Восени у Львові стартує ювілейний Lviv BookForum: дати проведення, гості та фокусна тема

0
39

У жовтні у Львові пройде ювілейний 30-й міжнародний літературний фестиваль BookForum, який відбудеться у змішаному форматі: наживо та онлайн. Про це повідомила пресслужба фестивалю на офіційному сайті.

З 4 до 8 жовтня україномовну трансляцію заходів можна буде переглянути на сайті фестивалю. А англійською та іспанською мовами — на сайті Hay Festival (Велика Британія), який вдруге є діджитал-партнером Lviv BookForum.

“Попри всі перешкоди та виклики сьогодення, ми знову збираємо спільноту, щоб об’єднати світ у розмові про українське слово, книгу і майбутнє”, — йдеться в повідомленні.

Книжковий ярмарок вперше пройде на новій локації — поруч з Центром архітектури, дизайну та урбаністики “Порохова вежа”.

букфорум
Оголосили дати проведення та фокусну тему BookForum. Скриншот зі сторінки в Instagram

Міжнародна директорка Hay Festival Крістіна Фуентес Ла Рош зауважує: “У тривожний час війни ми маємо честь розділити глобальну платформу Hay Festival з Україною і її культурою, об’єднати українських письменників з колегами у світі та представити міжнародній спільноті читачів. Ваші історії повинні бути почуті”.

Організатори також повідомили цьогорічну фокусну тему фестивалю: “Перепис майбутнього”.

Софія Челяк, програмна директорка Lviv Bookforum, каже: “На BookForum’і ми говоритимемо про досвіди балканських воєн, порівнюватимемо постколоніальні та антиколоніальні процеси в різних країнах, спробуємо змоделювати, як на світову економіку впливатиме відбудова України. Однак найголовніше — вчитимемося зберігати людське в собі”.

Основна програма 30-го Lviv BookForum налічує понад 30 подій. Відбудуться дискусійні панелі, дитяча програма, традиційна Ніч поезії і музики, програма видавців, розмови, присвячені вшануванню пам’яті і творчості загиблих від війни українських письменників Вікторії Амеліної та Володимира Вакуленка.

Повну програму оголосять згодом.

Серед гостей цьогорічного фестивалю:

  • Енн Епплбом, американська історкиня, письменниця та журналістка, лауреатка багатьох міжнародних літературних премій;
  • Бен Окрі, нігерійський поет і письменник;
  • Ева Томпсон, польсько-американська літературознавиця і славістка, професорка університету Райса, Х’юстон, штат Техас, США, редакторка журналу Sarmatian Review;
  • Арт Шпігельман, американський карикатурист, редактор і прихильник коміксів, найбільш відомий своїм графічним романом “Маус”;
  • Ґеоргі Ґосподинов, сучасний болгарський письменник-постмодерніст, переможець Букерівської премії-2023;
  • Джонатан Франзен, американський прозаїк і есеїст. 2001 року його третій роман “Коректури” був відзначений Національною книжковою премією США;
  • Панкадж Мишра, індійський есеїст, прозаїк і соціалістичний політичний діяч;
  • Озрен Кебо, боснійський письменник, автор книжки “Сараєво для початківців”;
  • Славенка Дракуліч, хорватська письменниця та журналістка;
  • Марія Ресса, філіппіно-американська журналістка, лауреатка Нобелівської премії миру за 2021 рік;
  • Люк Гардінґ, британський журналіст, іноземний кореспондент The Guardian;
  • Девід Ріфф, американський письменник-публіцист і політичний аналітик;
  • Ед Вулліамі, британський ірландсько-валлійський журналіст і письменник;
  • Бернар-Анрі Леві, французький філософ, письменник, політичний журналіст. Співзасновник групи “Нові філософи”.

А також українські автори, зокрема: Андрій КурковКатерина Калитко, Віталій Портников, Олександра Матвійчук, Олександр Михед, Павло Вишебаба, Андрій Любка, Ярина ЧорногузІрина Цілик, Вахтанг Кебуладзе та інші.

BookForum — книжковий ярмарок і Львівський міжнародний літературний фестиваль. З 1994 року щоосені відбувається у Львові. Організатор — ГО “Форум видавців”.

Джерело