Мистецтво бачити світ у кадрі

0
116

Підбірка фільмів, які ви маєте бачити

Мистецтво — річ знакова. Хтось каже, що мистецтво хаотичне й абстрактне, хтось — що канонічне і високе. У всіх різні думки з цього приводу, та кожен хоче бодай торкнутися довершеності мистецтва. Та не всі можуть бути митцями чи шукати приховані сенси. Символіка ж бо, для обраних. І лише кіномистецтво дає можливість кожному відчути прекрасне — нове життя хронометражем у дві години та спектр різноманітних емоцій, що їх бракує у буденності. Світ кінематографу безупинно змінюється, змінюються й вподобання глядачів. Хтось з режисерів у погоні за славою губить талант і цінності, а хтось із глядачів у пошуках нового забуває себе. Кіно змінюється разом з часом та поколіннями, але гарне кіно — вічне.

Та очевидно, що для того, аби побачити різницю між гарними й поганими фільмами, їх треба переглянути. Що ж, візьму на себе забагато і звільню від тягара перегляду поганих фільмів, бо життя надто коротке, аби витрачати його ще й на це. Натомість якісні й гідні фільми варто подивитися, аби зробити для себе висновки. Тут я візьму на себе відповідальність запропонувати вам чудові фільми, що можуть змінити ваш погляд на світ:

«Щедрик»

Звісно, що розпочну я цю підбірку з українського фільму, який у прокаті збирав цілі зали людей. Фільм «Щедрик», у центрі якого наша всесвітньо відома колядка, навчає плекати українську ідентичність та культуру, й згадує усі перешкоди та поневіряння, що їх пережив наш народ за час окупацій. Він перегукується з сьогоденням, а тому знаходить розуміння у глядача. Та ще, це кіно навчає жити з шаною до свого. Він гіркий і болючий, проте він розкриває любов до рідної землі, як дитячу безпосередність, виплекану з колиски й відвойовану в загарбників.

«Чоловік на ім’я Отто»

Отто — головний герой, старий невіглас, який шукає різні способи померти. Та одного дня він знаходить подругу, що стає йому як донька, яка повернула йому сенс життя. Яке життя спіткало героя та чи справді він не любить людей? До чого призводять наші вибори, як ми впливаємо на своє оточення та як пережити втрату близької людини? Знайдіть відповіді на ці та інші запитання разом з Отто.

«Опівнічне сонце»

Цей фільм нагадає вам про людей, які живуть поруч, та людей, які вже ніколи не житимуть. Він змусить вас плакати, а після перегляду ви відчуєте катарсис і зрозумієте, що жити потрібно тут і зараз, сповна, не сподіваючись на захмарне майбутнє.

«Товариство мертвих поетів»

«Carpe diem» — лови мить. Саме цю фразу раз у раз повторюють у фільмі. Товариство юнаків, що прагнуть кращого майбутнього, наставник, який навчає їх дивитися на світ з іншої точки зору та одвічна проблема «батьків і дітей». Це кіно, яке покаже, що душею ми завжди молоді та навчить про це не забувати.

«Щасливого Різдва»

Впевнена, вам дивно бачити цей фільм у підбірці сьогодні, за тиждень до Великодня. Та однозначно кажу вам — не бійтеся, бо цей фільм варто просто побачити. Не залежно від пори року чи настрою, тут буде все. Та чи здогадаєтеся ви про кінцівку? Фільм навчить вас дивитися угору, якщо оступаєтеся на землі й завжди слухати своє серце.

«Суддя»

Які помилки роблять батьки та як дітям навчитися прощати? Як залишити свою гординю та амбіції, аби знову здобути сім’ю. Хенк — успішний адвокат, а його батько — провінційний суддя. Та в обох чоловіків надто запальна натура, аби віднайти спільну мову. Цей фільм навчає відпускати образи на рідних людей і на самого себе, аби зрештою віднайти спокій.

«Пригоди Паддінгтона»

Чого нас може навчити маленьке ведмежа, яке живе у Лондоні? Відповідь: абсолютно усього, про що забуваємо кожного дня. Паддінгтон вчить нас бути ввічливими і добрими, усміхненими та радісними, відпускати образи й шукати справедливість. Він вважає, що тільки таким світ стане щасливим.

«Гра в імітацію»

Знятий на реальних подіях, цей фільм може бути не легким для сприйняття, бо розповідає про перемогу у Другій світовій війні з іншої точки зору. Звертає увагу на проблеми нашого суспільства та дає усвідомити, що відповідальність за булінг щодо кожної людини маємо приймати всім суспільством.

«Обдарована»

Цей фільм порушує безліч соціально важливих питань, проте ви точно полюбите його усією душею, а все через головну героїню фільму — дівчинку, яка стала генієм. Про потенціал у кожній людині та можливості, про щиру любов і довіру, а ще про соціальну адаптацію — усе в цьому кіно.

«Неймовірний світ очима Енцо»

Кажуть, що собака друг людини. Та це не так, бо насправді він член сім’ї. Чи задумувались ви колись над тим, що господарі собаки це єдині, хто у неї є? Адже собаки це живі створіння, які теж мають почуття та страхи. Та найголовніше — вони теж відчувають любов і вдячність. Історія однієї родини очима собаки Енцо, розчулить будь-кого.

«1+1»

Життя триває навіть тоді, коли ти в інвалідному візку — ось чого навчає цей фільм. Та ще він нагадує кожному з нас, що люди з особливими потребами такі ж як ми. Вчить кожного невігласа приймати рівність кожної людини між собою і поважати всіх. Історія справжньої та щирої дружби, яка народжується з безвихідної ситуації, сміху та мистецтва.

«Маленькі жінки»

Знятий за однойменною книгою, цей фільм навчає нас бути простішими. Він легкий, але водночас повчальний. У центрі картини — родина з дівчат, кожна з яких має свій особливий характер, мрії та сподівання. Стрічка показує, що кожна людина у світі унікальна, не дивлячись на недосконалості. Наше ж завдання  — це зрозуміти.

Я щиро сподіваюся, що бодай один фільм змінить ваше сприйняття світу (та ще більше вірю, що ви й так живете повним життям), що навчить вас чомусь доброму і справедливому й поверне віру у кінематограф. Бо кіно — це не лише картинка. Це думки, розповіді й історії. Кіно — це мистецтво, торкнутися якого найлегше.

Марія ІВАНЦІВ