Vivat «Агапе»!

0
73

Юні парафіяни івано-франківського храму Різдва Пресвятої Богородиці (Центральний протопресвітеріат) стали переможцями всецерковної гри «Що? Де? Коли? – 2023» у молодшій віковій категорії (10-13 років).

Гра відбувалася у Львові, в Українському католицькому університеті. Команда «Агапе» стала найкращою серед 27 команд – переможців єпархіальних рівнів гри з усіх єпархій і екзархатів нашої Церкви в Україні. Загалом у грі взяли участь понад 180 дітей і підлітків. Організували і провели конкурс Патріарша катехитична комісія УГКЦ та Катехитично-педагогічний інститут УКУ. Конкурс був присвячений змісту Божественної Літургії та значенню храму для християнина.

Базою для приготування були книжки «Пояснення храму і Божественної Літургії» та Катехизм для молоді «Ми йдемо з Христом».

 «Перемога нашої команди — це щось неймовірне, я дякую Богові, нашим воякам, дітям та батькам за те, що маємо такий здобуток, — каже брат Ігор Ліберсбах, катехит, який готував «Агапе» до виступу. — Коли я ще навчався у семінарії, до мене підійшов парох храму отець Михайло Клапків і запропонував мені попрацювати з дітьми на парафії, де він служить. Я погодився, і вже шість років працюю з дітьми та підлітками».

Про те, що відбуватиметься гра, брату-катехиту повідомили у лютому цього року. Команди інтелектуалів на парафії не було, її ретельно та швидко обрали з-поміж активних юних парафіян.

Склад команди змінювався, і в результаті у грі брали участь 6 дітей: Анна Ткачик (капітан), Анастасія Ігнатюк, Остап Байдачок, Марія Красуляк, Ангеліна Кордоба, Анна Іванюк. Назву команди вибрали невипадково, адже слово агапе у перекладі з грецької означає «жертвенна любов». Також «агапе» називали спільну трапезу в ранньохристиянській церкві. Отож команда створилася, діти працювали по два дні в тиждень. Коли команда перемогла на деканальному рівні, я зрозумів, що з цими дітьми можемо йти далі, – продовжує з усмішкою брат Ігор. – У грі було два тури, в кожному турі — 10 запитань. Між турами була невеличка перерва, під час якої, я, як катехит, міг підійти до команди та дати настанови й похвалити. Нашу команду назвали претендентом на перемогу на архієпархіальному етапі.

Так і сталося. «Агапе» потрапила на вищий рівень. Діти з братом-катехитом посилено готувалися. До підготовки долучилися батьки, які дуже підтримували дітей. Під час архієпархіальної гри ніхто до кінця не знав, яке місце посяде команда. Брат Ігор сподівався на третє. Та, коли почали оголошувати переможців, і не оголосили для команди ані третє, ані друге місце, то думалося, що про команду просто… забули. Але на «Агапе» чекала перемога. Далі учасники команди та брат-катехит взяли паузу, аби відпочити, і знову почали готуватися.

«Ця підготовка була настільки ретельною, що ми буквально все вивчали по слову та по реченню, аби чогось не пропустити. Кожен учасник команди мав своє завдання, що і скільки він чи вона вчать, аби в разі потреби знати ту чи іншу інформацію по частинах, а не всі все одразу. Перед нами було велике та почесне завдання: гідно представити нашу архієпархію», — продовжує брат Ігор.

До Львова івано-франківська команда приїхала зранку. Після Літургії та сніданку розпочалася гра. Але попередньо діти мали екскурсію приміщеннями Українського Католицького університету. За словами брата-катехита, усі команди були сильними і добре підготовленими.

«Я був впевненим за команду, і якось переконаний, що ми — в трійці лідерів. Та про те, щоби ми стали першими, чесно, не думав, — мовить наставник «Агапе». – Та коли оголосили, що ми — переможці цьогорічної гри, емоції зашкалювали. Усі плакали від радості. Я написав у чат батькам, і не всі одразу повірили».

За перемогу команда отримала худі (одяг), грамоти, сувенірні горнятка, солодощі та кубок, який тепер буде зберігатися в храмі. Згодом на парафії усі вітали команду-переможця. Наразі у храмі й надалі працюють з дітьми та молоддю, зокрема проводять літні табори. З осені знову планують долучитися до таких змагань.

Як повідомив брат Ігор, на парафії ведеться велика робота з дітьми та молоддю. З малятами дошкільного віку працюють дівчата-аніматорки. Діти молодшого шкільного віку теж щосуботи збираються. Окремо проводиться праця з молоддю та студентами. Катехизація проходить за допомогою новітніх інтерактивних методів. А ще після кожної зустрічі на парафії дітям та підліткам влаштовують невеличке частування. Це ще більше єднає і зближує.

Сабіна РУЖИЦЬКА

Враження капітана команди Анни Ткачик:

Я рада, що взяла участь у грі. Загалом у житті я використовую всі можливості, які трапляються, тому й погодилась взяти участь, не сподіваючись і не думаючи про результати. Проте, після першого етапу зʼявився інтерес та віра в перемогу. А уже після другого етапу був справжній виклик. Насправді, досягнути хорошого результату прагнула й заради наставника. Ще на початку підготовки він казав, що 100 відсотків ми перемагаємо у першому і другому етапі, і 50 на 50 – в останньому.

 Нашій команді дуже пощастило з наставником. Брат Ігор вміє доступно і цікаво пояснити написане у книзі, виділяти найголовніше. А від нас вимагав уваги і закріплення матеріалу вдома. Рецепт успіху у мене простий: працюй так, ніби все залежить від тебе, а вір так, ніби все залежить від Бога.

Як капітан і як найстарший гравець, я відчувала велику відповідальність за команду. Хотілося їх не підвести. Мені здається, що для капітана важливо швидко приймати рішення, вміти серед великої кількості варіантів вибрати правильний і не боятися брати відповідальність за свій вибір.

Найважче було перед Всеукраїнським етапом, тому що літо, і хотілося відпочивати, плюс велика відповідальність і надії на перемогу, такий своєрідний «останній ривок». А найлегше, на диво, було під час самого конкурсу. Тому що, коли готуєшся, в голові багато інформації і таке враження, що нічого не знаєш. А коли чуєш запитання, сконцентровуєшся і «витягуєш» потрібну інформацію, яка накопичувалася ще з весни.

День третього етапу запамʼятався, напевно, на все життя. Поїздка була веселою і гучною! Співали пісень, жартували, їли хот-доги на заправці, і про конкурс ані слова… Нас всіх дуже вразив УКУ: креативне і сучасне місце. Далі – гра, приємний ведучий, багато учасників.

 Дуже приємно, коли розумієш, що твої старання не були марними… «… перше місце займає… Івано-Франківська Архієпархія, команда «Агапе»…». Це були найбажаніші слова за останні пів року підготовки!!!

Цікаво: переможцем всецерковної гри «Що? Де? Коли? – 2023» у старшій віковій категорії (14-17 років) також стала команда з нашої Архієпархії. Команда «Болохівські ангелята» парафії села Болохів Голинського протопресвітеріату здобула друге місце.

Вітаємо наші команди!