Хресна дорога Христа й України

0
159

У неділю, 26 березня біля Духової Криниці вперше правилася деканальна Хресна дорога Єзупільського протопресвітеріату. Ініціатором її проведення став парох Єзуполя о. Володимир Кадлуб, який також служить на Духовій Криниці.

Особливістю цієї Хресної дороги є те, що вона по-своєму унікальна, адже текст її уклав отець-сотрудник із Ямниці Ярослав Рожак. Написана вона під впливом новітньої російсько-української війни, коли мешканці нашої держави переживають важкі часи. У ній терпіння Христа спроєктовані на терпіння багатьох людей, які втратили домівки, або рідних, які скитаються по чужині і є далеко від рідної землі, які воюють і які волонтерять.

Кілька сотень людей ішли від стації до стації, роздумуючи і над муками Христа та України, співвідносячи їх із тими, хто зараз несе свої непрості хрести. Священники з Єзуполя отці Володимир Кудлуб та Микола Кудловський, Сільця – о. Василь Смицнюк, Ганнусівки – о. Роман Залеський, Стриганців та Довгого – о. Богдан Веприк, а також отець-мітрат Богдан Курилів читали текст «Хресної дороги України» у прозовій та віршованій формі, а на очах багатьох прочан виступали сльози.

Варто зазначити, що, крім паломників із названих сіл, а ще із с. Тязева, участь у Хресній дорозі взяли групи прочан, які прибули з Яремчі, Делятина та Городенки. Вони сюди приїжджають постійно, адже Хресна дорога відправляється біля Духової Криниці в кожну останню неділю місяця. Символічний хрест Ісуса несли представники влади, духовенства, освітяни, медики, волонтери, молодь та діти.

На завершення о.-декан Богдан Курилів подякував усім присутнім, що так чисельно зібралися на цю першу деканальну Хресну дорогу. Він також подякував священникам деканату за те, що її очолили. А о. Володимир Кадлуб додав, щоб наступного року Хресна дорога проходила уже в мирний час і на ній були присутні всі священники Єзупільського протопресвітеріату, тоді кожному з них випаде проповідували на одній стації, бо у деканат входить 14 сіл. Зрозуміло, що кожен священник веде за собою людей, а тоді й паломників буде ще більше.

Окремо хочу сказати про погоду. Синоптики на ту неділю прогнозували цілоденний дощ, але зранку його не було. Коли почала правитися Хресна дорога, то від першої до другої стації дощ пустився падати, а більшість людей, як я бачив, не мали парасольок. Однак несподівано випогодилося, і поки не закінчився хресний хід, дощу не було. Тільки після того, як люди роз’їхалися, над Духовою Криницею пролився рясний весняний дощ. Це ще раз свідчить про те, що Бог любить своїх людей і благословляє їх у відпустових місцях, таких, якою є Духова Криниця.

Іван ДРАБЧУК,

Прочанин.