«Вчитися любити»: у стінах духовної семінарії італійська делегація зустрілася із братами-семінаристами

0
33

У середу, 19 липня, італійські делегати, які перебувають із робочим візитом на Івано-Франківщині, зустрілися із братами-семінаристами Івано-Франківської духовної семінарії свщмч. Йосафата.

У часі конференції кожен із гостей розповів про себе та організацію, яку представляє. У заході також взяли участь віцееконом Архієпархії о. Віталій Максимів й ректор семінарії о. Тарас Путько.

Модератором розмови став о. Іван Стефурак, керівник Департаменту інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

Першим до братів звернувся Don Ivo, який є католицьким священником, головою адміністрації лікарні м. Неграра, Італія.

«Мені надзвичайно приємно бачити всіх вас у цьому залі, це гарна нагода познайомитися із всіма вами. Щиро зізнаюся, хотів би побачити вас у часі інших обставин, не таких, які відбуваються зараз в Україні. Однак, навіть попри те, що сьогодні коїться на території вашої Батьківщини, давайте знайомитися та вчитися будувати світле майбутнє разом», — зазначив Don Ivo.

Священнослужитель розповів, що цими днями, перебуваючи на Івано-Франківщині, вони разом із групою відвідали багато прихистків, які Архієпархія надала для внутрішньо переміщених осіб: «Емоції розривають наші серця. Бо, знаєте, дивлячись і слухаючи історії через екран гаджетів, ти не можеш усвідомити направду того, що це є реальністю. Нас насправді болить, ми відчуваємо невимовний біль за Україну та її народ, який так багато страждає та терпить».

Відтак Don Ivo подякував ректору й професорам семінарії за теплу зустріч делегації у стінах навчального закладу: «На завершення хотів би звернутися до вас, дорогі брати. Пам’ятайте, що формація — це не тільки навчання, це не тільки вишкіл. Формація — це крок за кроком, коли ти вчишся просто любити, і в обставинах, у яких ви зараз живете, ви маєте неймовірну можливість формуватися, навчатися справжньої любові, і із цією любов’ю розв’язувати проблеми людей».

Наступним слово мав президент міжнародної конфедерації FOCSIV — Paolo Cesani.

Він розповів присутнім про те, що конфедерація Focsiv діє у 80-ти країнах світу й містить 94 благодійні організації.

«Зайшовши до вас, ми відчули теплий «клімат», який вам вдається зберігати навіть попри війну. Перебуваючи тут, я почуваюся так, ніби приїхав до давніх друзів, і тебе гарно приймають. Протягом цих днів ми побачили ваші структури й те, чим займається Архієпархія, ку величезну працю вона виконує. І навіть попри те все, є щось більше, тут зберігається клімат сімейності та спокій. Дякуємо вам за це, нам є чого повчитися від вас», — звернувся Паоло.

Президент Focsiv також подякував братам-семінаристам, які впродовж всього благодійного проєкту «Разом з Україною» ставали міцним плечем підтримки та допомоги.

Відтак до присутніх звернувся Marco Jazzolino, представник благодійної організації Missione Calcutta. Він насамперед висловив вдячність Митрополиту Володимиру Війтишину, Владиці Миколі Семенишину, а також отцю Віталію й отцю Івану за співпрацю, яка триває вже близько року. Марко також розповів про особливості реалізації проєктів та співпрацю з Івано-Франківською Архієпархією. Опісля цього він описав роботу, яку виконує Missione Calcutta у різних світу, які потерпають від різних обставин.

Наступною слово мала Cristina Castelli, професорка католицького університету м. Мілан. Вона розповіла, що є фахівцем у галузі психології, особливу увагу приділяє темі резильєнтності: «Ми будемо проводити в Івано-Франківську курси із резильєнтності. Але щоб все направду добре реалізувати, ми сьогодні є тут для того, щоб дізнатися про ваші потреби та проблеми, почути вас. Ми прагнемо зробити із вас справжніх фахівців із резильєнтності».

Пізніше Cristina розповіла про особливості надання психологічної допомоги в умовах війни й інших кризових ситуаціях.

Наприкінці зустрічі брати-семінаристи мали змогу поставити запитання гостям, а вони радо на них відповіли.

Опісля цього до італійських делегатів звернувся о. Тарас Путько, ректор духовної семінарії: «Хочу найперше подякувати за час, який ви виділяєте нам та нашій країні. Дякую вам за те, що ви є яскравими свідками солідарності не тільки на слові, але й за вашим вчинком. Ми вдячні за те, що ви дозволяєте нам спільно з вами робити добрі справи. Дякую за попередній проєкт, у якому кожен із нас мав змогу бути долученим і стати безпосереднім причасником доброї справи. Бажаємо вам, щоб у часі вашого служіння ви завжди перебували у тому доброму дусі любові й розуміння, а що найголовніше, щоб за те, що ви робите, Господь кожному із вас віддав сторицею».

На завершення заходу для всіх присутніх брати-семінаристи співали Многоліття.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ