Чи знаємо ми щось про Каплицю святого Василія Великого?

0
29

На фундаменті Успенського собору було зведено каплицю Св. Василія Великого ХV століття. Збудували її з блоків давньоруського храму Успенського собору ХІІ ст. Каплиця, як і інші храми Галичини, потерпіла від нападу військ Ібрагіма Шайтана-Паші. У каплиці зберігали рукописи, стародруки та документи. Вона, згідно з іконографією 1911 року, мала надбудовану дерев’яну двоярусну дзвіницю з 9-ма дзвонами.

Про це інформують на офіційній фейсбук-сторінці Відпустового місця Крилоської Чудотворної ікони Матері Божої.

На початку ХХ ст. тут зберігались архіви Крилоської парохії. Під час артилерійського обстрілу 1915 року каплицю було частково зруйновано, а цінні документи, що стосувалися історії нашого краю, на жаль, не збереглися. Кам’яну частину пам’ятки частково відреставрували у 1975 та 1988 роках. Каплиця Св. Василія, яка була першим музеєм історії давнього Галича, має цінні архітектурні деталі: нішу-вівтар та оригінальне кругле віконце (люнет), яке збереглося з малої абсиди літописного Успенського собору ХІІ століття.

На сьогодні Василівська каплиця разом з ренесансною будівлею церкви Успіння Пресвятої Богородиці початку XVІІІ ст. (яка була споруджена з блоків цього ж самого давнього Успенського собору) та будівлею Митрополичих палат XVІІІ ст. утворюють своєрідний архітектурний комплекс.Василівська каплиця у Крилосі нині є історичним музеєм, входить до складу національного заповідника “Давній Галич” і належить до пам’яток архітектури національного значення.