Україна здобула першу жіночу ліцензію на Олімпіаду-2024 у спортивній гімнастиці: як це сталося

0
26
Ukraine's Anna Lashchevska practices on the balance beam during podium training at the Artistic Gymnastics World Championships in Antwerp, Belgium, Thursday, Sept. 28, 2023. The event will take place until Sunday, Oct. 8. (AP Photo/Virginia Mayo)

15-річна спортсменка з Івано-Франківська виборола квоту в індивідуальному багатоборстві.

Україна здобула першу жіночу ліцензію на Олімпійські ігри-2024 у спортивній гімнастиці. Її принесла 15-річна гімнастка Анна Лащевська за підсумками кваліфікації в індивідуальному багатоборстві на чемпіонаті світу-2023.

ЧС-2023 в бельгійському Антверпені розпочався 30 вересня кваліфікаційними змаганнями серед чоловіків. За їх підсумками Україна завоювала першу ліцензію на Ігри-2024 – командну, яка дозволить заявити в Париж одразу п’ятьох спортсменів.

1-2 жовтня відбулась кваліфікація серед жінок. За результатами Євро-2023 Україна не відібралась на ЧС-2023 у команді, однак була представлена трьома гімнастками в індивідуальних змаганнях: Анною Лащевською та Ілоною Крупою (обидві – багатоборство), а також Єлизаветою Губаревою (колода, різновисокі бруси).

Хто така Анна Лащевська

  • 15-річна українська гімнастка з Івано-Франківська.
  • У 2022 році здобула “золото” на колоді на юніорському чемпіонаті Європи з гімнастики.
  • З 2023 року почала виступати на дорослому рівні. У березні, на етапі Кубка світу в Досі, виграла “золото” на різновисоких брусах та “срібло” на колоді.
  • Загалом на етапах Кубка світу здобула три медалі: “золото”, “срібло” та “бронзу”.

Збірна України зі спортивної гімнастики: що відомо

  • Крім командної ліцензії на Олімпіаду, чоловіча збірна України матиме три фінали на ЧС: Ігор Радівілов та Назар Чепурний виступлять в опорному стрибку, Ілля Ковтун в багатоборстві й на паралельних брусах.
  • На попередній Олімпіаді Україна також мала шість ліцензій у спортивній гімнастиці – чоловічу команду і одну гімнастку, що відібралася на Ігри у Токіо. Втім, у українських гімнасток ще будуть шанси відібратись на ОІ-2024 – на етапах Кубка світу та чемпіонаті Європи у 2024 році.
  • На попередній світовій першості в Ліверпулі Україна здобула лише одну медаль – “бронза” Ігоря Радівілова в опорному стрибку.
  • Загалом на попередніх світових першостях Україна виборола 29 медалей різних ґатунків: 11 золотих, три срібних та 15 бронзових.

Джерело