Двоє вчителів української мови та літератури потрапили до списку 50 найкращих вчителів планети

0
24

Визначили 50 фіналістів світової премії для вчителів Global Teacher Prize 2023. Цьогоріч до списку увійшло одразу двоє українців — вчителі української мови й літератури Людмила Таболіна та Артур Пройдаков.

Про це повідомили 27 вересня на Facebook-сторінці нагороди.

“Цих вчителів обрали з понад 7 000 номінацій та заявок зі 130 країн світу. Об’єднаймося і проллємо світло на невтомну працю та відданість справі цих 50 натхненних педагогів. Кожен з них заслуговує на свою мить у центрі уваги”, — йдеться у повідомленні.

Артур Пройдаков

Переможець Global Teacher Prize Ukraine 2021.

Він народився і виріс у Кадіївці на Луганщині, що перебуває під російською окупацією з 2014 року.

У 2014 році, у зв’язку з початком російської агресії, багато студентів педагогічного коледжу, в якому Артур працював протягом трьох років, були змушені покинути Луганську область. Він переїхав до міста Ромни Сумської області.

Працюючи в школі в Києві, створив курс з української літератури в межах проєкту “Всеукраїнська школа онлайн” під час пандемії COVID-19.

А після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року продовжує реалізовувати важливі соціальні проєкти:

  • онлайн-курс “Говори” для всіх охочих вивчити українську мову;
  • розмовний клуб для тимчасово переміщених осіб в Івано-Франківській області;
  • безплатні вебінари для дітей з усієї України для підготовки до НМТ.
Двоє вчителів української мови та літератури потрапили до списку 50 найкращих вчителів планети
Артур Пройдаков на нагородження премією у 2021 році. Фото: с Artur Proidakov/Facebook

Людмила Таболіна

Фіналістка премії Global Teacher Prize Ukraine 2019.

Тривалий час Людмила працювала в харківській школі № 73, а згодом стала директоркою харківської школи № 10. Нині вона викладає в Києві в ліцеї Educator.

На сайті премії розміщено історію про те, що від початку повномасштабного вторгнення її школа перетворилася на притулок для мешканців сусідніх будинків, а 24 лютого Людмила переховувала від ворога класні журнали, печатки, документи, особові справи дітей та персоналу. Паралельно організувала обладнання укриття.

“Свої емоції зараз я можу описати одним словом — відданість. Відданість собі, освіті, вчителям та Україні. Моя місія — аби Україна не стала одним з рядків у стрічці новин світу. Я буду продовжувати пишатися нашими освітянами та популяризувати наші освітні підходи, де б я не була”, — зазначила вона.

Двоє вчителів української мови та літератури потрапили до списку 50 найкращих вчителів планети
Людмила Таболіна. Фото: Liudmyla Tabolina/Facebook