Учнівський «Оскар» для Софії

0
92

Софія Савчук з 8-А класу Католицького ліцею імені святого Василія Великого, що в Івано-Франківську, вдруге стала переможницею конкурсу «Учень року», який днями відбувся у закладі середньої освіти.

Про здобутки, мрії, велику віру в Бога, відкритість до світу та щоденне дитяче життя переможниці ми розпитали саму Софію, її маму та директора ліцею.

«Моя доня завжди допитлива, цікава, добра, в усьому покладається на Творця і власні сили. Коли Софія йшла у перший клас, то вже добре вміла читати й писати. У 5,5 років вона була наймолодшою учасницею Диктанту національної єдності в 2014-ому, — розповідає Галина Білавич, мама учениці року. — Від першого класу донька відвідувала Католицьку початкову школу, згодом поступила в ліцей. До речі, ми хотіли, аби саме в католицькому закладі навчався наш старший син, але, коли він вчився, ще не було набору». Зараз Андрій Савчук, аспірант Прикарпатського Національного університету імені Василя Стефаника, навчався на факультеті міжнародних відносин. Старший на 13 років, брат дуже пишається своєю сестрою.

…За словами пані Галини, цьогоріч було таке, що донька тричі в тиждень брала участь у міських предметних олімпіадах. Софія переживала, щоби добре все написати, аби її ліцей був у числі кращих закладів освіти Івано-Франківська. Для дівчинки навантаження було непростим, але вона з честю витримала, і в цьому їй допомагали і батьки, і вчителі. Про останніх, творчих розумних і добрих, Софія та її мама говорять з великою вдячністю.

«Було складно переключитися з математичних предметів на гуманітарні, та я люблю вчитися і хочу, аби мій ліцей мав багато перемог», — мовить Софія. До речі, найулюбленішими предметами дівчинки є фізика та геометрія.

 «Про конкурс «Учень року» ми дізналися з ліцейного чату. Згодом нас запросили на нагородження, і ще нам натякнули, аби ми очікували на сюрприз, — продовжує пані Білавич. — Те, що донька стане переможницею, було для нас несподіванкою, хоча Софія зібрала 15 нагород різного штибу. Але що вона стане «Ученицею року-2023» ми справді не сподівалися, і були приємно вражені». До речі, в ліцеї конкурс відбувався так гарно та урочисто, наче учнівського «Оскара» вручали.

«Софія – талановита й розумна дівчинка, старанна ліцеїстка. У неї багато друзів, вона добра й привітна з усіма. Батьки допомагають і цікавляться її навчанням, друзями, дозвіллям, — каже отець Маркіян Букатчук, директор ліцею. — Ця перемога і номінація заслужені, бо дівчинці вдалося вибороти чимало нагород і відзнак за навчання. Вона — учасниця багатьох конкурсів, олімпіад, в яких майже завжди посідала переможні місця. А ще дитина — віруюча, духовна. У її родині — добрі й теплі стосунки. Я та вчителі бажаємо Софії впевнено крокувати до своєї мети, не зупинятись на досягнутому. І нехай цей конкурс стане ще одним доказом її талантів та здібностей. Нехай у житті Софії буде ще безліч різних перемог!».

…Окрім навчання у ліцеї, Софія Савчук відвідує Івано-Франківську музичну школу №2 імені В. Барвінського, навчається по класу фортепіано. Дівчинка співає, малює, танцює, займається рукоділлям, а також дуже любить тварин. У родині Софії є аж шість котів.

У дівчинки багато друзів, яким вона завжди намагається допомагати. Також допомагає учениця року й батькам, удома і на городі. Софія любить японську та італійську кухню, пробує готувати суші й пасту. За словами мами, їй це вже добре вдається, і вона тішить родину власноруч приготованими смаколиками. Разом з родиною дівчинка, особливо після повномасштабного ворожого вторгнення, щодень молиться за мир, за наших захисників, за Україну.

У майбутньому Софія мріє стати архітекторкою, хоче проєктувати будинки та відновлювати Україну. Учениця року-2023 стверджує, що наша держава має стати найкращою, найбагатшою та найсильнішою в світі, бо ми – українці — сильна, могутня і розумна нація.

Сабіна РУЖИЦЬКА

Здобутки Софії Савчук за 2023 рік:

I-е місце на II-ому етапі Міжнародного конкурсу з української мови ім. П. Яцика; I-е місце на Міжнародному мовно-літературному конкурсі учнівської та студентської молоді ім. Т.Г.Шевченка; I-е місце на міському етапі та лауреат I-ої премії на обласному турі з роботою «Червоний терор на Прикарпатті»; I-е місце на I-ому та III-є місце на ІІ-ому етапі МАН з роботою «Червоний терор на Прикарпатті».

 II-е місце на II-ому етапі Всеукраїнської олімпіади з української мови та літератури; II-е місце на IV-ому етапі Міжнародного конкурсу з української мови ім. П. Яцика; II-е місце на ІІ-ому етапі всеукраїнської олімпіади з географії.

III-є місце у Всеукраїнській олімпіаді з біології; III-є місце на ІІ-ому етапі всеукраїнської олімпіади з хімії; III-є місце на ІІ-ому етапі всеукраїнської олімпіади з фізики; III-є місце на ІІ-ому етапі олімпіади з математики.