У потребуючому бачити Христа

0
184

З 2003-ого року в Івано-Франківську діє «Спільнота святого Егідія». Учасники спільноти займаються благодійністю, роздають гарячі обіди знедоленим, а з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну допомагають ВПО, роздаючи їм їжу, одяг та розмовляючи з ними.

Розпочалася історія нашої спільноти в Івано-Франківську із того, що отець Василь Чорній побував на міжнародній прощі та познайомився з представниками спільноти з різних країн світу, — розповідає Іван Харук, координатор організації в Івано-Франківську. Їхня діяльність та духовність дуже припала йому до серця. Повернувшись додому, священник запросив учасників спільноти на Прикарпаття. Це були люди з Італії та з Києва, де вже діяла організація. В Івано-Франківську до них долучилися переважно студенти, які розпочали благодійну діяльність: відвідували підопічних місцевого геріатричного пансіонату, далі почали роздавати гарячі обіди бідним.

«Коли почалася війна, перед учасниками спільноти виникли інші завдання, основне з яких – допомогти людям, котрі опинилися у нашому місті, втікаючи від бойових дій, — продовжує Іван Харук. – І ми відкрили центр допомоги ВПО».

Щотижня тут можна отримати їжу для дітей та дорослих, одяг, взуття, ліки, засоби гігієни, білизну, іграшки. Для цього треба зареєструватися та прийти у призначений час, взявши з собою паспорт і довідку ВПО. Одна людина може отримати допомогу в спільноті раз у місяць. Кожні 15 хвилин у центрі можуть прийняти 5-8 осіб. На прийом потребуючих та роздачу допомоги залучають місцевих жителів і людей, які вимушено переїхали з інших областей. Так допомагають у центрі благодійно мешканці Херсона, Києва, Харкова, Миколаєва, Волновахи, Попасної. Словом, вистачає людей з різних сіл, селищ, міст. Два рази в тиждень у центрі волонтерять студенти і школярі, які спілкуються та допомагають ровесникам з інших областей.

 Гуманітарну допомогу надають учасники «Спільноти святого Егідія» з Італії. «Представництва спільноти є у багатьох італійських містах. Учасники організації звертаються по допомогу до підприємців, бізнес компаній, заможних людей і тих, хто просто щиро хоче допомогти», — мовить пан Харук.

У центрі не лише роздають допомогу, але й багато розмовляють з ВПО, консультують щодо пошуку житла та роботи, допомагають адаптуватися в нових умовах. Адже багато з тих, хто вимушено опинилися на Прикарпатті, й уявити собі не могли, що будуть змушені покидати рідний край, залишаться без домівки, майна, заощаджень, зрештою, що втратять назавжди рідних, близьких, друзів і знайомих.

«Скажімо у час, коли один чоловік прийшов до нас за допомогою, він дізнався про смерть зятя, — мовить Іван Харук. – Також була в нас і жінка героя України, на основі життя та праці якого американці знімали фільм про аварію на Чорнобильській АЕС. У її будинок влучила ракета. Її син пішов захищати Україну, а вона з родиною переїхала до Івано-Франківська. І таких історій — сотні. Отож люди, які приїхали, бувають у пригніченому стані, і волонтери спільноти багато з ними розмовляють, вислуховують їх».

 Окрім того, у «Спільноті святого Егідія» не забувають про те, що робили до війни, і щотижня готують та роздають гарячі обіди для безхатьків і нужденних. А тим часом в будинку спільноти ще й відбуваються творчі майстерні для людей з інвалідністю, яких перевезли до Івано-Франківська з одного з будинків, що розміщувався неподалік Ірпеня. «Учасники спільноти та волонтери роблять усе з молитвою, увагою і повагою до людей. Ми у кожному, хто потребує допомоги, бачимо Христа», — підсумовує Іван Харук.

Сабіна РУЖИЦЬКА.

Довідка: «Cпільнота святого Егідія» започаткована в Римі у 1968-ому році групою римських студентів на чолі з тоді ще юнаком Андреа Ріккарді на хвилі реформ, ініційованих Другим Ватиканським Собором. Андреа почав збирати ровесників-ліцеїстів та допомагати людям, втілювати в життя слова зі Святого Письма (зараз пан Ріккарді – професор історії, був міністром співпраці й інтеграції Італії). Спільнота названа на честь церкви святого Егідія у Римі, де, власне, й почали збиратися перші учасники нової організації. Спільнота офіційно визнана Католицькою церквою як «церковно-громадська світська асоціація».

Учасниками спільноти сьогодні є понад 50 тисяч осіб з більш ніж 70 країн світу. Основними напрямками діяльності «Спільноти святого Егідія» є допомога бідним, бездомним, людям похилого віку, мігрантам. Особливою традицією діяльності спільноти є проведення різдвяних обідів для нужденних. А ще учасники спільноти активно впроваджують діалог між церквами і релігіями. Так вони беруть участь у розвитку діалогу між католиками і православними. З 1987 року щорічно проводяться зустрічі «Молитва про мир», розпочаті в 1986 році в Ассізі Папою Іваном-Павлом ІІ.

В Україні перша спільнота була організована в Києві в 1991-ому році. Протягом 2022-го року спільнота відкрила чотири гуманітарні центри у Львові, Івано-Франківську та Києві. У центрах допомогли понад 14 тисячам родин ВПО.