У клініці св.Луки запрацював кабінет ендоскопії

4
2252

У Лікувально-діагностичному центрі св. Луки Івано-Франківського Архієпархіального управління УГКЦ відкрився кабінет ендоскопії. Він обладнаний сучасною відеоендоскопічною системою японської фірми «Olympus».

Що ж таке ендоскопія і для чого вона потрібна? Щоб відповісти на це запитання, вирушаю в нову сучасну споруду на вулиці Владики Софрона Мудрого, 22 (колишня Гарбарська) в обласному центрі. Заходжу на другий поверх у 207 кабінет.

 Лікар-ендоскопіст Анатолій Паливода проводить мене в кабінет ендоскопії і показує нещодавно придбані Архієпархією відеоендоскопи. Один – для дослідження стравоходу, шлунку та дванадцятипалої кишки – гастроскоп, другий – для дослідження товстого кишечника і прямої кишки – колоноскоп.

Фахівець розповідає, що нова відеоендоскопічна апаратура створює зображення надзвичайної якості, з прекрасною деталізацією найдрібніших структур, що дає можливість знаходити найменші патологічні зміни в слизовій оболонці шлунку чи кишківника.

Гастроскопію роблять для з’ясування причин болю в животі, відрижки, печії, нудоти, блювання, відрази до м’яса, підвищеного слиновиділення, здуття живота, коли є труднощі ковтання їжі, втрата апетиту або ваги без причини. Це найкращий метод для виявлення причин кровотечі з верхніх відділів шлунково-кишкового тракту. За точністю він в рази перевершує рентгенологічне обстеження при запальних змінах слизової оболонки, виявленні виразок. Лікар наголошує, що дуже важливо виявити захворювання, які можуть призвести до злоякісних новоутворень на ранніх стадіях. Під час ендоскопії, використовуючи спеціальні інструменти, можна видаляти поліпи, уникаючи традиційних хірургічних операцій.

Дізнаюсь, що спеціальної підготовки для гастроскопії не потрібно. Дослідження може бути виконане в будь-який час доби (зранку, після обіду, ввечері). Пацієнти не повинні їсти й пити приблизно 4-6 годин до початку обстеження.

 З розповідей друзів знаю, що гастроскопія не є болючою процедурою, швидше – неприємною. У Лікувально-діагностичному центрі св. Луки, зазвичай, її проводять із використанням місцевої анестезії. І, мабуть, найприємніша новина, що для емоційних, боязких пацієнтів, відповідно до медичних показань, є можливість проводити всі дослідження в стані медикаментозного сну, в супроводі лікаря анестезіолога.

Тоді вже спокійно можна перенести тривалість процедури – 5-15 хвилин. Лікар пояснює, що при внутрішньовенній анестезії цей час може тривати від 30 хвилин до двох годин, залежно від виду анестетика.

До нашої розмови приєднується Олег Святкевич, лікар-ендоскопіст, який також працює в кабінеті ендоскопії. Він розповідає, що колоноскопія – це обстеження, яке дозволяє досліджувати будову і стан кишківника, а відеоколоноскоп акуратно просувається по просвіту товстого кишечника. Лікар має можливість оглянути стан слизової оболонки прямої та сигмовидної кишки, а також товстого і частини тонкого кишківника.

Пан Олег каже, що дослідження (колоноскопію) проводиться для виявлення або уточнення причини болю чи дискомфорту в животі, анемії, тривалих закрепів або діареї (проносів) нез’ясованої етіології, при кишкових кровотечах та безпричинної втрати ваги, для виявлення поліпів та їх видалення, для виключення онкозахворювань, для контролю запальних змін слизової товстого кишківника.

Анатолій Петрович наголошує, що пацієнтам, у близьких родичів яких було виявлене онкозахворювання кишківника, проводять скринінгові (пошукові) колоноскопії з метою виявлення передпухлинних захворювань.

Якщо лікарі-ендоскопісти виявляють патологічний осередок, який потребує детальнішої оцінки, то проводять біопсію (взяття шматочка змінених тканин з подальшим дослідженням під мікроскопом) для гістологічного аналізу. При виявленні поліпів їх можна видалити через колоноскоп. Іноді потрібно кілька разів провести колоноскопію для видалення поліпів (якщо це множинні поліпи або поліп дуже великих розмірів). Під час колоноскопії можна виявити джерело кровотечі, ідентифікувати його й зупинити різними способами. Всі випадки взяття біопсії не обов’язково означають, що у пацієнта рак, проте видалення поліпів прямої та товстої кишки – важливі засоби запобігання коло-ректального раку.

Щоб краще зрозуміти усю загрозу й небезпеку від онкозахворювань, Анатолій Петрович Паливодапорівнює «рак»  з бур’яном на городі. Спочатку він має 0, 2 см, потім стає все більшим і більшим. За 10 років може перетворитись на пухлину розміром від шести сантиметрів і більшу.

 Медики ще раз просять наголосити, якщо виникає розлад роботи шлунково-кишкового тракту, потрібно пройти профілактичне обстеження, щоб знати стан свого організму. Вчасне діагностування може врятувати людину від важкої і невиліковної хвороби, а навіть – від смерті. Якщо в родині хтось мав рак кишківника, то таким родичам варто проходити обстеження кожні п’ять років.

У Лікувально-діагностичному центрі св. Луки результати всіх обстежень зберігаються в електронній базі даних, відеозображення архівуються.

Коли ми завершили розмову, в кабінет лікаря зайшов старшого віку пацієнт, сказав, що йому 82 роки і він приїхав із сусідньої області. Чотири роки тому він уже проходив діагностику кишківника. Тоді медики провели ендоскопічне видалення знайдених поліпів. І тепер він знову бажає обстежитись, щоб знати, чи все добре з його організмом. Чоловік у піднесеному настрої, посміхається, виглядає здоровим.

На завершення бесіди досвідчений фахівець п. Анатолій Паливода підсумував: «Постійний прогрес діагностичного обладнання дозволяє вчасно попередити страшне захворювання. Досвід – це додатковий привілей, а лікар –інструмент в руках Божих».

Спілкувалась Юлія БОЄЧКО.

4 КОМЕНТАРІ