З Божою допомогою та під покровом святого Йосафата

0
51

При Івано-франківській духовній семінарії діє Братство святого священномученика Йосафата.

Сьогодні учасники Братства займаються духовними справами і працюють з потребуючими та молоддю.

Є свідчення, що Братство існувало в тоді ще Станіславівській духовній семінарії ще перед Другою світовою війною. Воно було засноване з ініціативи тодішнього єпископа-ординарія Григорія Хомишина, який стверджував, що майбутні душпастирі мають наслідувати приклад святого Йосафата і нести Боже слово та любов до людей. На жаль, архівних документів про існування Братства священномученика Йосафата при Станіславівській семінарії не збереглося. Та є згадка про існування певного товариства при семінарії.

Думка та ідея відновити Братство виникла у Львові в березні 2003 року, під час VI студентської практично-наукової конференції. Там якраз говорили про те, що треба, аби у вишах, зокрема й у духовних, були різні студентські товариства.

2 травня 2003 року відбулися Установчі збори, на яких обрали Управу братства. Згодом у приміщенні семінарійної каплиці ректор семінарії митрофорний протоієрей доктор Олег Каськів відслужив молебень до святого Йосафата та виголосив святкову проповідь.

 «Братство підпорядковується ректорату духовного навчального закладу, проте ми маємо свій статут, за яким спільнота має свою печатку, герб та хоругву. Основним завданням       Братства було, є і залишається гуртування семінаристів у служінні Богові та людям», — розповідає брат Нестор Нагорняк, студент VI курсу духовної семінарії, заступник голови.

Діяльність Братства спрямована на внутрішню та зовнішню сторони. Перша полягає в організації чувань та інших духовних заходів безпосередньо в семінарії, а друга — в катехизації, роботі з молоддю, харитативній діяльності. Так у рамках Братства діє «Волонтерська Служба Місійно-Харитативної Діяльності». Її учасники займаються євангелізацією, катехизацією дітей, молоді та людей з інвалідністю у лікарнях, пансіонатах, будинках нічного перебування, школах, інтернатах. Учасники Служби проводять також спільні обіди із вищезгаданими людьми, духовні вечори, концерти.

Є в Братстві молитовний гурток та інформаційний відділ. А ще щотижня учасники Братства збираються у семінарійній каплиці на спільний молебень до священномученика Йосафата. Опісля обговорюють заходи, які відбулися за участю братів та плануються майбутні добрі справи.

Після повномасштабного ворожого вторгнення учасники Братства святого Йосафата брали участь в організації допомоги воякам та внутрішньо переміщеним особам. За словами брата Нестора, влітку учасники Братства їдуть на практику, кожен у свою парафію. Та було, що їздили в Одеський екзархат у Врадіївський район, допомагали священникові під час Святих Літургій та проводили духовно-розважальні програми для дітей і молоді.

Щороку 25 листопада, в день вшанування святого священномученика Йосафата, в Івано-Франківській духовній семінарії проводяться нічні чування та урочиста посвята у члени Братства першокурсників. Це відбувається під час молебню.

«Коли священник читає Євангеліє, новачки заходять до каплиці, тримаючи в руках запалені свічки. Далі ієрей читає окрему молитву, під час якої першокурсники обіцяють служити Богові та людям, виконувати статут. Після закінчення молебню нові братчики приймають вітання», — продовжує брат Нестор.

До речі, в семінарії існує ще одне братство — святого Димитрія, учасники якого більше схиляються до майбутнього капеланського служіння. Коли семінаристи закінчують духовний заклад, то вони й надалі можуть залишатися у Братстві, але вже як почесні учасники. Наприкінці навчання випускників за участь у Братстві відзначають подяками.

Сабіна РУЖИЦЬКА