Людина — творець свого майбутнього

0
597

Кожен із нас є творцем власної долі. Кожен має свобідну волю та право зробити свій вибір. Кожен із нас здатен обирати між хорошим та поганим, вибрати, що їсти, що одягнути в університет чи на роботу. А ще кожен із нас хоч раз у житті чув про термін «свідоме споживання».

Поняття, яке до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну активно піднімалося серед українського населення, а наша влада робила перші кроки до подолання проблеми світового масштабу. Бо знаєте, наші сусіди, які проживають на території Європи, живуть за принципом свідомого споживання вже давненько, і у цьому випадку на них 100% треба рівнятися.

До слова, у країнах Європейського Союзу вже давненько діють закони, які заохочують до поширення екологічних цінностей у суспільстві.

В Україні ще до війни був прийнятий закон, який на рівні держави забороняв безоплатне використання поліетиленових пакетів. Тоді й моя сім’я перейшла на багаторазові екоторбинки, бо таким чином ми зберігаємо нашу планету, люблячи наших ближніх, які житимуть після нас і вирішуватимуть проблеми, які ми можемо залишити після себе.

Розпочнімо з того, що собою являє термін «свідоме споживання». Простими словами, це розумний підхід до купівлі харчових продуктів, одягу, побутових речей та предметів щоденного вжитку.

Одними з найбільш непомітних речей, які ми використовуємо щодня у нашому житті, і навіть не задумуємося про їх шкідливість, є упакування, себто пластик чи поліетилен, у які нам часто запаковують продукти, які ми купуємо в магазині.

Поговорімо про поліетилен та його «дію». Найболючішим є те, що пакет, у який ви одного разу покладете яблуко чи в’язку бананів, переживе й вас, адже залишається в природі сотні років, оскільки дуже повільно розкладається. Крім того, при цьому процесі він виділяє шкідливі речовини, що може мати негативний вплив на біорізноманіття та здоров’я людей.

Турбуймося про братів наших менших, бо поліетиленові пакети також становлять загрозу для тварин та птахів, які можуть заплутатися в них та загинути. Крім того, відходи поліетиленових пакетів можуть забруднювати водні ресурси та ґрунт, що може призвести до забруднення їжі та води, яку ми споживаємо.

Отож, як купувати продукти, якщо у багатьох магазинах нема альтернативи? Вам потрібно подбати про власний комфорт заздалегідь, і перед походом за продуктами, покласти в сумку альтернативний варіант пакета, який можна змайструвати самому або придбати в інтернеті. Ось кілька варіантів:

 1. Пакети з бавовни або ж шопер. Його можна купити у багатьох магазинах, часто вони ідуть не просто однотонні, а з різними цікавими малюнками, а отже така річ стане не тільки хорошою екоініціативою, а ще й крутим аксесуаром. Такі торбинки можна прати, тому послужать вони вам не один рік.

 2. Скляні бокси. Мабуть, кожен із нас має вдома або ж помічав у різних соцмережах чи магазинах пластикові ланч-бокси, вони завжди манили нас тим, що є легшими та естетичнішими від скляних. Якщо маєте пластиковий, не викидайте його, а використовуйте його сповна, беріть його, коли купуєте м’ясо чи страви, які вже готові для споживання.

3. Пакети з паперу. Це річ, яка є практично у всіх супермаркетах як альтернатива поліетилену. І якщо обирати між двома варіантами, то папір розкладається набагато швидше від пластику.

4. Пакети з крохмалю кукурудзи. Ці пакети можуть розкладатися у навколишньому середовищі, а отже не забруднювати природу. Вони також можуть використовуватися повторно.

5. Пакети із соломи. Вони виготовлені з біоматеріалу, можуть бути використані повторно та швидко розкладаються.

6. Сітчасті пакети. Це торбинки з сітки, які максимально зручні, стильні та майже невагомі. Річ, яка прослужить вам не один рік, а її вартість приблизно 20 грн за одну штуку.

Це всього кілька варіантів, як змінити своє ставлення до навколишнього середовища. Якщо ви думаєте, що такі альтернативи – це дорого, то ні. Підрахуйте, скільки грошей ви витрачаєте, йдучи в магазин і беручи поліетиленові пакети для продуктів. Окрім того, скільки шкоди така діяльність людини завдає природі.

Останнім часом ми навчилися раціонально споживати електроенергію, бо знаємо, як важко впоратися у сучасному світі без неї. Залишилося навчитися берегти воду, а також звести до мінімуму використання пластику, коли й справді можна обійтися без нього.

А ще сьогодні дуже важливо зрозуміти, що кожен із нас може зробити свій внесок у популяризацію розумного споживання в Україні.

Христина ГАМАНЮК