Коштовний молитовник Томаса Кромвеля, датований XVI століттям, виявили у бібліотеці Кембриджа

0
53

Куратори замку Хевер (Велика Британія) проводили дослідження перед виставкою, присвяченою порівнянню королев Катерини Арагонської та Анни Болейн. Завдяки портрету Томаса Кромвеля, датованого XVI століттям, вдалося виявити, що політичний діяч володів версією того ж християнського молитовника, що і дві дружини Генріха VIII. Про це 12 червня повідомляє видання Artnet News.

Картина роботи Ганса Гольбейна Молодшого присвячена призначенню Кромвеля, міністра короля Генріха VIII, на посаду майстра Ювелірного дому, а на столі перед ним лежать інструменти його державного мистецтва: юридичний документ, перо, ножиці та його “Часослов”, надрукований у 1527 році.

молитовник томаса кромвеля
Портрет Томаса Кромвеля. Фото: Wilson/Corbis via Getty Images

Куратори замку Хевер передали здогадку до Трініті-коледжу, і тепер експерти вважають, що це єдиний предмет з портрета XVI століття, що зберігся до наших днів.

“Часослов” подарувала Трініті-коледжу Кембриджу в 1660 році Анна Садлейр, яка вийшла заміж за онука секретаря Кромвеля, Ральфа Садлейра, який, на думку істориків, ймовірно, успадкував книгу серед інших цінних особистих речей.

Є дві основні причини, чому молитовник Кромвеля залишається загадкою, каже куратор замку Хевер доктор Оуен Еммерсон. По-перше, книга надрукована, а науковці в переважній більшості зосереджуються на рукописних текстах. Версія Анни Болейн, наприклад, досі не була ретельно вивчена істориками.

“Друга причина, — розповідає Еммерсон в інтерв’ю Artnet News, — полягає в тому, що ця частина картини залишалася неочищеною протягом багатьох десятиліть, а бруд і потемніння маскували найдрібніші деталі срібно-позолоченої палітурки”.

молитовник
Молитовник Томаса Кромвеля та Анни Болейн. Фото надане замком Хевер/news.artnet.com