«Здай макулатуру – збережи дерево – наблизь перемогу!»

0
120

Учні з Першотравенського ліцею №3, що на Дніпропетровщині, стали переможцями конкурсу, оголошеного Бюро УГКЦ з питань екології.

Днями було оголошено підсумки змагань зі збору макулатури, в яких взяли участь учні та вихованці закладів середньої освіти та позашкільних закладів з багатьох куточків України. Участь у конкурсі, як повідомили у Бюро УГКЦ з питань екології, передбачала: збір макулатури, її зважування та реалізацію, закупівлю за виручені кошти саджанців та їх висадку в рамках Всеукраїнської акції «Сади Перемоги».

Переможцями екозмагань стали учні Першотравенського ліцею №3, що на Дніпропетровщині.

«Я більше десяти років є представником Бюро УГКЦ з питань екології в Донецькому екзархаті, — розповідає отець Михайло Неїжмак. — І коли оголосили конкурс, то я одразу почав розповідати про нього та шукати можливості, аби почати збирати на цій території макулатуру. Я особисто знайомий з багатьма керівниками та вчителями десятків закладів освіти Дніпропетровської і Запорізької областей».

Із ліцеєм №3 міста Першотравенська отець Михайло давно співпрацює, зокрема із теперішньою директоркою закладу пані Іриною Бірюк.

Директорка радо відгукнулася на пропозицію, адже в попередні роки брала участь у різних ініціативах Бюро УГКЦ з питань екології.

«Ми взяли із бібліотеки ліцею всю літературу ворожою російською мовою та здали на макулатуру, — додає пані Бірюк. — Багато такої літератури приносили і ліцеїсти, їм допомагали й батьки».

Попередньо на сторінці навчального закладу у сомцмережах ми написали заклик, що цьогорічні весняні канікули це не просто час для відпочинку, а й добра нагода перебрати свої зошити і книжки. Все, що непотрібне, принести і здати на макулатуру, зробивши таким чином добру справу. До речі, збирати макулатуру для ліцеїстів — справа звична. Попередньо за виручені кошти вже купували різні потрібні речі для навчального закладу. Проте цього року через війну макулатуру ще не здавали. Тому діти та підлітки з рідними радо несли все до ліцею.

Усього учні ліцею назбирали та здали 701,3 кілограмів макулатури. За результатами конкурсу, переможці отримають цінні призи: пластикові 240-літрові контейнери для роздільного сортування сміття. Їх поставлять на подвір’ї навчального закладу, бо наразі через війну навчання тут відбувається онлайн. А вже з першого вересня цього року сподіваються, що діти будуть вчитися очно. І контейнери поставлять уже в приміщеннях. Самі ж ліцеїсти зможуть і навчитися, і розповісти рідним та знайомим про роздільне сортування сміття та як правильно це робити. А ще навчальний заклад отримає літературу на екологічну тематику.

Друге місце у конкурсі посів Івано-Франківський Католицький ліцей імені Василія Великого, де учні назбирали633,6 кілограмів макулатури.

«Наш заклад середньої освіти активно співпрацює з БюроУГКЦ з питань екології, — розповідає отець Маркіян Букатчук, директор ліцею. Завдяки співпраці ми забезпечили ліцей енергоефективними лампами, отримали безкоштовно аератори для економії води. З ліцеїстами зустрічався отець Михайло Дзуль».

У ліцеї після оголошення конкурсу почали терміново збирати макулатуру. Зазначену переможну кількість зібрали усього за кілька днів. Це, за словами отця Маркіяна, було просто, бо діти та підлітки робили так кілька раз у рік. Опісля до навчального закладу приїжджають представники фірм, що займаються збиранням та переробкою макулатури, і вивозять зібране.

Призом за участь у конкурсі стали закупівля та висадження на території ліцею великої липи, адже історично сучасна вулиця Тараса Шевченка в Івано-Франківську, на якій знаходиться приміщення ліцею, колись називалася Липовою.

«А ще в нашому ліцеї ми практикуємо роздільне сортування сміття, – додає отець Маркіян. — Це робимо з радістю, усвідомлюючи свій обов’язок перед Творцем та виконуючи соціальну місію Церкви, яка передбачає бережливе ставлення до природи. Також на даху одного з корпусів функціонує сонячна електростанція. Щодо конкурсу, то за ініціативність ми подарували дітям настільні ігри й солодощі».

Третє місце у конкурсі посіла Деліївська філія Дубівецького ліцею Дубівецької сільської ради Івано-Франківської області. Діти назбирали 433 кілограми макулатури.

«Я запропонував участь у конкурсі освітянам, зустрівся з дирекцією школи, — мовить отець Михайло Яблонь, екореферент Дубівецького протопресвітеріату. — Класи змагалися між собою, діти ходили по підприємствах, установах, пропонуючи віддати їм макулатуру. До збору долучилися батьки й родичі. І така акція ще й ще більше здружила сім’ї».

Згодом всю кількість зібраного об’єднали, і здали. До речі, у Делієві в рамках конкурсу закупили та посадили 57 фруктових дерев. Це сливи, яблуні, груші. А місцевий відділ освіти повідомив, що переможці будуть мати додатковий приз — поїздку в Карпати.

Керівництво та працівники Екобюро УГКЦ висловили щиру вдячність активним учням, вчителям, керівникам закладів середньої освіти та позашкільних закладівза спільний внесок для збереження та відновлення природної спадщини Творця.

Сабіна РУЖИЦЬКА.