Про людей, віру та любов

1
79

Як відомо, нещодавно у Лісабоні (Португалія) відбувся Світовий День Молоді, який є міжнародною зустріччю молодих людей усього світу, де вони разом зі своїми катехитами, священниками та Єпископами збираються з Папою Римським в одному місці, щоби сповідувати віру в Ісуса Христа.

Цьогоріч з’їзд молодих людей відбувся у столиці сонячної Португалії – місті Лісабон. Впродовж кількох місяців молодь із різних країн світу готувалася до масштабної зустрічі зі своїми однодумцями. Від України до столиці Португалії вирушило близько 500-та паломників, 50 із них стали волонтерами міжнародного дійства.

Не обійшла стороною цю подію й молодь Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ. З Прикарпаття до волонтерства долучилося четверо парафіянок храму Різдва Пресвятої Богородиці міста Івано-Франківська. Окрім того, у заході взяв участь ще й хлопець з Івано-Франківська, який раніше входив до молодіжної спільноти, що діє при храмі, але зараз проживає за межами України. Нещодавно паломники поділилися з нами своїм особливим досвідом служіння.

Розповідаючи про те, де молоді люди дізналися про Світовий День Молоді та можливість послужити на ньому, дівчата зауважили, що у вересні минулого року їм вдалося відвідати щорічний фестиваль «Вітер-на-дії», який відбувався у Кракові: «Ще тоді наша Дарка заохочувала нас відвідати Світовий День Молоді, але для нас це здавалося зовсім недосяжним, адже в голові були думки: як це ми, прості дівчатка з Івано-Франківська, будемо волонтерити та допомагати на дійстві такого масштабу».

Однак, час минав дуже швидко. І коли почалася реєстрація, щоб стати волонтером на СДМ, дівчата таки вирішили спробувати з надією на те, якщо вдасться пройти всі необхідні етапи (а їх було кілька), вони таки поїдуть до Лісабону.

Через певний період часу їм прийшло підтвердження, що вони таки зможуть стати волонтерками. «Тоді ми зрозуміли: все, шляху назад немає. Якщо Бог провадить, ми маємо бути у Лісабоні, допомагати та розповідати всьому світові про нашу Україну», – розповідають волонтерки.

За кілька місяців до паломництва, окрім зустрічей-знайомств, відбувалися також щомісячні формаційні курси для волонтерів, які проходили під егідою Центрального організаційного комітету. На них молодь мала можливість здобути навички й компетенції для служіння під час СДМ упродовж двох тижнів: спершу – на підготовчому етапі, а через тиждень ― безпосередньо на події.

Розповідаючи про тиждень приготування до зустрічі паломників, дівчата кажуть, що для них це був надзвичайно теплий та світлий період, адже вони багато вчилися, проходили різні тренінги, допомагали організаторам на різних локаціях. Окрім цього, мали час, щоб відпочити та насолодитися неймовірним Лісабоном.

 «Перебування там наповнило мене відчуттям вдячності Богові. Мене переповнювала радість, я відчула, що Господь подарував мені цю поїздку. Знаєте, часто ми на щось сподіваємося і розраховуємо, а Бог просто перевершує всі очікування. Це був дуже гарний час для нас, — розповідає Наталя Митрюк, одна із паломниць. — Там дійсно відчувалася невимовна підтримка України. На кожному кроці люди, які знали звідки ми, виявляли солідарність із нашим народом. Це вражало нас до глибини серця, до сліз».

За словами Оленки Козоріз, Світовий День Молоді був особливою можливістю досвідчити те, що Божа любов не має кордонів: «У цьому місті ми по-особливому зрозуміли, що всі ці люди – різних обрядів, різної зовнішності, різних поглядів – знають того Бога, Якого знаєш ти. Того Бога, Який торкає і твоє серце. І це так важливо, коли ти стоїш поруч із кимось на молитві й розумієш, що він чи вона пізнає того ж Бога, що і ти».

Дарка Аксентій розповідає, що певною мірою вона була готова до Світового Дня Молоді, адже у 2016 році дівчина відвідувала схоже дійство в Кракові.

 «Я знала чого очікувати, але передчуття все ж залишалося хвилюючим. Найбільше мене вражають масштаби таких подій, а ще те, що на них для мене відкривається справжня Божа любов, яка діє через людей, яких зустрічаю на своєму життєвому шляху».

Особливим моментом Світового Дня Молоді стало те, коли на завершальній Літургії, де були присутні півтора мільйона осіб з усього світу, Папа Франциск пригадав про Україну та закликав молитися за нашу Неньку, яка так багато страждає.

Фатіма вражаюче, натхненне місце

«Перебуваючи там, ми не могли ані розповісти про свої емоції, ані стримати їх. Ми просто плакали. У цьому місці в мене було відчуття, ніби я прийшла до своєї рідної мами, яка готова мене вислухати, зрозуміти й сказати: «Все буде гаразд». Ці відчуття не передати словами», — розповідає Оленка.

У Фатімі паломниці відвідали також музей вервиці, а ще будиночки, де жили діти Люсія, Жасінта та Франсишк, яким впродовж 1915-1917 років об’являлася Пресвята Богородиця.

Дівчата розповідають, що дорогою до будиночків, де жили діти, їх по-особливому наповнювали думки про велич та простоту Пресвятої Богородиці. Впродовж усього шляху молільниці заносили свої молитви до нашої Небесної Матінки, просили Її заступництва над нашими хоробрими Захисниками.

 «Саме відчуття того, де ти знаходишся і як тобою Бог покерував, та й взагалі те, що ти дотичний до події такого масштабу — це нереальні відчуття. У такі моменти ми ще більше усвідомлюємо наскільки сильна, міцна та авторитетна наша віра й Церква», — ділиться Оленка.

Бути серферами любові

На зустрічі з волонтерами Папа Франциск сказав такі слова: «Усі дні СДМ ви могли насолоджуватись океаном, його хвилями, а тепер спробуйте самі спіймати хвилю і катайтесь на хвилі милосердя, аби бути серферами любові».

 «Для мене це дуже глибокі слова, бо любов Бога немає меж, рамок, кордонів… Це те найкраще, що мені й кожному з нас було подаровано, і це єдине є цінним у цьому світі», — розповідає Оленка.

 «Після цієї зустрічі, ми ще більше дякуємо Богу за те, що є частиною Його великої Церкви. Ми радіємо з того, що Господь обрав нас, щоб свідчити про свою безмежну любов», — додали дівчата на завершення.

Що цікаво, у 2025 році Рим прийматиме юнаків і дівчат з усіх континентів, адже з огляду на Святий Рік тут відбудеться також Ювілей молоді, а наступне відзначення Світового Дня Молоді на вселенському рівні 2027 року відбудеться в Сеулі у Південній Кореї. Про це оголосив Папа Франциск наприкінці Святої Літургії з нагоди завершення Світового Дня Молоді в Лісабоні, запрошуючи юнаків і дівчат на наступні зустрічі.

Підготувала Христина ГАМАНЮК.