9 захопливих книжок, які ми будемо читати цієї осені

0
37

Перші холодні осінні дні  чудовий час для планування, що саме ви будете читати цього сезону. Добірка стане в пригоді: тут і великі романи, і нова книжка Бакмана, і воєнні спогади про Другу світову.

“Дівчина у блакитному пальті”, Моніка Гессе

Моніка Гессе — блискуча американська авторка, лауреатка письменницьких нагород і журналістка газети Washington Post. Українською виходить її дебютний роман “Дівчина у блакитному пальті” (2019): події відбуваються в окупованому Амстердамі у розпал Другої світової війни і розповідають про юну Ханнеке, яка доєднується до руху опору нацистам, аби врятувати зниклу єврейську дівчину. Потужний та глибокий роман Гессе здобув престижну премію Едгара По у категорії “Молодь” та кілька місяців протримався у списку бестселерів New York Times.

“Лабораторія”

“Теорія неймовірності”, Макс Кідрук

Макс Кідрук — зірка українського книговидавничого світу: письменник (автор романів “Доки світло не згасне назавжди”, “Нові темні віки. Колонія”), видавець, та ще й популяризатор науки. Саме науці присвячена його нова книжка “Теорія неймовірності” — це збірка з 70 історій, які розвінчують міфи стосовно науки, або розтлумачують певні явища навколишнього світу. Книга написана на основі однойменного науково-популярного радіоблогу, який випускав Кідрук в ефірі “Українського Радіо” в 2021 році.

Чому ми старіємо? Чи правда, що більшість бактерій нешкідливі? Чи існують додаткові просторові виміри? Відповіді на всі ці запитання шукайте у “Теорії неймовірності”.

“Бородатий Тамарін”

“Матінка”, Лорен Ґрофф

Новий роман однієї з найцікавіших сучасних авторок Лорен Грофф, чий перший роман “Таємниці Темпотона” (2008) був номінований на Пулітцерівську премію. Ви також скоріше за все чули про її найгучніший роман — “Долі і фурії” (2015).

Події нового твору “Матінка”, жанр якого визначений як історична фантастика, відбуваються у XII столітті в Англії та розповідають про юну Марі де Франс, в майбутньому відому англійську поетесу, яку виганяють з королівського двору Франції, бо вважають надто грубою для шлюбу чи придворного життя, та відправляють до Англії, аби вона стала новою настоятелькою збіднілого абатства. Там смілива Марі починає своє життя — не тільки для себе, а й для інших талановитих жінок свого часу.

“Матінка” — роман, що посів перше місце у списку бестселерів New York Times, The Washington Post і TIME та був визнаний кращим феміністичним романом 2022 року.

Vivat

“69 спецій для Серця”, Андрій Гудима

Андрій Гудима — львівський ресторатор, бренд-шеф, а ще — талановитий і проникливий поет, актор кількох поетичних збірок, а ще — військовослужбоець, що загинув влітку цього року під Бахмутом, захищаючи нашу країну. “69 спецій” — книжка, яку він не встиг побачити: збірка кулінарних есеїв та заміток, присвяченої різним спеціям.”У цій книзі — кулінарні секрети й таємниці досвіду Андрія Гудими — Майстра, Воїна Світла, який прагнув ділитися зі світом знаннями і любов’ю до всього”, — розповідають у видавництві.

Книга виходить у художньому оформленні Світлани Фесенко.

“Видавництво Старого лева”

“Люди на каві”, Мар’яна Савка

Про що говорять люди за філіжанкою кави? Про все на світі: про любов, війну та життя. Саме цим розмовам присвячена нова книжка оповідань письменниці. поетки, головної редакторки “Видавництва Старого Лева” Мар’яни Савки. “Тут багато чуттєвості, гумору і фіксації моменту, бо так важливо відчути мить, у якій ти живий і відчуваєш світ довкола — у повноті емоцій, звуків, смаків, кольорів”, розповідають у видавництві. Збірки Мар’яни Савки завжди мають особливо чуттєве оформлення – на цей раз над оформленням книжки працювала художниця Христина Валько.

“Видавництво Старого Лева”

“Моцарт-син. Життя Франца Ксавера у подорожньому щоденнику і листах”, упорядниця Оксана Линів

Франц Ксавер Моцарта, молодший син Моцарта, композитор, диригент, народився та виріс у Відні, проте був дуже пов’язаний своєю долею зі Львовом. У 1910 році він приїхав до Львова, де довгий час працював викладачем музики в родинах заможних українців. За цей час він організував перший світський хоровий колектив, ставив п’єси, а 1926 року він виконав знаменитий батьківський “Реквієм” у Соборі Святого Юра.

У “ВСЛ” виходить унікальне видання, що зібрало переклади подорожнього щоденника Франца Ксавера Моцарта, понад 100 листів і документальних свідчень та детальний хронограф-біографію, відкриє читачеві завісу в інше століття, покаже становлення музичної культури Львова, приватне життя композитора та засвідчить сумну долю талановитого Ксавера, який назавжди залишиться сином великого батька. Упорядниця — одна з найвідоміших у світі українських диригенток Оксана Линів.

“Видавництво Старого Лева”

“Воєнні спогади”, Кароліна Лянцкоронська

Унікальна книга спогадів польської історикині, гуманістки Кароліни Лянцкоронської (1898–2002), яка під час Другої Світової війни працювала, зокрема, медсестрою “Червоного Хреста” у краківських шпиталях для польських військовополонених. Її “Воєнні спогади” — прониклива книжка, написана впродовж 1945 року, яка сьогодна буде особливо суголосною українцям.

Кароліна Лянцкоронська описала те, що бачила на власні очі й учасницею чого їй довелося стати: прихід перших совітів до Львова 1939 року, допити НКВС, утечу до окупованого німцями Кракова, діяльність у польському русі опору, перебування у станиславівській в’язниці та конфронтацію з начальником станиславівського гестапо Крюґером, вирок смерті, ув’язнення у львівській та берлінських в’язницях, понад два страшні роки в концтаборі Равенсбрюк.

“Видавництво 21”

“Наші втрачені серця”, Селесте Інґ

Бестселер New York Times, книга року за версією People, вибір Книжкового клубу Різ Візерспун — новий роман зіркової авторки Селести Інг, яка написала “Усюди жевріють пожежі”, екранізацію якого з Різ Візерспун та Керрі Вашингтон на Hulu ви, скоріше за все, бачили, вже встиг здобути безліч регалій.

Його події відбуваються в Америці майбутнього, яка оговтується після економічної кризи. До влади приходить авторитарний уряд і запроваджує ПАКТ — задля “збереження американської культури”. Закон дозволяє забирати дітей у батьків-дисидентів, особливо азійського походження, і асимілювати їх у “правильному” середовищі. Головний герой книжки — 12-річний Берд, який живе зі своїм батьком, тихим лінгвістом, що працює в бібліотеці. Берд майже нічого не знає про свою матір — талановиту та неугодну владі китайсько-американську поетесу, яка зникла з їхнього життя 10 років тому.

“Наш Формат”

“Що мій син має знати про світ”, Фредрік Бакман

Шведський письменник Фредрік Бакман починав свою літературну кар’єру з заміток у місцевій газеті Helsingborgs Dagblad, потім вів блог про підготовку до власного весілля, потім писав колонки про все на світі, від того, як готувався стати батьком, до того, як проходять Олімпійські ігри.

“Що мій син має знати про світ” — його дебютна книжка, написана у формі нотаток та есеїв, що адресовані сину, який тільки готується з’явитися на світ. Зворушливі, чесні, смішні — все те, що за ми цінуємо блискучого Бакмана та його вже культові романи “Чоловік на ім’я Уве” або “Брітт-Марі була тут”, вже є тут, у його першій книжці.

#книголав