«Я подбаю про тебе»: вийшов збірник висловлювань Папи про волонтерську діяльність

0
20

У книгарнях Риму з’явилася книга, присвячена закликові до дбання про спільне благо. В ній зібрані промови, проповіді та інші документи Папи Франциска, що стосуються служіння потребуючим.

Про це пише Vatican News.

«Я подбаю про тебе. Покликання до спільного блага» – так називається книга, що з’явилася в книгарнях Риму 19 вересня 2023 року, стараннями Ватиканського книжкового видавництва та видавництва «Solferino». В ній зібрані всі висловлювання Папи Франциска за останні десять років, що стосуються служіння потребуючим. Дуже актуальна тема, яка, як нагадує підзаголовок, стоїть біля витоків побудови спільного блага, відображаючи євангельський погляд віруючої людини. «Вихідна гіпотеза – розповідає редактор збірки Ріккардо Боначіна – полягає в тому, що Папа, який приїхав з Аргентини, в певному моменті ствердив, що пізнав красу волонтерського служіння в Італії. Вільний вибір назустріч іншому, який характеризує культуру нашої країни і який проявляється, перш за все, в надзвичайних ситуаціях». «Це виявилося під час пандемії, а також в інших випадках: від повені в Емілії-Романьї до землетрусу в Марокко», – продовжив він. «Без цього вільного вибору спільне благо розпадається», – повторює Боначіна, описуючи книгу як «екскурсію промовами Папи під час аудієнцій для груп й організацій, в енцикліках та інших публічних заходах».

Зрозуміти сенс волонтерської діяльності

Ріккардо Боначіна зазначив, що «книга також допомагає зрозуміти, що саме надає сенсу волонтерській діяльності, заново відкрити для себе її походження і мету, а також дає відповідь тим, хто стурбований зменшенням кількості волонтерів». На підставі даних італійського Національного інституту статистики відомо, що «кількість волонтерів в організаціях зменшилася на півтора мільйона, порівняно з 2015 роком. Певною мірою тривожна цифра, але вона не враховує всіх тих, хто мобілізується більш-менш спонтанно у відповідь на надзвичайні ситуації», – розповідає Боначіна. Один із розділів книги відображає спостереження Святішого Отця про те добро, що чиниться в екстремальних ситуаціях. У цьому контексті він також наводить приклад багатостраждальної України. «У країні відбувається катастрофа, – коментує він, – але скільки добра було зроблено за ці півтора року в плані гуманітарної допомоги та солідарності?!».

Слухати, розуміти і діяти

У згаданій книзі Папа висловлює вдячність за вчинки, які є відповіддю на його заклики до солідарності та зазначає, що віруюча людина покликана “забруднити руки” в ситуації теперішніх політичних, соціальних та економічних проблем. «Запрошення, – додає Боначіна, – завжди полягає в тому, щоб бути подібними до Богородиці, Яка, відвідуючи святу Єлисавету, слухає, роздумує і діє. Це три жести добровільної дії: Вона вислуховує потребу іншого; Вона роздумує, щоб зрозуміти, як вона може відповісти на неї; і Вона негайно діє, простягаючи руку допомоги».