ВЧЕНІ СТВОРЮЮТЬ ЦИФРОВИЙ АРХІВ ЗАТОПЛЕНИХ АРХЕОЛОГІЧНИХ ПАМ’ЯТОК НА ФРАНКІВЩИНІ

0
17

В Україні стартував проєкт, який має на меті показати затоплені археологічні пам’ятки в долині Дністра. Фахівці працюють над зацифруванням фото та відео плівок, створених під час розкопок 50-х – 70-х років на затоплених територіях Прикарпаття та Буковини. Відтак вже восени презентують спеціальний сайт, який дозволить здійснити віртуальну “онлайн мандрівку у минуле”.

Про це інформує Український Культурний Фонд.

Над проєктом “Затоплена спадщина: цифровий архів втрачених археологічних пам’яток долини Дністра» працюють археологи Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАНУ.

“ПІД ЧАС ВВЕДЕННЯ В ЕКСПЛУАТАЦІЮ ДНІСТРОВСЬКОЇ ГЕС І БУРШТИНСЬКОЇ ТЕС ЗАТОПЛЕНО ЧАСТИНУ ТЕРИТОРІЇ ДОЛИНИ ДНІСТРА. МІСЦЕВІ МЕШКАНЦІ БУЛИ ВИМУШЕНІ РОЗІБРАТИ СВОЇ ПОМЕШКАННЯ І СТАТИ ПЕРЕСЕЛЕНЦЯМИ. ОКРІМ ЛЮДСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ ЗНИЩИЛИ І ЧАСТИНУ ІСТОРИЧНОЇ СПАДЩИНИ – ПІД ВОДОЮ ОПИНИЛИСЯ ДЕСЯТКИ ЯК ДОСЛІДЖЕНИХ, ТАК І ЩЕ НЕВІДКРИТИХ АРХЕОЛОГІЧНИХ ПАМ’ЯТОК. МИ Ж ХОЧЕМО ПОКАЗАТИ ТЕ, ВДАЛОСЯ ЗБЕРЕГТИ”, – РОЗПОВІДАЄ КЕРІВНИЦЯ ПРОЄКТУ ТЕТЯНА ЯСТРЕМСЬКА.

На сайті “Затоплена спадщина” можна буде побачити фото- та відеоматеріали артефактів від доби палеоліту до пізнього середньовіччя, які за значенням увійшли у скарбницю світової історико-культурної спадщини.

До слова, зараз фото- та відеоколекції зберігаються на плівкових негативах наукового архіву Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, фахівці якого і втілюють проєкт.

“З ПЛИНОМ ЧАСУ ЦІ МАТЕРІАЛИ ВТРАЧАЮТЬ СВОЮ ЯКІСТЬ, ТАКОЖ У ПРОЦЕСІ РОБОТИ ДОСЛІДНИКІВ КІНО- ТА ФОТОПЛІВКИ ЗАЗНАЮТЬ МЕХАНІЧНИХ ПОШКОДЖЕНЬ, ОСКІЛЬКИ ДО ЗВІТІВ ТА НАУКОВИХ ПУБЛІКАЦІЙ ПОДАНО ЛИШЕ ОКРЕМІ СВІТЛИНИ, ТО БІЛЬШІСТЬ КАДРІВ НА ПЛІВКАХ ДО СЬОГОДНІ Є НЕОПУБЛІКОВАНИМИ ТА НЕВІДОМИМИ ШИРОКОМУ ЗАГАЛУ. ТОМУ НАДЗВИЧАЙНО ВАЖЛИВИМ Є ПИТАННЯ ТЕРМІНОВОГО ЇХ ЗБЕРЕЖЕННЯ”, – ДОДАЄ ЯНА ЯКОВИШИН.

До відкриття проєкту “Затоплена спадщина” фахівці проведуть у Львові лекції та покажуть фільм, на кадрах якого відображені події робіт експедицій середини минулого століття.

Довідково: проєкт «Затоплена спадщина: цифровий архів втрачених археологічних пам’яток долини Дністра» реалізується за підтримки Українського культурного фонду в межах партнерської програми «Культурна спадщина», лот «Диджиталізація».