77 українських видавців представлять новинки на “Книжковому Арсеналі”

0
51

“Книжковий Арсенал” у 2023 році триватиме з 22 до 25 червня. Свої книжки для ярмарку надали 77 українських видавців – разом вони представили 1300 новинок, що вийшли протягом року.

Найбільше книжок надали:

  • Vivat,
  • “Ранок”,
  • “Видавництво Старого Лева”,
  • “Клуб сімейного дозвілля”.

Цьогоріч на вітрину подалося й створене під час війни видавництво – “Бородатий Тамарин”. Про це інформує Суспільне:Культура.

книжковий арсенал

“Вітрина новинок”. Банер наданий організаторами

Найбільша кількість книжок представлена у категоріях “Українська художня література”, “Нон-фікшн”, “Зарубіжна художня література”, “Дитячі ігрові книжки”.

Водночас зменшилася кількість видань у категорії “Дитяча проза та поезія” та “Підліткова література”, проте збільшилася кількість видань у розділі “Книжки про війну”.

Практично незмінними залишилися категорії з виданнями “Мистецькі видання”, “Графічна проза”, “Поезія”.

Загалом ознайомитися з новинками можна в 11 категоріях.

Координаторка проєкту Анастасія Загоруй зазначає, що попри змінений формат Арсеналу, “Вітрина новинок продемонструє усі здобутки галузі”.

Новинки подивитися можна у розділі “Вітрина новинок – рік стійкості” на сайті культурно-видавничого проєкту “Читомо”. У просторі “Книжкового Арсеналу” вітрину розмістять у секції А.

“Росіяни тоннами знищували цілі склади й бібліотеки українських книжок, але видавці зможуть їх наповнити знову, але вже не книжками з російським чи радянським наративом. А й книжками про цю війну, яких за рік вийшло – десятки. Наше завдання – купувати, читати їх і так підтримувати видавців”, — вважає Оксана Хмельовська, головна редакторка сайту “Читомо”.

Що відомо про “Книжковий Арсенал”

Міжнародний фестиваль “Книжковий Арсенал” заснований 2011 року Мистецьким арсеналом.

У 2019 лондонська “International Publishing Industry Excellence Awards” визнала “Книжковий Арсенал” найкращим літературним фестивалем року.

У 2023 році фокусна тема фестивалю матиме назву Коли все має значення”, а кураторкою події буде журналістка, авторка та документалістка Наталя Гуменюк.

Основну літературну програму куруватиме виконавча продюсерка “Радіо Культура”, членкиня Радіокомітету Європейської мовної спілки та Українського ПЕН, перекладачка і письменниця Ірина Славінська.

На книжковому ярмарку операторами продажу книжок будуть не окремі видавництва, а локальні київські книгарні:

  • книгарня “Сенс” представить секцію “Нонфікшн”;
  • книгарня “Книжковий Лев” — секцію “Художня література”;
  • книгарня “Закапелок” — секції “Дитяча література” та “Комікси та графічні романи”.