Психологи з Італії провели семінар для аніматорів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

0
40

У середу, 19 липня, в конференц-залі Івано-Франківської академії Івана Золотоустого відбулася зустріч психологів з Італії з аніматорами Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ. Тренінг для охочих провела викладачка католицького університету, що у місті Мілан, Крістіна Кастеллі.

Окрім аніматорів на навчання завітали й катехити, які працюють із дітьми, зокрема внутрішньо переміщеними особами.

Семінар був поділений на дві частини: теоретичну та практичну. У часі теорії професорка розповіла про свій досвід праці з емігрантами. Зокрема роз’яснила розповіла про виклики, із якими може стикатися людина, яка працює із психологічно нестабільною дитиною.

Вона відкрила для аніматорів кілька нових термінів, які часто застосовуються у Європі, однак вони не є популярними в Україні. Один із такий – резильєнтність, себто здатність швидко повертатися до нормального функціонування.

Окрім цього, пані Крістіна продемонструвала присутнім кілька способів комунікації із дітьми, які мають психологічні травми, а також ствердила: «Не потрібно примушувати дітей робити те, що їм не до вподоби. Знайдіть спосіб спілкуватися із дитиною так, щоб вона відкрилася для вас. Якщо їй подобається малювати, можете дати їй листок та олівці, таким чином вона продемонструє те, що відбувається у її душі, і це не завдасть їй травми й болю».

Отець Ігор Клюба, директор школи християнського аніматора Івано-Франківської Архієпархії, зазначив: «Такі тренінги є надзвичайно важливими через те, що ми зустрілися із новими викликами часу. Зокрема, з тим, що звичайний «клімат» у суспільстві, який був, у якому ми росли та виховувалися, змінився. Ми маємо різні потоки дітей, серед них і внутрішньо переміщені особи, які постраждали від війни, і навіть наші місцеві дітки, які не бачили війни на власні очі, та все ж страждають емоційно».

За словами душпастиря, діти теперішнього часу потребують особливої опіки та допомоги, бо у багатьох із них війна забрала рідних: «Такі навчання немовби відкривають ще одну опцію у нас, вчать нас, як працювати так, щоб не нашкодити дітям».

Самі ж аніматори відгукуються, що такі навчання є насправді важливими у сьогоденні, бо працюючи із дітьми, стаються різноманітні ситуації, з яких часом не знаєш, як вийти. А, маючи знання, аніматор може почувати себе впевненіше.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ