Археологічні пошуки в базиліці Гробу Господнього тривають повільно, щоб не заважати молитвам

0
37

Археологічні роботи в єрусалимській базиліці Гробу Господнього — дуже складні й делікатні, але водночас — неоціненні для пізнання історії цього місця.

Про це говорить Франческа Романа Стасолла, професорка християнської та середньовічної археології Університету La Sapienza. Саме цей навчальний заклад провадить дослідження, розпочаті з нагоди оновлення фундаменту, повідомляє Vatican News.

Пані професор розповідає: чималі труднощі пов’язані з тим фактом, що дослідження доводиться вести фрагментами, так, щоб якомога менше порушувати функціонування самої базиліки, до якої щодня прибувають тисячі паломників і туристів.

Археологи працюють також і вночі. Місця, охоплені дослідженнями, досі стосувалися частини північної нави та більшої частини ротонди, а в останній фазі зосередилися на північному кінці середньовічного коридору. На світло денне видобути важливі фрагменти ранньохристиянського храму.

Цікавим для науковців також є відкриття кам’яних каналів, що відводили воду від кам’яних фундаментів базиліки. Це тим цінніше, що реставраційний проєкт охоплює водночас проєктування і побудову електричних, водних та протипожежних систем, а також інші види робіт, необхідних для підтримки безпеки в базиліці.

Італійська дослідниця підкреслила, що очам археологів поступово відкриваються нові шари історії цього важливого для християнства храму, аж до часів імператора Константина. Ще, звісно, потрібно багато часу, щоб могти прочитати наявний там археологічний депозит повністю.

Варто зазначити, що проваджені роботи — як при відновленні самих фундаментів, так і на розкопках, — стали можливими завдяки співпраці трьох християнських деномінацій: Католицької Церкви, православних та вірмен. Це випливає з факту, що базиліка Гробу Господнього в Єрусалимі залишається спільною власністю різних конфесій, а принципи співпраці та використання храму встановлено угодою від 1852 року, так званим status quo.

Вона не допускає жодних змін у щоденному ритмі функціонування цього найважливішого храму християнства без однодушної згоди всіх Церков, що опікуються храмом. Із католицької сторони за реставрацію базиліки відповідає Кустодія Святої Землі.