5 фільмів для тих, хто почувається загнаним у глухий кут

0
33

Зневіра, тривога, невпевненість у власних силах та у майбутньому… Ці проблеми, які й раніше були вельми актуальними у нашому суспільстві, з початком відкритої війни набули нового масштабу. Хтось у буквальному сенсі втратив усе, що мав, і тепер не може знайти ні сил, ні ресурсів, щоб розпочати все з нуля. Хтось мусив перевести родину в режим жорсткої економії, бо більше не в змозі забезпечувати їй довоєнний рівень життя.

Хтось лише починає свій самостійний шлях, і тепер стоїть на роздоріжжі, не дуже розуміючи, як і куди рухатися далі…

Пропонуємо вашій увазі п’ять кіноісторій про дуже різних людей із різних часів та культур. Вони мають одну спільну рису: кожен із них у певний період життя опинявся в ситуації, яка здавалася безвихідною — і кожен із них, врешті-решт, знаходив ниточку надії, яка виводила його на світло.   

1.«Вуличний кіт на ім’я Боб» (2016)

Цю стрічку знято за однойменним автобіографічним романом Джеймса Бовена, що був справжнім бестселером 2010-х років. Її головний герой — вуличний музикант Джеймс, страждає від наркотичної залежності. Якось чоловік знаходить у себе на кухні рудого кота — і той повністю змінює його життя. Спершу Джеймс намагається позбутися непроханого гостя, але той уперто повертається назад, так, ніби має цілком конкретне покликання: стати другом саме цієї людини. Якось чоловік помічає на тілі кота рану і, попри власну бідність, відвозить його до ветеринарної клініки. Це завдає серйозного удару по його кишені, але, разом із тим, турбота про тварину немов пробуджує його застиглу в безвиході душу. Пухнастий друг робить те, на що у самого Джеймса не вистачало сили духу: спонукає його покінчити з наркотиками і нарешті влаштувати своє життя. Кіт несподівано допомагає музикантові покращити своє фінансове становище: разом вони стають чудовим дуетом, який завойовує серця публіки. 


2.«Чарлі і шоколадна фабрика» (2005)

Ця екранізація дитячого роману Роальда Дала чудово годиться для сімейного перегляду. Яскраво обігруючи класичний сюжет про чистого серцем бідняка, який здобуває свою заслужену винагороду, цей фільм також без зайвого моралізаторства і занудства демонструє наймолодшим глядачам шкоду, якої завдає культура споживацтва.

Чарлі Бакет — добрий і лагідний, але жахливо бідний хлопчик, чия родина мешкає у крихітному напівзруйнованому будинку і змушена харчуватися самою капустою. Він щиро любить своїх батьків, бабусь і дідусів, а тому всім серцем прагне зробити щось, щоб покращити їхнє становище. Одного разу світом прокочується звістка: містер Віллі Вонка, таємничий і ексцентричний власник гігантської шоколадної фабрики, розташованої в місті, де живе родина Бакетів, оголошує конкурс. П’ятеро щасливців, які знайдуть під обгортками продукції Вонки «Золотий квиток», матимуть змогу відвідати фабрику, давно зачинену для сторонніх, а також отримають пожиттєвий запас солодощів. Родина Чарлі, яка постійно голодує, намагається допомогти хлопчикові отримати свій унікальний шанс, не підозрюючи, що насправді криється за конкурсом загадкового містера Вонки…


3.«Бути Астрід Ліндґрен» (2018)

Цей біографічний фільм розповідає історію поневірянь та життєвих випробувань однієї з найулюбленіших дитячих письменниць, авторки яскравих героїв і захопливих казкових історій. Але особисте життя самої Ліндґрен було мало схожим на казку. Замолоду, намагаючись зробити кар’єру, яка допомогла би їй реалізувати хист до письменництва, вона влаштувалася стажеркою в редакцію місцевої газети. Там на неї звернув увагу її начальник — чоловік, набагато старший за Астрід, і, до того ж, одружений. Наслідком цього забороненого роману стає вагітність, і молода письменниця, залишившись на самоті з цим випробуванням, народжує позашлюбну дитину в іншій країні, де вона, згідно з законом, не мусить розкривати особу батька. Щоб мати змогу забезпечувати сина Ларса, Астрід змушена залишити його у прийомній родині, а сама повертається на батьківщину, де влаштовується на роботу. Страждаючи від розлуки з сином, вона надсилає його прийомній матері всі зароблені гроші. Однак коли Астрід нарешті забирає Ларса до себе, то розуміє, що стати йому справжньою матір’ю буде непросто: хлопчик відмовляється називати її мамою і не йде з нею на контакт. Щоб завоювати серце сина, Астрід доведеться прикликати на допомогу свій письменницький хист — вигадуючи для нього казки та історії, вона крок за кроком розбиває кригу між ними.

4.«Хлібодавець»/«Годувальниця» (2017)

Автори цього анімаційного фільму — ірландська студія «Cartoon Saloon», що створила також такі мультфільми, як «Таємниця абатства Келлс» і «Пісня моря». 2018 року стрічка була номінована на «Оскар» у категорії «Найкращий анімаційний фільм».

Головна героїня цієї історії — афганська дівчинка Парвана, що мешкає в окупованому талібами Кабулі. Її батько був учителем і намагався за будь-яку ціну давати дітям освіту, аж доки режим не заарештував його і не відправив до в’язниці, залишивши родину Парвани без чоловіка у родині. Це означає фактично голодну смерть, адже, згідно з безглуздо жорстокими законами Талібану, жінки не лише не мають права працювати — вони не повинні виходити з дому без супроводу чоловіка, а отже, навіть похід на базар за харчами перетворюється на проблему. Щоб прогодувати родину, Парвана видає себе за хлопчика і влаштовується на роботу, сподіваючись, що за деякий час її батько повернеться додому. Там вона зустрічає колишню однокласницю, яка також мусить прикидатися хлопцем, щоб не померти з голоду. Це стає початком неймовірної і дуже небезпечної пригоди, під час якої Парвані доведеться не лише стати справжньою годувальницею родини, а й отримати шанс звільнити власного батька з в’язниці талібів.

5.«Історія Девіда Коперфілда» (2019)

Стрічка за мотивами одного з найвідоміших романів Чарлза Дікенса — це фільм, завдяки якому можна і посміятися, і поплакати і, що найголовніше, відчути у серці надію на краще навіть посеред життєвого мороку.

Девід — хлопчик, що народився за кілька місяців після смерті свого батька. Коли його мати взяла другий шлюб, це поклало край його щасливому безтурботному дитинству: його жорстокий та авторитарний вітчим, містер Мердстоун, одразу незлюбив пасерба, а мати виявилася надто слабкодухою, щоб його захистити. Девід зазнає знущань і насильства від своїх новоспечених родичів, вітчима та його сестри, а потім його відсилають із дому до Лондона — працювати на фабриці містера Мердстоуна. Так починається історія дорослішання хлопця, під час якої йому доведеться зустрітися з дуже різними людьми: бідними й багатими, безтурботними та підступними, добрими і лихими. Кожен із цих людей залишить свій відбиток на долі Девіда; але найголовніше, що навіть у найтемніші часи йому вдається зберегти добру вдачу, і це, зрештою, винагородить його за поневіряння.


Джерело