Що таке родимка?

0
62

Родимка – це, можна сказати, народна назва утворення, яке буває на шкірі. В медичній сфері вона називається невусом, що складається зі змінених пігментних клітин і може мати світло коричневе, коричневе та темно коричневе забарвлення. Іноді невуси бувають взагалі без забарвлення і здебільшого розташовані на відкритих ділянках шкіри, однак не обов’язково.

Дуже часто родимки з’являються ще в дитячому віці, а також упродовж життя людини. В когось це можуть бути одиничні утворення, а в когось їх настільки багато, що оглянути всі одразу дуже складно.

Коли мова іде про родимки, то найбільш поширене питання, з яким звертаються до дерматолога, є травматизація родимки та страх її переродження. Травмувати родимку звичайно недобре, але це не основний фактор, який може призвести до якогось переродження чи до чогось поганого. Травмувати родимку можна частково, тобто злегка зачепивши її, а іноді пацієнти просто здирають її повністю. В будь-якому випадку не треба панікувати, що завтра чи через місяць виникне рак. Насамперед варто заспокоїтися та знезаразити поверхню, що була травмована, адже будь-яка травматизація є відкритими воротами до інфекції. Знезаразивши поверхню, не треба наклеювати лейкопластир, тому що це додаткова травматизація. Коли пізніше людина здиратиме лейкопластир, то може додатково підірвати цю ж родимку.

Тому варто звернутися до лікаря дерматолога для того, щоб він оглянув родимку візуально з використанням дерматоскопа і вже тоді сказав пацієнту, що робити далі.

Чи можна видаляти родимки?

Видаляти родимки можна, іноді треба, але знову ж таки все залежить від висновку лікаря. Кожна родимка має свій метод видалення, тому що вони бувають рівні зі шкірою, об’ємні,  а також на ніжці. Якщо після огляду у дерматолога лікар радить пацієнтові видаляти родимку, то і метод видалення він також визначає. Видаляти родимки безпечно! Не треба цього боятися. Деякі родимки потрібно видаляти з метою попередження їх переродження у злоякісну, або якщо невус знаходиться в таких місцях, які піддаються постійній травматизації, наприклад, складки або інше місця, де є постійний механічний вплив. Не вірте міфам про те, що, видаливши родимку, отримаєте проблему у вигляді раку.

На жаль, багато людей займається самолікуванням і самовидаленням невуса. Це недобре, оскільки не все, що є на шкірі трішки об’ємним, – це доброякісна родимка. Перев’язування, використання хімічних, фізичних чи механічних чинників однозначно дуже недобре і часто буває так, що пацієнт, не розуміючи як поводитись, приходить уже до лікаря в паніці, бо попік шкіру або зробив щось гірше. Тоді лікарю набагато важче зрозуміти, яке було утворення і як з ним далі боротися, бо не завжди все, що видалялось, було добре. Для того, щоб знати наскільки воно добре чи погано, треба зробити гістологічне дослідження. Коли ж людина уже частину родимки видалила сама чи зробила опік на шкірі, гістологія може бути не інформативна. Тому такого однозначно робити не можна.

Які фактори впливають на появу родимок?

Родимки з’являються в кожного індивідуально, як і кожен організм є особливим. У когось закладка утворення невусів іде ще внутрішньоутробно, в когось пік появи цих утворень може бути в перші роки життя, а в когось це може бути в період статевого дозрівання, але з віком людина схильна до того, що таких утворень стає все більше і більше. Схильні до появи нових невусів люди зі світлою шкірою і світлим типом волосся, також на це впливає ряд інших факторів. Це може бути також вплив сонця, особливо часті сонячні опіки. Також впливають і внутрішні фактори, серед яких гормональні зміни в організмі людини.

Появи родимок не варто боятися, це не є погано. Погано не спостерігати за ними. Звичайно, не варто кожного дня ставати біля дзеркала й замірювати розмір невуса, але раз на  півроку самооцінювати. Тобто робити самообстеження, спостерігати за ними, особливо якщо в лікаря були якісь зауваження до певного виду утворень. Спостерігати за ними постійно та повторно звертатися до дерматолога, якщо є така потреба. В даному випадку не варто перебувати на сонці в період його великої активності, зокрема в обід. З десятої години ранку до п’ятої вчора в літній час прицільна засмага не є корисною. Солярій також не є позитивним для вашої шкіри, як і сонячні опіки, які підвищують як ризик раку шкіри, так і появу пігментації.

Що може бути причиною раку шкіри?

На жаль, рак шкіри – досить поширена патологія. Якщо говорити про види раку, то це: меланома, базальноклітинна карцинома і плоскоклітинна карцинома.

Меланома є надзвичайно агресивною, але на початкових стадіях при ранньому виявленні сприятливий прогноз для пацієнта. І навпаки, чим пізніше діагностована меланома, тим гірший прогноз. Розвитку раку шкіри сприяє ряд факторів: перш за все це генетична складова, тобто якщо у пацієнта в анамнезі в батьків рак шкіри, то у нього повинна бути онконастороженість. Ще одним фактором є сонце. Також до шкідливих чинників відносять і різні хімічні фактори, вплив зовнішнього середовища, стрес тощо.

Які симптоми можуть сигналізувати про те, що варто звернутися до дерматолога?

У контексті переродження родимки пацієнт повинен звернути увагу на ті невуси, які змінили розміри, тобто стали більші, або змінили колір: був світлий, а став темного кольору. Також може змінитися забарвлення в плані нерівномірності, наприклад, родимка була рівномірно коричнева, а стала місцями чорна або темніша. До таких симптомів відносять і зміну форми (була чітка, гарно окреслена, а стала зазубрена чи з нерівними краями). Якщо родимка почала кровити при контакті, вкрилася кірочками зверху, це не обов’язково, але таке може бути. Також можуть бути якісь неприємні відчуття, біль або печіння.

Якщо говорити про шкіру, яка була до появи симптомів чистенька, без жодних висипань, то при меланомі на чистій шкірі можуть з’являтися такі темні плями, які іноді піднімаються над поверхнею шкіри та мають певні особливості, але їх уже визначає лікар дерматолог. Плоскоклітинний та базальноклітинний рак зазвичай виникає на обличчі або на відкритих ділянках шкіри, які контактують з сонцем. Має викликати занепокоєння рана, яка довго не загоюється, або рана, яка під впливом різних засобів все одно не пропадає і не загоюється чи кровить або має певні виділення світлого кольору. Може бути присутній біль, а може і ні. Тому такі  фактори мають насторожувати та приводити вас до лікаря дерматолога. У жодному випадку не шукайте поради в інтернеті і не займайтеся самолікуванням.

Якщо ви помітили в себе схожі симптоми, звертайтеся за консультацією до дерматолога для своєчасної діагностики та лікування.

У Лікувально-діагностичному центрі «Клініка святого Луки» ви можете пройти комплексну діагностику та отримати консультацію дерматолога, щоб тримати під контролем свої родимки.

Будьте здорові!

Інфоцентр «Клініки святого Луки».