«Милосердя Його з роду в рід»: тема ІІІ Всесвітнього дня похилих віком

0
218

У своєму посланні з нагоди третього Всесвітнього дня дідусів і бабусь та похилих віком Папа Франциск заохотив молодих людей плекати стосунки з літніми людьми та черпати мудрість з їхнього досвіду.

«Милосердя його з роду в рід» (Лк 1,50) – такою є тема цьогорічного послання Папи Франциска з нагоди 3-го Всесвітнього дня дідусів і бабусь та похилих віком. Це свято відзначатиметься 23 липня 2023 року, за тиждень до Світового дня молоді. Про це інформує українська редакція VaticanNews.

Дар приналежності до історії

У контексті цьогорічного Світового Дня молоді, Наступник святого Петра підкреслює, що ці два святкування збігаються у часі. «Обидві події, – пише він, – мають як тему “поспіх” Марії (пор. Лк 1,39), коли вона відвідала Єлизавету, і таким чином спонукають нас замислитися над зв’язком між молодими і літніми людьми». «Господь сподівається, що молодь, зустрівшись з ними, прийме заклик берегти пам’ять і розпізнає через них дар приналежності до великої історії», – продовжує він. Отож, за словами Єпископа Риму, «відвідини Марією Єлизавети і усвідомлення того, що Господнє милосердя передається з покоління в покоління, показує, що ми не можемо йти далі – або навіть спастися – поодинці, і що Боже втручання завжди проявляється в цілості, в історії народу».

Не зосереджуватися на «негайному»

Святіший Отець підкреслює, що для того аби «краще прийняти стиль Божої дії, слід пам’ятати, що час треба проживати в його повноті, адже найпрекрасніші мрії здійснюються не в одну мить, а через зростання і дозрівання: у подорожі, в діалозі, у стосунках». Отож, він застерігає від того, щоб не «зосереджуватися лише на негайному, на власній вигоді, яку потрібно отримати швидко і жадібно, на “все і зараз”», ризикуючи таким чином «втратити з поля зору Божу дію». Адже «проєкт любові охоплює минуле, теперішнє і майбутнє, обіймаючи і пов’язуючи покоління». Папа підкреслив, що «подорож Марії та зустріч Єлизавети відкривають двері для об’явлення спасіння: через їхні обійми Його милосердя з радісною лагідністю входить в людську історію».

Не залишати літніх людей на самоті

Папа запрошує молодь не залишати літніх людей на самоті та не дозволяти, щоб вони почувалися відкинутими, адже «їхня присутність у сім’ях і громадах є цінною, вона дає нам зрозуміти, що ми поділяємо одну спадщину і є частиною народу, коріння якого зберігаємо» і що «саме літні люди передають нам нашу приналежність до святого Божого народу».

Підкреслюючи, що «Всесвітній день дідусів і бабусь покликаний бути маленьким, делікатним знаком надії для них і для всієї Церкви», Святіший Отець запрошує всіх відсвяткувати його, «зосередившись на переповненій радості від нової зустрічі між молодими і старшими». Папа закликав молодих людей, перед від’їздом до Лісабона, «відвідати своїх бабусь і дідусів, або самотню стареньку людину» та наголосив, що їхня «молитва захистить вас, і ви понесете у своєму серці благословення від цієї зустрічі». А похилих віком запросив супроводжувати молодь, яка збирається на СДМ, своєю молитвою.

А ми, від Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ, запрошуємо всіх охочих долучитися до паломництва з нагоди Всесвітнього дня похилих віком, яке відбуватиметься у неділю, 23 липня, у Марійському відпустовому центрі, що у Погоні.

Організатором заходу є Комісія у правах родини та мирян Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

Щоб дізнатися більше деталей, телефонуйте за номерами +380664193139 або +380673443523 — о. Юрій.