Джаз-мюзикл Курбаса і вірші Жадана: у Нью-Йорку пройшли премʼєрні вистави про Харків

0
50

У США презентували авангардний джаз-мюзикл режисера Леся Курбаса “Радіо 477”, вірші до якого написав поет Сергій Жадан. Про це у своїх соціальних мережах розповів сам письменник 12 березня.

“Це наша спроба відтворити й опрацювати легендарну Березолівську виставу “Алло на хвилі 477”, джазову музику для якої свого часу, 1929 року, написав батько українського джазу Юлій Мейтус, а лібрето – геніальний Майк Йогансен. Тепер ось, майже сто років потому, не менш геніальний Ентоні Колмен зробив свою обробку музики, а я, наскільки зміг, переписав текст”, – писав на своїй сторінці письменник раніше.

Виставу мали поставити у 2022 році у Харкові, репетиції планували почати у березні.

Минулого року легендарному театру Леся Курбаса “Березіль” виповнилося 100 років. Трохи менше — джаз-ревю “Алло на хвилі 477!”. Прем’єра вистави відбулася в січні 1929 року на харківській сцені й була надзвичайно популярною: упродовж весни її грали 46 разів.

Ідею поставити знову цю виставу виникла у американської режисерки, письменниці, дослідниці творчості Леся Курбаса Вірляни Ткач.

Афіша вистави. Скріншот із Instagram

“Під час поїздки в Україну я знайшла в харківських архівах копію партитури для диригента й попросила американського композитора Ентоні Коулмана розібратися в ній”, – розповіла режисерка.

На виставах побували вокаліст гурту “Gogol Bordello” Юджин Гудзь, історик Тімоті Снайдер і американський поет Реджинал Двейн Беттс.

Хто такий Жадан?

Сергій Жадан — український письменник, перекладач, громадський діяч, фронтмен гуртів “Жадан і Собаки” та “Лінія Маннергейма”. Автор романів “Депеш Мод”, “Ворошиловград” (за яким зняли фільм “Дике поле”), “Інтернат”, поетичних збірок “Цитатник”, “Ефіопія”, “Життя Марії”, “Тамплієри”, “Антена”, “Список кораблів” та інших.

Перед премʼєрою вистави, Жадан виступив на імпровізованому аукціоні, де продав бойові прапори добровольчого формування “Хартія” з підписами бійців та свої книжки з підписами головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного — усі кошти підуть на ЗСУ.

Хто такий Лесь Курбас?

Лесь Курбас (повне ім’я — Олександр-Зенон Степанович Курбас) — український режисер, актор, теоретик театру, драматург, публіцист та перекладач. Представник “розстріляного відродження“. Засновник театру “Березіль”.

Багато чого з творчих пошуків Курбаса не розумілося широкими масами глядачів — проти режисера були висунуті звинувачення в “похмурості”, викривленні оптимістичної радянської дійсності.

25 грудня 1933 року Курбас був заарештований і ув’язнений за звинуваченнями в участі у контрреволюційно-терористичній Українській військовій організації. Після тривалих “допитів” 10 березня Курбас підписав протокол про те, що він є “контрреволюціонером”.

Актори театру “Березіль”. Лесь Курбас сидить другий зліва. Фото: Вікіпедія

9 жовтня 1937 року особлива трійка Управління НКВД Ленінградської області РРФСР засудила одним списком до смерті 1825 осіб, які утрималися у Соловецькому таборі, у їх числі Курбаса.

Його розстріляли 3 листопада 1937 року в урочищі Сандармох.

Джерело