«Домінанта» співає — Богородицю прославляє

0
81

Солістом вокально-інструментального ансамблю «Домінанта» з Тисмениці вже кілька років є отець Ігор Пилипчук, сотрудник храму святого Архистратига Михаїла, що в селі Старі Кривотули.

Днями відео із виступом колективу в Івано-Франківській обласній філармонії імені Іри Маланюк виставили у соцмережах. Воно набрало чималу кількість переглядів. Спів та гра учасників «Домінанти» зачаровують і привертають увагу. А ще цікаво, що у колективі співає священник. Щоби більше дізнатися про колектив та творчу діяльність душпастиря, вирушаю в Тисменицю.

«Домінанта» створена у 2016-ому році на базі тріо у складі Лесі Сендецької, Любові Глодов’юк і Тетяни Дем’янець-Микитин, які співали з 2008-ого. Ці пані були однодумцями і творчо, і духовно. Вони багато співали, молилися та дуже хотіли прославляти Небесну Неньку. Окрім цього, пані Сендецька була регенткою хору монастирського храму, що на Толоці (так зветься одна з околиць Тисмениці)», — розповідає пані Ірина Піщак, керівниця колективу.

Керівником тоді стала пані Леся Сандецька. У 2019-ому році за активну концертну діяльність колектив здобув звання Народного. Найменування колективу походить від музичного терміну: «домінантсептакорд». Це співзвуччя чотирьох звуків, в основі якого — мажорний тризвук. Звучить злагоджено, весело, оптимістично.

Сама пані Ірина прийшла в колектив чотири роки тому. Жінка — професійна музикантка, скрипалька, викладачка Тисменицької школи мистецтв імені Йова Княгиницького. Отця Ігоря запросила в колектив попередня керівниця: пані Сендецька. Вона хотіла, аби він заспівав соло в пісні «Алилуя».

Отож уперше отець Ігор виступив з «Домінантою» 13 грудня 2019-го року на сцені Івано-Франківського обласного музично-драматичного театру імені Івана Франка під час концерту «Господь — моя молитва», присвяченому 30-річчю виходу УГКЦ з підпілля.

«Я з дитинства любив музику і Бога, — долучається до розмови священник. – Народився я у місті Збаражі на Тернопільщині, навчався у музичній школі по класу баяна. Але лише півтора роки, бо не любив… сольфеджіо. Але сталося так, що я цей предмет вивчив дуже добре».

І сталося це у Чортківській дяківсько-катехитичній академії імені священномученика Григорія Хомишина, куди юнак поступив. Згодом майбутній душпастир-співак навчався в Івано-Франківській духовній семінарії. Там навчився грати на гітарі та фортепіано, став учасником християнського гурту семінаристів «Скеля».

Після ієрейських свячень у 2012-ому році отець Ігор служив у селах Підпечари та Хом’яківка, був сотрудником у світлої пам’яті отця Петра Скрипника; служив у тисменицькій церкві святого Архистратига Михаїла, яку місцеві називають Кокорна. А з 2019-ого року і донині священник — сотрудник на парафії святого Михаїла у селі Старі Кривотули.

«Наша парафія — жива, — радісно продовжує отець Пилипчук. – Нині я найбільше дякую Богові за парафіяльну молодіжну спільноту «Божі діти» та молодіжний хор на основі спільноти. Чотири роки поспіль ми проводимо табори з однойменною назвою, цьогоріч було аж 153 учасники».

Також із молоддю та дітьми отець Ігор бере участь у прощах та поїздках на святі місця. Діють при парафії спільнота «Матері в молитві», церковні братство та сестринство, проводиться соціальне служіння для потребуючих. А в храмі є копія чудотворної ікони Зарваницької Богородиці. Зараз у селі готуються до відзначення 100-річчя храму, що відбудеться у 2024-ому році.

Повертаючись до участі священника в колективі «Домінанта», то, за словами пані Піщак, він має добрий тембр голосу, що дуже потрібно для соліста, імпровізує, грає на гітарі… Разом з ансамблем отець Ігор багато виступає, бере участь у концертах, різноманітних духовно-мистецьких дійствах, християнських фестивалях, конкурсах, прощах. У репертуарі «Домінанти» – духовні та патріотичні пісні Зараз репетиції ансамблю відбуваються 2-3 рази в тиждень у Народному домі міста Тисмениця. Учасники займаються по 2-3 години. Напередодні концертів та різноманітних виступів збираються частіше.

«Ми виконуємо такі духовні пісні: «Маріє, Ти наша надіє», «Моліться, люди, всі до Бога», «Розмова з Богом», «Веди нас, Маріє, веди», «Щастя без Тебе нема», — розповідає про діяльність колективу Ірина Піщак. — У 2020-ому році було знято три музичні фільми. А попередньо учасники тріо також знімали музичні фільми «Стежинами Богородиці». Їх знімали у Зарваниці, Гошеві та Погоні – місцях, пов’язаних із виявом сили, могутності та милосердя Пречистої Діви. Цікаво, що до зйомок відео на пісню «Мирне Різдво» долучилися і учасники спільноти «Божі діти» з парафії села Старі Кривотули, де служить отець Ігор».

Зараз колектив постійно оновлюється, а сама присутність та участь у ньому душпастиря дуже позитивно впливає на творчих людей і на виступи в цілому. Перед виходом на сцену співаки та музиканти завжди моляться і просять благословення та прославляють Бога, Богородицю та Україну.

Сабіна РУЖИЦЬКА