5 найвідоміших пісень у виконанні Ніни Матвієнко

0
107

Вчора на 76-році життя померла легендарна українська співачка Ніна Матвієнко. Душа української музики, народна артистка, хранителька традицій та справжня патріотка України, чий чарівний голос легко пізнати з перших нот.

Завдяки Ніні Митрофанівні про українську народну пісню дізнався увесь світ, адже, гастролюючи понад 30 років як солістка Хору імені Верьовки, вона об’їздила цілу планету — від Мексики до Китаю. Найвідоміші пісні у виконанні Нині Матвієнко можна послухати нижче.

“Ой, у вишневому саду”

Лірична народна пісня, яка оспівує перше кохання та прихід весни. Традиційно співалася юними дівчатами у день чи напередодні весілля. Багато хто з нас знає і пам’ятає цю пісню саме у кристальному чистому виконанні Ніни Матвієнко, адже артистка співала її з 1960-х років.

“Колискова”

“Колискова” (“Гойда, гойда-гой, ніченька іде”) вперше була виконана артисткою 1972 року для фільму “Пропала грамота” за мотивами повісті Гоголя. Стрічку знімали на кіностудії ім. Довженка в Києві. Пісня увійшла в альбом Ніни Матвієнко “З маминих долонь” (2006), в якому артистка виконала ще кілька колискових — зокрема, “Ой, ходить сон”, “Ой, люлі-люлі” та “Котику сіренький, котику біленький”.

“Ой, летіли дикі гуси”

Пісня, написана 1969 року композитором Ігорем Покладом на слова поета Юрія Рибчинського. Сумна, протяжна, ніжна, вона була ніби створена для голосу Ніни Матвієнко, яка 1971 року здобула з нею перемогу на телевізійному пісенному фестивалі “Пісня року”.

“Чарівна скрипка”

Шедевр української естради, створений на початку 1970-х років дуетом поета Юрія Рибчинського та композитора Ігоря Поклада. Одна з найвідоміших версій цієї ліричної пісні належить саме Нині Митрофанівні.

“Квітка-душа”

Пісня, без якої неможливо уявити собі творчість Ніни Матвієнко. Урочисту і святкову композицію “Квітка-душа” Ніна Митрофанівна часто виконувала в дуеті з донькою Антоніною — зокрема, у 2020 році на концерті на честь 30-річчя Незалежності України.

Джерело