Три поради від священника, як берегти Божий дар здоров’я

0
61

Про те, як бути християнином зі здоровим тілом та здоровим духом, в ефірі CREDO розповів о. Олег Кобель, керівник Відділу душпастирства спорту УГКЦ. Пропонуємо три поради від священника, як берегти Божий дар здоров’я.

1. Життя в русі

Оскільки наше тіло — Храм Святого Духа, то ми повинні бути якнайкращим храмом для Нього. Тому потрібно дбати про своє тіло. Все, чого людина досягає, і в духовному житті теж, вона досягає через зусилля. І саме спорт може допомагати виховувати в нас цю наполегливість. Найпростіший спосіб фізичної активності, яка допомагає людям, — ходьба. Якщо ми вдень проходимо хоч би 8000 кроків, то вже маємо певне кардіотренування, можемо боротися із зайвою вагою, просто тримати себе в тонусі. Цим ми вже отримуємо те, що дають фізичні вправи. Будь-яка ходьба перед сном, прогулянка вулицею чи поїздка на велосипеді дає позитивні результати. Рух для людини надзвичайно важливий, адже коли ми перестаємо рухатися, то і якість життя погіршується. Варто займатися спортом також і для того, щоб мати добрий настрій, почуватися щасливим. Хороший фізичний стан може давати більше впевненості в собі, також і в житті духовному.  

2. Харчування

Важливо не відмовлятися від потрібної їжі. Не дієт дотримуватись, а харчуватися здоровим чином. Коли ми обмежуємо надходження нутрієнтів до свого організму, то спочатку худнемо; але дуже скоро така дієта перестає діяти, бо організм адаптується і вмикає захисні реакції, щоб зберегти стару систему тіла. Худнути можна без дієт. Важливо звертати увагу на якість продуктів, уникати їжі з високим вмістом цукру, вуглеводів. Наприклад, солодкої газованої води, випічки. Обмежуючи себе в цукрі, алкоголі, печиві, цукерках, можна зменшити кількість калорій. Дієти — це стрес для організму, і вони не дієві. Якщо людина хоче змінитися зовнішньо, то можна збільшити кількість руху та зменшити кількість спожитих калорій, а також уникати висококалорійних харчів. Нездорова їжа великої шкоди не завдасть, якщо її вживати час від часу. А якщо нею харчуватися постійно, то шкода буде безсумнівно.  Тому важливо дотримуватися балансу. Також варто обирати органічну їжу. Часом замість макаронів з’їсти каші, замість білого хліба чи булочки — цільнозерновий хліб. І дуже важливо пити воду. Оскільки наш організм переважно складається з води, то, крім різних напоїв, необхідно пити просту воду.  Немає «необхідної норми для всіх християн», як харчуватися; все достатньо індивідуально. Просто необхідно стежити за тим, щоб харчування було комфортним для людини.   

3. Культ тіла і стандарти краси

Навіть якщо ми піклуємося про свою красу і здоров’я — не варто судити інших за їхньою зовнішністю.  У людей різні гормональні рівні й не всі можуть відповідати стандартам. А крім того, це все дуже умовне, бо стандарти змінювалися з ходом історії.  В очах Божих кожна людина має однакову цінність. За кожного з нас Ісус Христос заплатив своєю Кров’ю.  Нездоровим для християнства є культ тіла: коли людина не помічає нічого іншого і фокусується тільки на своєму тілі, більшу частину життя приділяє саме своєму тілу. Культ тіла — це така сама залежність, як інші, адже людина витрачає на це дуже багато часу і коштів. 

Тож якщо Бог — у центрі нашого життя, то все стає на свої місця.