Кекс – смачна випічка, яка буде до вподоби і дорослим і, дітям.
Для цього різновиду випічки підійдуть складові, які зазвичай завжди лежать у холодильниках. Зокрема, приготовлений на сметані кекс вийде дуже соковитим, м’яким та неймовірно апетитним.
Як добавки до кексу можна взяти не тільки родзинки, а й інші сухофрукти та цукати, а також ягоди, сир, горішки, шоколад, ром. А для отримання незрівнянного аромату – цедру, ванілін або мускатний горіх.
Кекс на сметані “Смугастий”
- Сметана – 200 г
- Маргарин (або масло вершкове) – 100 г
- Яйця – 3 шт.
- Борошно – 300 г
- Цукор – 150 г
- Ванільний цукор – 1 ч. л.
- Розпушувач – 2 ч. л.
- Сіль – 2 дрібки
- Какао (за бажанням) – 1 ст. л.
- Родзинки (за бажанням) – 100 г
Збити яйця з сіллю, ванільним цукром і звичайним цукром, до білої піни. Додати сметану, змішуючи лопаткою. Всипати половину борошна (столову ложку борошна відкласти), змішаного з розпушувачем, і перемішати.
Додати другу частину борошна, й перемішати до однорідності. Розділити тісто на 2 частини. В одну частину всипати какао, в іншу додати столову ложку борошна. Додати в кожну частину тіста по половині промитих родзинок.
Викласти два види тіста в форму, за допомогою ложок, у хаотичному порядку. Випікати кекс у розігрітій духовці при 180°С упродовж 30-35 хвилин.
Сирний кекс з курагою
Для тіста
- Сир – 200 г
- Борошно – 200 г
- Цукор – 200 г
- Вершкове масло – 150 г
- Яйця – 3 шт.
- Сметана – 2 ст.л.
- Ванілін – 1 ч.л.
- Розпушувач – 1 ч.л.
Для начинки
- Курага – 200 г
Для просочення
- Цукор – 2 ст.л.
- Вода – 1 ст.л.
Розтопити вершкове масло. Сир розім’яти. Яйця збити з цукром і ваніліном до білого кольору. Борошно просіяти й додати до яєць. Влити розтоплене масло, додати сир та сметану. Всипати розпушувач. Замісити густе, але не круте, тісто.
Курагу попередньо замочити в гарячій воді на 15 хвилин, потім ретельно промити, обдати окропом та нарізати невеликими шматочками. З’єднати курагу з тістом і перемішати.
Форму для випічки злегка змастити вершковим маслом. Викласти у неї тісто. Випікати кекс близько 40 хвилин у розігрітій до 180°С духовці.
Тим часом приготувати просочення, розчинивши цукор у теплій кип’яченій воді.
Готовий кекс змастити розчиненим у воді цукром і посипати мигдальними пелюстками, або прикрасити на власний смак.
Шоколадно-банановий кекс на сметані
- Борошно пшеничне – 150 г
- Банани – 2 шт.
- Какао порошок – 2 ст. л.
- Масло вершкове – 80 г
- Цукор – 120 г
- Сметана – 100 г
- Сода – 1 ч. л.
- Яйця курячі – 1 шт.
- Волоські горіхи – жменя
Банани очистити й розтерти зі сметаною до гладкості. З’єднати сипучі продукти в одній посудині (какао, борошно, сода). Перемішати та змішати з банановим пюре.
М’яке масло розтерти з цукром. Потім вмішати туди яйце.
З’єднати бананове тісто з олійно-яєчною сумішшю. Ретельно розмішати та додати нарубані горіхи.
Форму змастити вершковим маслом і вилити тісто. Випікати 30-35 хвилин. Готовність бананового кексу перевіряти дерев’яною шпажкою.
Приготувати глазур зі сметани і цукру. Полити нею зверху остиглий кекс.
Джерело: УНІАН