Перший крок до пошуку себе

0
30

Кажуть, що вічно можна дивитися на три речі: як горить вогонь, як тече вода та як українці починають цікавитися власною культурою (ну гаразд, кажуть лише про дві речі, про третю кажу тільки я). Тим не менш, повернення до витоків своєї державності та віднайдення генетичної унікальності — значний крок до здобуття суспільної цілісності та єднання. Та для того, щоб збагнути характер та основоположність української думки, варто зрозуміти принцип її формування. А що ж, якщо не книги, допоможе нам усвідомити етапи становлення українськості у різних епохах державотворення? Саме тому ділюся з вами добіркою книг, які має прочитати кожен українець на шляху до самоусвідомлення.

«Справа Василя Стуса», Вахтанг Кіпіані

Етап шістдесятництва — один з найважчих моментів у нашій історії, який став переломним у свідомості населення. Та попри це, цей етап приніс у нашу культуру яскравий промінь творчості в обличчі вже всім відомих людей. Але яке життя спіткало їх у ті часи, що відчуваєш, будучи на межі між такою очікуваною свободою та пострілом у скроню зі зброї КДБ-іста?

Cтус. Сьогодні це прізвище лунає звідусіль, а ще недавно його чули лише у вузьких колах дисидентів та в тюремних камерах. Зараз його віршами зачитуються корифеї української культури, а пів століття тому він був вбитий, так і не дізнавшись про те, що його номінували на Нобелівську премію з літератури…

«Справа Василя Стуса» — не просто книга, а життєпис про геніального поета часів шістдесятництва, який віддав своє життя за цінності, до яких ми прагнемо.

  «Інтернат», Сергій Жадан

Часто чуємо фразу «Від початку війни», однак зазвичай вона вживається до дати 24 лютого 2022 року. Однак для багатьох людей війна настала значно швидше і тривала до цього часу. Сергій Жадан — уродженець міста Старобільськ Луганської області. Він один з тих людей, які ніколи про це не забували й постійно нагадували про протистояння на теренах його батьківщини. Роман «Інтернат» пояснює внутрішній світ уродженців шахтарського краю та висвітлює, що попри різні ментальності мешканців Сходу та Заходу, нас завжди поєднує спільне — любов до рідного та прагнення до волі. Ця книга допоможе усвідомити світоустрій Сходу України та дасть можливість зрозуміти його мешканців.

  «Мина Мазайло», Микола Куліш

Чому українська мова так довго вважалася «сільською»? Звідки такий очевидний комплекс меншовартості у наших земляків? Чому ми дозволили цим наративам прижитися у нашому суспільстві? Відповідь на ці та інші питання Микола Куліш дає у своєму неперевершеному творі. Ви могли познайомитися з ним у шкільній програмі, але ніколи не пізно повернутися до цієї книги у свідомому віці, аби зрозуміти причину нашої двомовності та двокультурності.

  «Тіні забутих предків», Михайло Коцюбинський

Гуцульщина — унікальний край. Тут, серед високих гір та старезних лісів, зароджується душа нашої українськості. Вона живе тут роками та плекає нашу свідомість, нашу самобутність. Осягнути гуцульські традиції, менталітет та фольклор — це прийняти власну ідентичність, стати на крок ближче до свого українського «Я». У творі «Тіні забутих предків» Коцюбинський занурює читача у дивний світ гуцулії, оповитий таємничою атмосферою. Книга обов’язкова до прочитання усім, хто хоче збагнути витоки нашої державності.

  «Музей покинутих секретів», Оксана Забужко

Творчість Оксани Забужко сприймається різними людьми по-різному. Однак те, що вона унікальна та різко-точна, не може заперечити ніхто. «Музей покинутих секретів» – це ще одна проста, але важлива розповідь про життя двох пересічних родин у непересічних обставинах історичних подій в Україні з 1940-х до 2004-го років. Три покоління людей, різні проблеми та підхід до їх вирішення, але один єдиний сенс…

  «Інтернаціоналізм чи русифікація?», Іван Дзюба

Ця книга, чи радше праця, світоча української державності дозволяє нам поглянути на звичні речі по-новому. Те, що зараз є нормою, наслідок минулих репресій, які залишились хіба що в пам’яті деяких людей. У цій праці Дзюба аналізує політику партії радянського суспільства, передумови її виникнення та наслідки, які спіткають українців опісля. Ось уже 40 років світ читає цю книгу, однак, на жаль, далеко не всі українці знайомі з нею, а тим паче не знають причин її написання.

Шлях до усвідомлення довгий та тернистий, однак, ніхто, окрім нас самих, не прокладе нам через нього стежку. І коли ми нарешті зробимо перший крок — дороги назад у неволю не буде.

Марія ІВАНЦІВ