Ватикан вперше зарахував до лику блаженних цілу польську сім’ю, яка переховувала євреїв від нацистів

0
50
The name of the Wiktoria i Jozef Ulma is seen on the wall commemorating poles who was saving jews during WWII before opening ceremony of The Ulma Family Museum Of Poles Saving Jews in World War II. The Ulma family sacrifice their lives as they were hiding Jews during Holocaust and WWII , in Markowa, Poland, Thursday, March 17, 2016.(AP Photo/Czarek Sokolowski)

Ватикан у неділю, 10 вересня, вперше зарахував до лику блаженних цілу польську сім’ю за те, що вона надавала притулок євреям під час Другої світової війни, коли Польща перебувала під німецькою окупацією. Йдеться про беатифікацію — одну з найвищих нагород католицизму.

Про це пише Суспільне: Івано-Франківськ.

44-річний Юзеф Ульма, його вагітна дружина Вікторія, якій був 31 рік, та їхні діти, віком до 8 років, були вбиті німецькою поліцією 24 березня 1944 року. Це сталося після того, як їх видали нацистам, оскільки родина переховувала вісьмох євреїв на своєму горищі, яких також вбили.  Юзеф Ульма був фермером, він також захоплювався фотографією як фотограф-аматор і документував життя сім’ї та села.

Юзеф і Вікторія Ульма, обидва ревні католики, вже визнані Ізраїлем як “Праведники народів світу”, які намагалися врятувати євреїв від загибелі під час Голокосту.

Також у Маркові є музей, присвячений цій родині, а 24 березня, дата їхньої загибелі, стала днем пам’яті поляків, які рятували або намагалися врятувати євреїв під час німецької окупації. Тоді допомога євреям каралася стратою без суду і слідства.

У неділю у церемонії беатифікації  у Маркові взяли участь понад 30 000 людей, у тому числі делегація з Ізраїлю. Також були присутні президент Польщі Анджей Дуда разом із лідером правлячої партії Ярославом Качинським і прем’єр-міністром Матеушем Моравецьким.

Беатифікація — термін, який означає, що католицька церква вважає, що померла особа потрапила на небо і може заступатися за людей, які моляться в її ім’я. Це  ключовий крок на можливому шляху до святості в католицькій церкві.

Як відзначає Deutsche Welle,нинішня беатифікація є винятковою з точки зору католицької догматики, оскільки новонароджена сьома дитина подружжя, яка частково з’явилася на світ під час вбивства своєї матері, також буде беатифікована, хоча була нехрещеною. Згідно з повідомленням ватиканського відділу у справах святих, дитина пройшла “хрещення кров’ю”, народившись “під час мученицької смерті матері”.

Звичайним критерієм беатифікації є вчинення людиною чуда, але мученики звільняються від цієї вимоги.