військових, медиків, суспільства і заохотив: «Всі служать сьогодні для перемоги, тому в цій молитві просімо в Бога помочі: Господи, вислухай молитву Твоєї Церкви. Боже, почуй молитву богопосвячених осіб».

Під час прощі усі присутні в храмі мали можливість послухати конференцію на тему: «Життям засвідчили: «Та ми не з тих, що відступають» (Євр. 10, 39). Конференцію розпочав о. Роман Тереховський, працівник постуляції, а спідоповідачими були: с. Даниїла Винник ЧСВВ, о. Павло Кречун ЧСВВ (Угорщина), бр. Богдан Кретович ЧНІ, о. Пантелеймон Саламаха ЧСВВ, о. Ігнатій Москалець ЧСВВ, бр. Віталій Павлюк ЧСВВ. Доповідачі розповідали про життя новомучеників і слуг Божих УГКЦ (о. Йосиф Заведяк, с. Моніка Полянська, Мар’ян Галан, о. Павло Олінський, Порфирій Луцик, Віталій Байрак…), беатифікаційні процеси та канонізації котрих тривають. Пригадування їхніх чеснот є по-особливому надихаючими у сьогоднішній час війни, коли монаші спільноти в різних частинах світу та України спішать з допомогою потребуючим, особливо тим, хто потерпає від війни. Цінними були особисті свідчення кількох співдоповідачів, котрі ділилися служінням і досвідом Божої присутності в їхньому житті та теперішньому служінні.

Голова Патріаршої комісії у справах монашества подякував доповідачам та всім богопосвяченим особам, котрі моляться й служать на Божу славу. Владика скерував слова подяки також організаторам прощі, наголосивши на добрій ідеї проведення паломництва у двох локаціях (Польща та Україна).

Наступним етапом прощі був виїзд богопосвячених осіб до м. Яворова у Святопокровський монастир сестер Чину святого Василія Великого, де на запрошення сс. Василіянок паломники молилися перед чудотворною іконою Яворівської Матері Божої за українських воїнів, їх родини та за перемогу України над московськими загарбниками. Для монашества була приготовлена презентація історії служіння сестер ЧСВВ у Яворові та ознайомлення з історією чудотворної ікони, котра кілька раз вціліла під час пожежі. Як наголосили сестри, і сьогодні численні особи приходять свідчити про вислухані молитви за заступництвом Яворівської ікони.

Завершальним етапом прощі був молебень до Богородиці у селищі Краківець, де монахів-паломників на чолі з Владикою Михаїлом Бубнієм під звуки дзвонів та урочистих привітань зустрів настоятель храму о. Ярослав Заричанський та мешканці селища.

Звертаючись до місцевих мешканців, Владика Михаїл заохотив вірних до молитви за український народ, за єдність у громаді та побажав зростати в Божій ласці. В знак подяки для присутнього монашества розповіли багату історію Краківця, а після завершення настоятель храму наголосив, що оскільки церква є під покровом Миколая Чудотворця, тому для кожної монахині та ченця приготовлені подарунки. Також парафія приготувала вечерю для паломників і після трапези парафіяни ще обдаровували сестер та братів солодощами.

Так насичено промайнула цьогорічна молитовна проща монашества під покровом чудотворної Яворівської ікони.

о. Григорій ДЖАЛА, МЗСАА.