В Україну повернеться “скіфське золото”

0
33

Хороші новини: Україна остаточно перемогла у справі щодо “скіфського золота”. Понад 500 реліквій нарешті повернуться в Україну. 9 червня Верховний суд Нідерландів підтвердив рішення про те, що “скіфське золото”, яке дев’ять років було предметом судового спору, має повернутися в Україну.

“У жовтні 2021 року Апеляційний суд ухвалив, що передача має бути здійснена Україні. Це рішення залишається чинним. Так сьогодні постановив Верховний суд”, — заявляє Нідерландський суд.

Яка історія “скіфського золота”? Про неї читаємо на сайті українського видання VOGUE.

В лютому 2014 року в археологічному музеї Алларда Пірсона в Амстердамі відкрилася виставка “Крим: золото і таємниці Чорного моря”. В експозицію увійшло понад 500 реліквій родом з України, зокрема з київського Музею історичних коштовностей України та кількох музеїв у Сімферополі, Бахчисараї та Керчі. Це перша у світі виставка, яка стала таким глибоким дослідженням історії Криму. В Нідерландах було представлено реліквії від античності до Середньовіччя, зокрема бронзові, срібні та золоті прикраси (наприклад, скіфський шолом IV століття до нашої ери, знайдений під час розкопок кургану в Донецькій області), гривня з золота I століття нашої ери, зброя, золоті мечі тощо.Каталог виставки Каталог виставки “Крим: золото й таємниці Чорного моря” з предметами з Усть-Альмінського городища. Знахідки належать до колекції Бахчисарайського історико-культурного заповідника

Тим часом Крим було тимчасово окуповано Росією — тож після закінчення виставки артефакти з одеського та київських музеїв повернулися в Україну, а кримські реліквії за рішенням нідерландської сторони залишили в Нідерландах, адже Росія та “кримські музеї” вимагали повернення коштовностей їм.Скіфський меч і золота оббивка піхов IV ст. до н.е.  Фото – Скарбниця Національного музею історії УкраїниСкіфський меч і золота оббивка піхов IV ст. до н.е. Фото – Скарбниця Національного музею історії України

14 грудня 2016 року амстердамський суд ухвалив, що колекція “скіфського золота” має належати Україні, а не окупованому Росією Криму. В 2017 році кримські музеї намагалися оскаржити це рішення, проте в 2021 році воно було підтверджене — і ось тільки зараз Нідерланди остаточно відхилили скаргу Росії та підтвердили, що “скіфське золото” повернеться в Україну.

Президент Володимир Зеленський вже відреагував на ці новини та зазначив, що “скіфське золото” повернеться в Крим, щойно над півостровом замайорить український прапор.