Слався, Богородице Неустанної Помочі!

2
13

У церкві святої великомучениці Параскеви, що в мікрорайоні Опришівці, Південного протопресвітеріату, міста Івано-Франківська, відзначають 24-річницю з часу створення Архібратства Матері Неустанної Помочі.

«Ахрібратство при парафії було засноване 21 вересня 1999 року з благословення владики Софрона Мудрого. На запрошення нашого пароха, митрофорного протоієрея Івана Репели, до церкви приїхали та відслужили першу Літургію для братства отці-редемптористи Іван Гудзь та Микола Гнатишак, — розповідає пані Галина-Моніка Твердохліб, ревнителька Архібратства. – Перед тим всі майбутні члени братства приступили до Святої Сповіді та до Святого Причастя».

У становленні Архібратства брала активну участь нині, на жаль, покійна пані Марія Говера, мати Владики Говери. Мета Братства – прославлення Діви Марії, що відображена у чудотворній іконі Матері Божої Неустанної Помочі. 24 роки тому тоді ще майбутні учасники спільноти перед Господом та усіма присутніми у храмі склали акт посвяти Богородиці, постановили бути добрими дітьми Ісуса Христа та Пречистої Діви Марії. Першою керівницею братства була нині блаженної пам’яті сестра Параскевія-Анна Майданська. За словами пані Твердохліб, на сьогодні в Архібратстві є 38 учасників. Це переважно жінки середнього і старшого віку.

Учасники Братства мають свій статут, обов’язки і навіть одяг: жінки носять медальйон Матері Божої Неустанної Помочі, голубі хустинки, темні спідниці, у свята зазвичай одягають вишиванки. Пані Галина стверджує, що учасники Архібратства повинні щодня вранці і ввечері відмовляти 3 рази молитву «Богородице Діво»; відвідувати принаймні хоч раз ікону «Божої Матері Неустанної Помочі»; приймати раз у місяць, по можливості, в останню неділю місяця Святе Причастя на честь Пречистої Діви Марії; брати участь у духовній вправі приготування до доброї смерті; носити медальйон Божої Матері Неустанної Помочі; намагатися, щоб в їхніх домівках шанували ікону «Божої Матері Неустанної Помочі»; поширювати набожність Божої Матері Неустанної Помочі. Раз у тиждень учасники спільноти повинні брати участь у Літургіях, раз на місяць — усамітнюватися у молитві та мовчанні, і раз на рік брати участь у триденному усамітненні та реколекціях. Триденне усамітнення та триденні реколекції відбувалися у знаній Зарваниці, а тепер – в Івано-Франківську, в монастирі отців-редемптористів.

Також у першу неділю місяця учасниці Архібратства приходять до храму о 06.00, спільно моляться вервицю, слухають науку, співають акафіст до Божої Матері Неустанної Помочі, приймають святі Тайни Сповіді та Євхаристії, беруть участь у Літургії.

«Чим ще займаються учасниці спільноти?», — запитую пані ревнительку. Та відповідає, що доброчинними справами, адже віра без добрих справ — мертва. Учасниці Архібратства Божої Матері Неустанної Помочі допомагають тим, хто не може відвідувати храм, провідують дітей-сиріт, допомагають при ремонті та прибиранні церкви. А ще поважні пані беруть участь у різних прощах та паломництвах по святих місцях України.

«Я сама отримала великі ласки за молитвами до Матері Божої Неустанної Помочі, — розповідає пані Твердохліб. — У часи пандемії я була важко хвора, перебувала в лікарні аж у селищі Рожнятів, бо в Івано-Франківську не було місця. А в Рожнятові живе мій син. То я й поїхала туди».

Під час випробувань хворобою пані Галина з людьми, які були з нею в палаті, читала Святе Письмо та багато молилася. Перенесла пані Галина ще й операція на серці, на яку потрібні були чималі кошти.

«Та я вірила, вірю і буду вірити, що Бог та Його Пресвята Мати мені допоможуть, і так сталося. З допомогою наших парафіян, рідних та близьких зібрали кошти, успішно пройшла операція. Я живу та дякую Господу», — підсумовує ревнителька Архібратства.

Сабіна РУЖИЦЬКА

Молитва до Матері Божої Неустанної Помочі

О Мати Неустанної Помочі! Ти розподіляєш всілякі ласки, що Бог нам, нужденним, дає; і зробив Тебе Господь такою могутньою, такою багатою, такою доброю для того, щоб Ти нам у нашій нужді допомагала. Ти Заступниця найнужденніших і найзанедбаніших, що шукають у Тебе захисту. Тож прийди мені на допомогу, коли Тебе про це благатиму. У Твої руки віддаю своє вічне спасіння, Тобі доручаю свою душу.

Зарахуй мене до своїх найвірніших слуг, прийми мене під свою опіку, і цього мені достатньо. Якщо Ти мені допомагатимеш, нічого не боятимусь, ані своїх гріхів, бо Ти випросиш мені їхнє прощення, ані злих духів, бо Ти могутніша від пекла, ані навіть самого Судді Ісуса Христа, бо однієї Твоєї молитви достатньо, щоб Його ублагати. Боюся тільки, щоб я через своє недбальство не забував(ла) звертатися до Тебе, і через це не загинув(ла).

О володарко моя, виблагай мені відпущення моїх гріхів, любові до Ісуса, допоможи мені витривати в доброму до кінця і завжди звертатися до Тебе, о Мати Неустанної Помочі!