Австрійський університет знайшов у своїй бібліотеці фрагмент найдавнішої книги у світі

0
31

Ґрацький університет в Австрії стверджує, що виявив у своїй бібліотечній колекції найдавніший у світі фрагмент книги. Це єгипетський папірус III століття до нашої ери, на якому помітили сліди від палітурки.

Про це повідомляється на сайті університету.

На артефакт звернула увага реставраторка Тереза Замміт Лупі під час своєї звичайної роботи. Вона помітила на папірусі сліди від зшиття, як у книг.

«Спочатку я побачила шматок нитки, а потім помітила, що папірус виконаний у форматі книжки. Я побачила центральну складку, отвори для скоб і написаний текст у чітко визначених полях», — розповіла Лупі.

Фрагмент папірусу розміром 15 на 25 сантиметрів знайшли в 1902 році під час розкопок у єгипетському некрополі Хібе (тепер — Ель-Хіба) в оболонці мумії.

Зараз він є частиною колекції папірусів, що складається із 52 фрагментів, частково датованих періодом Птолемеїв (305–30 роки до нашої ери).

Папіруси, на яких приблизно в 260 році до нашої ери були записані податкові рахунки за пиво та олію грецькою мовою, використовували для обгортання мумій. 

Знахідка, яка на 400 років старша за раніше відомі перші книги у світі, ймовірно, змінить науково прийняту хронологію історії книг, заявляють в університеті.

Найдавніші відомі кодекси з наявними слідами палітурки у формі книги датуються 150–250 роками нашої ери та зберігаються в Британській бібліотеці в Лондоні та в Бібліотеці Честера Бітті в Дубліні, Ірландія.

Еріх Ренхарт, керівник спеціальних колекцій у бібліотеці університету Ґраца не виключає, що можна знайти інші подібні фрагменти, оскільки папірус був відносно дешевим матеріалом.