Реставрацію Собору Паризької Богоматері мають завершити до 2024 року

0
26

Відкриття оновленого Собору Нотр-Дам-де-Парі заплановане на 8 грудня 2024 року, що лише трохи відстає від п’ятирічної мети президента Емманюеля Макрона — він хотів завершити реставрацію до Олімпійських ігор у Парижі.

Про це повідомляє видання Bloomberg.

До кінця 2023 року, якщо все піде за планом, завершать один із найважливіших етапів — встановлення каркаса з дубових балок для шпиля. Це важлива частина відновлення собору, що поєднує сучасні та середньовічні методи будівництва.

“Зараз ми відчуваємо впевненість, що зможемо виконати проєкт вчасно, — каже Філіп Жост, новий директор організації Rebâtir Notre-Dame de Paris, яка курує реставрацію. — Але ми знаємо, що все може піти не так. Це щоденна боротьба”.

Реставрацію памʼятки проводять коштом благодійників. Пожертви внесли, зокрема:

  • французький бізнесмен, голова LVMH Бернар Арно;
  • бізнесвумен, спадкоємиця L’Oréal SA Франсуаза Бетанкур-Маєрс;
  • бізнесмен і колекціонер мистецтва Франсуа Піно та інші.
Реставрацію Собору Паризької Богоматері мають завершити до 2024 року
Реставрацію Собору Паризької Богоматері мають завершити до 2024 року

Реставрація Собору Паризької Богоматері. Фото: @JeanMarcBECHE/X (Twitter)

Що сталося з пам’яткою

15 квітня 2019 року, внаслідок пожежі звалився шпиль Собору Паризької Богоматері, сам собор лише дивом уцілів. Слідчі стверджують, що загоряння могло бути викликане або сигаретою, або коротким замиканням.

Під час пожежі обвалилася центральна частина покрівлі разом зі шпилем посередині. Дубово-свинцевий шпиль XIX століття, спроєктований архітектором Еженом Еммануелем Віолле-ле-Дюком, був 93 метри заввишки. Згодом вогонь перекинувся й на одну з башт західного фасаду, але пожежниками вдалося загасити його в зародку. Також їм вдалося врятувати значну частину культурних цінностей, зокрема унікальні картини та статуї.

Руйнування майже 860-річної історичної та архітектурної спадщини шокувало людей по всьому світу.

Реставрація собору

Після пожежі відразу ж почалися роботи з відновлення: видалення сміття і стабілізація оплавленої оболонки будівельних риштувань, які залишилися там після реставрації шпиля.

Для реконструкції шпилю у французькому регіоні Луара взялися зрізати дуби віком понад 200 років. Загалом планувалося зрізати 1000 дубів для відновлення дерев’яних решіток даху і заміни основи шпиля собору.

До другої річниці масштабної пожежі в Нотр-Дам французькі реставратори звітували про хід ремонтних робіт. Тоді робітники зі спеціального дерева формували склепіння собору. Усередині також встановили датчики, які стежили, щоб жодна частинка будівлі не завалилася. Всі основні роботи з закріплення мали завершити до кінця літа 2021 року.