Вервицю плету – допомагаю ЗСУ

0
86

Благодійний проєкт з такою назвою започаткували при парафії Різдва Христового, що у селищі Рожнятів.

«Улітку 2022 року під час завершення молодіжного табору, що відбувся при нашій парафії, ми проводили майстер клас з плетіння вервиць для дітей та їхніх батьків і родичів. На майстер клас приїжджала майстриня з Івано-Франківська та кілька братів-семінаристів, які показували, як треба гарно і правильно плести вервиці», — розповідає отець Степан Твердохліб, ініціатор новації та виконувач обов’язків Рожнятівського протопресвітера.

Особливо плетінням вервиць захопилася пані Надія Туз, вчителька початкових класів місцевого ліцею. Вона почала плести синьо-жовті дерев’яні вервиці для наших вояків. До пані Надії доєдналися кілька місцевих парафіянок та волонтерок. Зроблене з молитвою та любов’ю вони передавали захисникам та волонтерам, які їхали на фронт.

У жовтні 2022 року 25 осіб з Рожнятова та кілька осіб з міста Долина їхали у паломництво в Меджугор’є. Серед паломників були якраз вищезгадані волонтерки. Вони побачили там різноманіття вервиць і вирішили придбати матеріали для плетіння та продовжувати добру справу. Проте цих матеріалів не було багато. На Різдво 2023-ого матеріалів додали знайомі отця Степана.

«Із початком Великого посту на нашій парафії ми щоденно молимося на вервиці, особливо за мир і життя та здоров’я захисників України», — продовжує отець Твердохліб. А трохи раніше парафіяни разом зі священником вирішили проводити плетіння вервиць та навчати цьому всіх охочих.

Новація «Вервицю плету – допомагаю ЗСУ» згуртувала людей у селищі. Від 21 лютого до 5 березня проходили духовні зустрічі, під час яких люди спочатку молилися, а згодом вчилися та плели вервиці. Так майстер класи провели в церкві, Будинку дитячої та юнацької творчості, відділі культури, бібліотеці, місцевому ліцеї та в парафіяльній резиденції. До майстер класів долучилися працівники відділу культури, бібліотекарі, учні та вчителі, учасники дитячого церковного хору «Сяйво» та їхні батьки, учасники дорослого хору, християнської молодіжної спільноти, спільноти «Матері в молитві», учасники групи взаємодопомоги для осіб з особливими потребами.

«Загалом ми запрошували всіх охочих, хто бажає навчитися плести вервиці», — додає отець Степан Твердохліб. До речі, під час роботи люди зізнавались, що так вони поєднуються у Христі молитвою і стають на захист України разом із вояками ЗСУ.

Аби зробити одну вервицю людині, яка вже вміє плести, за словами отця Степана, треба не більше 15 хвилин. А людина, яка ще не вміє, працює 1-1,5 години. Сплетені з різнобарвних кам’яних, скляних, металевих намистинок вервиці, люди або забирали для власного користування, для рідних, знайомих, вояків, або давали на благодійний ярмарок, що днями відбувся при парафії. Ціна за вервицю і для тих, хто їх взяв, і на ярмарку — 150 гривень за штуку. Окремо кілька жінок з Рожнятова продовжуть плести вервиці з дерев’яними намистинами для військових. За дві години вони можуть зробити понад 50 вервиць.

Майже на кожному майстер класі був присутній отець Степан Твердохліб, який благословляв добрі починання та навчання і молився з людьми на вервиці та співав духовні християнські пісні. Далі люди під час роботи обговорювали новини з фронту та ще більше молилися за наших Захисників та якнайшвидшу перемогу України.

Сабіна РУЖИЦЬКА.